Saturday, 8 December 2012

O pahuljama i zverkama... opet


Jutros je u Negotinu pao prvi ovozimski sneg. Najzad i Negotince da ogreje zima, a ne stalno neka magla, dim i blato. Iako je tek počelo, oko zgrade opštine već ima sijaset tragova.
Videćemo vrlo brzo čiji su.


Odakle sad opet interesovanje za "visoku lokalnu politiku" na blogu GRAĐANSKI KRUG? Jesmo li ti lepo rekli da se smiriš, inače ćeš da budeš suspendovan, smenjen, "proteran iz Negotina", "baЋen na groblju" i slične sportske discipline, tako omiljene boljševičko-kozačkom mentalitetu komitetlija i ostalih kabadahija!!
Usled međupreponskog žlezdanog bola za gorepomenute, pokušaću da ukratko rezimiram drugu polovinu 2012. godine, koja će se svakako završiti Smakom Sveta ili Novom Godinom u organizaciji lokalne samouprave.

Elem, od dolaska Stojka na mesto Vlajka, glavne delatnosti kojima se bavi lokalna samouprava bile su sledeće:

  1. Poricanje jednog broja odbornika da su digli ruku za Stojkov izbor; više ih je nego što je nedostajalo glasova u sali prilikom sednice Skupštine opštine, na kojoj je pomenuti S. uzdignut.
  2. Jednom odborniku, ex-SDPS pa ex-DS, verifikovan niski prelet u "URS-VDS", iako je baš ta VDS sama & ničim izazvana objavila kako je na "glavnom odboru" (tj. u kafani "Jaz") razvlastila svog dotadašnjeg "predsednika" i raskinula brak sa URSuljicama.
  3. Arheološka istraživanja, na lokalitetu u parku preko puta hotela "Inex". Neko je opštinarima dojavio da tu ima kostura mamuta i drugih mitskih bića iz vremena socijalističkog samoupravljanja, pa je rešeno da se to podrobno istraži u Novembru, a ako se i ne nađe ništa od toga, onda se imaju postaviti razna creva i ventili za navodnjavanje travnjaka preko leta. Radi se o istom travnjaku koji tokom cele godine, a naročito vikendom, uglavnom služi kao deponija smeća u samom centru grada. Navodnjavanje, my ass! To je maznut projekat JKP o prskanju gradske deponije vodom kako ne bi došlo do paljevina, samo primenjen na gradske travnjake i parkove. Ovo je verovatno jeftinija varijanta od angažovanja čuvara parkova u sadejstvu sa komunalnom inspekcijom i policiotima.
  4. Po pitanju komunalnih i inih projekata, konačno i ova vlast da nešto zida. Ako je Radmila Gerov mogla da napravi betonski spomen-aerodrom u centru grada te preduhitri Crvene Kmere čak i za SKOJ-fontanu, e valasigamajci - mi pijac za nadgornjavanje imamo! Dakle, veličanstveno rešenje nove gradske pijace je svetu objavljeno i ima se gledati na svakom ćošku, te na ulazu u šaltere JKP. Da gledate na šta vam vlast troši pare, dok plaćate komunalije ili kopate po internetu. Pardon, to se zove "javna rasprava" i "na uvid javnosti". Interesantno, ovog projekta se "seti" ama baš svaka vlast čim joj je nešto gusto: u vreme vladavine Bećara, 2007. godine, pričalo se o tom projektu (neznatno drugačijem od današnjeg - naravno, nogekako); devedesetih su o tome laprdali socijalisti prve generacije; 2001. godine su neki članovi Privremenog veća takođe imali razne fiks ideje na istu temu; i 2010. je rasprava vođena o projektu nove Zelene pijace na inicijativu JKP (naravno, i to se razlikovalo od ovog poslednjeg tlocrta)... Jes', ali ovaj je Stojkov i samo njegov - i će bude tako il će bude neće!
  5. Najčešće pominjana aktivnost Stojka Ustoličenog, u protekla 3 meseca je bila rečenica "Ću te smenim!" upućivana prvenstveno direktorima lokalnih javnih preduzeća i ustanova koji su članovi DS. Oni šta ne mogu da greju Negotinci i loše sprovodu komunalizam, oni koj troše pare za MokranjЋevim danima, oni šta držu projekti po fjoke (iako nisu drugovi&drugarice članovi&članice - ima mi daju ti crteži za pijac i taЋka!), oni kuj nema trebu vaške po zabavište a tražu plate - svi će budu smenjeni i suspendovani i proterani. Podrazumeva se, u crvenoj turšiji više od deceniju čekaju spremni i neukiseljeni provereni kadrovi, uvek radi da spasavaju ono što su upropastili. Naravno, začinjeni jednim brojem žutih prevrtača. Koliko tu samo spasilaca ima... a samo jedan gradski bazen.
  6. Bez obzira što su prošli, Vlajkovi dani nisu i istekli. Stojko Čudotvorac ga je iščeprkao i vaskrsao iz žutog pepela.
  7. Naravno, ništa bez asfaltiranja lokalnih puteva i sokaka po omiljenim selima. Plus sijalice i bandere. Nećemo se tako jeftino izvući iz još jednog od mesijanskih mandata.
  8. Uskoro, opština Negotin osniva sopstveni javni servis, TV "Folk Disk" iz Negotina. Da se narod malo proveseli u pauzama između priopćenja pučanstvu o novim veličanstvenim Potemkinovim pobedama.
E pa, dragi moji direktori, dobro mi došli u klub. Naravno, ne "na groblju", već među one koji su trn u Stojkovom malom mozgu.

***
I, šta sad sa gornjom zajebancijom?
U stvari, uopšte se ne radi o zajebanciji. Neko je pustio buvu da će do sredine 2013. godine biti vanrednih opštih izbora u Srbiji, a aber su gnjide i vaši potom raznele po celoj ovoj Pustolini, nekada poznatoj i po imenu Srbija. Na sam pomen izbora, Mrtvo more se samo od sebe zatalasa, uskomeša i podivlja. Ukoliko onaj ko to izgovori dolazi iz redova političke kaste, sorta miševa Mus Politicus sva pretrne od straha, šutne u dupe onog svog ko još jednom zucne čuvene strane reči "mac, mac" i nabije se u komitete da veća, kroji i prekraja liste kandidata i biračkih odbora, troši flomastere na SWOT analize, smišlja pitanja za door-to-door kampanje, naručuje bilborde, lepak za prelepljivanje neprijateljske propagande, otvara kol-centre za maltretiranje birača, upošljava kol-gerle za promocije i koktele, krene u zidanje i krpljenje ulica, menja sijalice na banderama po najgorim budžacima i čukama.


Činjenica je da se SNS, koja trenutno vojvoduje ovim Životinjskim carstvom, zahuktala u svom lovu na mito em korupciju. Na tapetu su svi - bivši, sadašnji i budući koalicioni partneri. Narod više nema razloga da gleda Kursadžije i strane šit-serije, 'apšenja i afere se nižu ko turijska kobasica od kilometar. Više je nego očigledno da su NDI savetnici naprednjaka zaključili sledeće: standardna srpska birač-kokoška ne pamti duže od godinu dana unazad. Zato, u tih 12 meseci svom silom udri u samoproduciranje, kuknjavu, jurnjavu, neuspele atentate, slikanja i torokanja, a onda zna se - raspiši izbore. Ako si sa SPS u koaliciji, puštaj buvu da ćeš posle sa DS, ako si sa G17 onda buvaj na LDP, ako si sa DSS obavezno širi svrab o istupanju PUPS iz Mulen Ruža... Politika se u Srbiji vodi po kahvanama, kampanje striktno abrovanjem. Strah je medijski jači od sedmokomponentnog lepka za plakate, onog koji sadrži i sitno tucano staklo. Ako si jak, naplaši sve ostale da bi bio još jači. Ako si slab, pusti ih da reaguju pa ćeš videti koliko su slabiji.
Sa jednim odbornikom u Skupštini opštine Negotin, bez preteranog eksponiranja, naprednjaci imaju komotnu situaciju da sebi mogu da dopuste čak i političku zajebanciju. Prave performanse za javnost, osluškuju komentare, sve snimaju i planiraju.


Eto, čak i pre prvog negotinskog snega, ko ume da vidi to u šta gleda, i čuje to što sluša, lako će doći do zaključka da su se lokalni Stojkovići usrali kao grlice, a da je Stojko Vršni tu najmirisniji. I da zbog toga vuku katastrofalne poteze - udarili su na svoje (još uvek) žute koalicione partnere. Socijalisti, tj. njihov lokalni barjaktar, ne razumeju da što je duži o(p)stanak demokrata u vlasti sa njima, to šteti direktno žutima. Poverovali su da im unutrašnje, striktno privatizovane, svađe između Tadićevaca i Đilasovaca idu na ruku i da će tako moći da ih kontrolišu i drže na kratkoj uzici. Na naprednjake kao pretnju (ili saradnike) ne računaju, zbog tog jedinog njihovog odbornika i zbog svog glupavog manira da politiku vide samo kao puko prebrojavanje odbornika i prebiranje plena, bez ikakve dubine. A onda im uvale priču o budućem približavanju DS i SNS (čitaj: Đilasa i Vučića), te navodnom stavu kako je obojici Ivice Dačića više preko glave. I, šta će u takvoj situaciji uraditi politički nepismeni likovi poput Stojka Palanačkih, širom Srbije? Baš ovo što rade: tražiće neprijatelja i konkurenciju prvo među istaknutijim žutima, naći ponekog svog nepodobnika i naravno - udariće na svakog stranački neutorenog lajavog krelca i solo strelca koji se usudi da bilo šta prozbori na njihov račun. Bukvalno - bilo šta, čak i ime da im izgovori. Rečenicu ama baš svaki put počinju isto: "Jebre, sam ja teb reko da men ne spominješ u to..." Nastavak nije ni bitan, baš koliko ni svaki od tih bolesnika koji misle da nisu nebitni. Radi se o najobičnijim naduvanim šupljim nulama, koji ništa drugo i ne znaju osim da kradu čokoladice po marketima.
Mus Politicus je genetski modifikovan da ne razume sledeće: ne skači ukoliko ne umeš da doskočiš drugačije osim na glavu.


Pritisnut raznim insistiranjima iznutra, Stojko je najavio oštar obračun sa žutim direktorima, eliminaciju iz buduće predizborne trke. Ne sme im ostaviti ni trunku projekata, održavanja, asfaltiranja, zidanja, bandera... čak ni kanalizaciju. On jednostavno nešto MORA.
E, tako izgleda početak kraja svakog slepca kod očiju.
Nastave li sa ovakvim ludilom, a najverovatnije hoće, socijalisti će u Negotinu uraditi najgoru moguću stvar iz svojih noćnih mora: nateraće "demokrate" da postanu demokrate.

Najsmešnije u celoj priči, ako je uopšte nekome u Srbiji još do smeha, jeste da ovo neće važiti samo za Negotin već za sve palanke - počev od Beograda, pa na sve četiri strane vetra.

XXX

Ako ikada budem napisao knjigu, čiji će kostur obavezno činiti ovaj blog i tekstovi na njemu, jedini mogući naslov se sam po sebi nametnuo:

TRN U STOJKU ©

Važiće za svakog od Stojkovića, bez obzira koje su mu ime pop ili babica nadenuli. Bez izuzetaka.
Sneg je, i tek će ga biti.
Živeli, zverčice!

2 comments:

Ж. Р. Драгишић said...

Bilo je ovde materijala za dva teksta!Ali, ti kad "razvežeš" ruku, ne prestaješ...
Uz konstataciju da slično razmišljamo o budućnosti tekstova sa blogova (kad se i ako stvore uslovi), moram da te podsetim da je na ovim prostorima već štampano štivo pod nazivom "Roman o Stojku", autora Jovana Pejkića, 2006. godine. Doduše, bitno drugačije tematike, samo ukoliko zanemarimo činjenicu da je politika "najstariji zanat na svetu".

Lale said...

Ha!
Imao sam na umu tu knjigu, mada je ovde sasvim drugi i drugačiji lik u pitanju... to je barem svima u Negotinu jasno. ;)
"Roman o Stojku" je Miki Stanković poklonio redakciji Republike, kada smo u januaru 2009. radili intervju sa prof. Mirkom Đorđevićem.
Kažem, ako bih napisao knjigu, ona ne bi bila posvećena jednom konkretnom liku već stereotipu usijanih glava koje toliko vole da se drže tronova, da ih ne možeš ni iz WCa isterati tako lako.
Nazovimo ih sve jednim imenom, npr. - Stojko.
heheheRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...