Tuesday 31 August 2010

310gDay


Pa, i nije danas baš neki blagdan, ali Blogdan jeste. 31. avgust 2010. godine je Blog Day #5.


Na nivou blogosfere "dogovoreno" je da se tog dana blogeri međusobno upoznaju, šire reč i misao, predstavljaju druge blogove na svojima, upoznaju sa blogosferom one koji se još nisu odvažili da u nju zakorače.
Pravila igre za danas nisu komplikovana:

Instrukcije za pisanje na Blog Day:

  1. Nađite 5 novih blogova koje smatrate zanimljivim
  2. Prijavite 5 blogera koje predlažete 31.8.2007.
  3. Napišite kratko objašnjenje tih blogova i postavite njihov link
  4. Napišite post Dan bloga (31.8.) i
  5. dodajte BlogDay baner zajedno s linkom na BlogDay stranicu http://www.blogday.org
Ajd' baš da vidimo tih 5 blogjobova koje lično cenim.


Pa, bez Davora se nikako ne može. Dokaz da se može biti normalan i čista uma iako niste deo velegradske kvazielite, jet-seta, sponzoraja, splavarenja, neonskih noći i ostalih ... pa, toga.
Pritom još i odbijate da budete ... deo navedenog, jelte.


Wombati su oni debeli vunjavi torbari sa Novog Zelanda. Vuk Wombat se striktno bavi gubljenjem para, pameti i vremena. Odlično mu ide.


Marjan MIlanov, iz Niš.
Lični blog njegovih misli i zapažanja o logičnim i posve nelogičnim stvarima oko nas, nazvan po naslovnoj pesmi njegove (neobjavljene) zbirke pesama.
De be, bate.


Uroš Smiljanić, urednik Popboksa.
"Haotičnost razmišljanja porađa haotičnost pisanja. Muzika, stripovi, igre, knjige, generalno glupiranje..."
Tako piše, ništa ja tu ne izmišljam.


P5 = muzika bre!
Ovo je zapravo pre blog agregator nego običan blog. Na njemu su linkovi za download muzike sa drugih blogova, ali možete naći i dosta informacija o muzici koja vas zanima. Nastao od istoimene radio-emisije Hempsted Univerziteta (NY, USA). Od istih autora, narafski.
Linkovi se ne generišu automatski već ih sami autori bloga pažljivo biraju svaki dan.
Cepačina 4 free.
***
OK, to je tih 5 blogova za danas.
Ali to nije sve. Namerno kršim pravila, a ona su tu da se krše, jelte, i posebno postavljam tri meni vrlo drage blogerke.


Mahlat, iliti umjetničko "Mirjana Mimica". Should she stay, or should she go ... pregnant.
Ovde se i sex i politika svode na - sex, naravno.


Moo je na svom blogu definisala razne kategorije tekstova: paket za preživljavanje, hormonalni ispadi, jezičke nedomujce, faq/fak, politika?, kult.ura! itdetc. Lingvista po zvanju, bavi se internet marketingom i neupotrebljavanjem istog na ovim prostorima.
Pisala i o Negotinu...

3. NikiBGD

Pa, NikiBGD (Danica Radišić), mu nekako dođe žena-koncept, više socijalna nego antropološka kategorija. Piše nekoliko blogova, podjednako ozbiljnih, interesantnih i intrigantnih: Life in Retro(bel)grade, Ako sam sisala vesla..., Dare to Speak - prvi srpski portal o seksu.
E, ovo poslednje je nešto što razbija svaku pomisao o neozbiljnosti kada se spomene seks. Časna pionirska. Dušu dalo za TV duel sa nekim verskim poslenicima...

***
Eto, to je bilo to za današnji Blogdan.

Saturday 14 August 2010

Da štiti i služi...


... iliti: O pravom Zaštitniku građana.

Pošto je "anonimni" Taliban bio toliko uporan, a i doneo mi je da uslikam tog Zaštitnika pre neki dan, hajde da mu ispunim želju i napišem nešto ovde i o tom domaćem Ombudsmanu. Onom pravom.
Ali, prvo da malo pojasnim naslov.

To Protect And Serve

Moto policijske službe u Americi. Da "štite i služe". Ponekad morate da ih ljubazno zamolite da to ne čine, što se kosi sa suštinom njihovog postojanja, tako da vam je preporuka da se ne zanosite time ukoliko svraćate do U.S. of A.

Ombudsman

Elem, da se vratim na temu. Pa, kome i čemu se to ovde radi. Ko ili šta je taj pravi nepatvoreni zaštitnik građana?? Evo njegove slike.

Kako je već rečeno, on je pojeftinio (na kioscima) za 50% dok je negotinsko Zabavište poskupelo za 50%. Ako ovo nije neka zavera protiv nataliteta u Srbalja, secite me gde sam najtanji...
Međutim, ne treba grešiti dušu. Ovaj Zaštitnik nema razloga da se poziva na Ustav da bi koristio svojoj svrsi i nameni. Samo ne sme da pukne, i štitiće - sve u roku službe.
Ovih zaštitnika ima koliko i kakvih hoćete, i svaki se od njih da prilagoditi u pojedinačne, personalne svrhe. Ima ih raznih formata, pa čak i onih koji svetle u mraku ... da štedite struju, ili ako vam se Ortak zaigrao pa ne možete da ga nađete. Kao deda.
Zaštitinici građana žive na raznim mestima, i u velikom broju. Ta mesta se zovu kondomdžungle.

Trojanci

Pa, ove vrste se ne treba nešto posebno plašiti u odnosu na druge sojeve Zaštitnika. Jeste da umeju ponekad da budu krti, tesni, ali birajte pažljivo. Od vas sve zavisi. Pa i zaštita i služba...
Btw, ipak ne preterujte. Iako je ovo trojanska sorta, u njih definitivno ne možete ugurati konja.
I još nešto - Zaštitinici nisu virusi, pa ni ovi trojanski. Oni štite od svojih zlih imenjaka.

Ono i DSZ

Hm, pogledam ponekad dnevne vesti, pa i ove naše političare. Oni se na sve strane kite kako su tu da štite i služe građane. Da im pomognu da se pravilno odluče, kada se zajebu i priđu preblizu biračkim kutijama.
Ne razumem ih ama baš nikako, oko te zaštite i službe: Zašto toliko uživaju u tome da nas na sve načine ubede da su kurtoni? I zašto njih takve, ama baš nikako, posle upotrebe ne možete da bacite nego se uporno ritaju i nehigijenski ponašaju, hoće još da ostanu nataknuti na funkcije večno.
Zašto?!

Stvarno, ne znam da je još neko iskoristio pojam "funkcija" za građaninovog najboljeg prijatelja...
Hajde da vas čujem, šta mislite o tome.

Thursday 5 August 2010

PSP

Hajde sad, u duhu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, da vas čujem:

Koji je ovo saobraćajni znak?



Slobodno dajte mašti na volju, predložićemo da najbolje objašnjenje bude skupštinski amandman na pomenuti Zakon. Plus, predlagač dobija besplatnu vozačku dozvolu za podmornicu.
Kao i obično, bljuvotine će biti obrisane immediately, without mercy.

btw
'Bem ti zemlju u kojoj se prodaju falsifikati Perfex WC papira, Aqua Vive i auto-kompleta za prvu pomoć. Kao da nam farmerke nisu bile dovoljne.
...
Šta li se pa ja čudim, kao da ne znam da živim u falsifikatu od države...

Wednesday 4 August 2010

730+5


Eto, prošla je i druga godina kako postoji blog GRAĐANSKI KRUG. I pet dana pride.
Od srede 30.07.2008. do srede 04.08.2010.
U ovakvim prilikama se kao podvlači neka crta, pa se sve nešto sabira i oduzima, hvali i kritikuje. Malo kuka, malo više ipak slavi.
Ma, to sam već radio prošle godine: navodio brojke, korisnike, hitove, čitanja, zastavice i ko zna kakve sve još džidžumidže koje možete okačiti na svoj blog. Neću da detaljišem ili cepidlačim i u sitna crevca razvlačim sad tu nekakve cifre, ali opšti je zaključak (matematika) da je broj unikatnih IP adresa (čitaj: VAS koji ste pogledali ovaj blog makar jedared) u odnosu na prvih godinu dana utrostručen za ovih proteklih, drugih godinu dana i noći. Broj postova je ipak ispao manji.
A behu i oni ludački vanredni lokalni izbori u Negotinu, Organi, klizališta i klizišta, pužOvi i ostale zverke, vruća zima, četiri direktora JKP Badnjevo za godinu dana (bre, kao godišnja doba)... i Mokranjčevi dani, možda najbolji do sada organizovani.
Nestale su, narode, obe lokalne televizije u ovom gradu, ugašene radio stanice. Javnosti su iskopana oba oka, otkinuta oba uha, svaki dan nas vuku za nos i prete čupanjem jezika.
Činjenica je, to sa žaljenjem priznajem, da smo svi koji se oko bloga "vrtimo" u poslednje vreme pomalo zaribali sa aktivnošću. Ehmehm, pa dobro - ne malo nego baš malo MNOGO. Dosta vas pita šta se to sa nama dešava, da li ćemo i dalje ovde pisati nešto, gde je ovaj ili onaj, da li nam neko preti (ma neeee breee, to onako...), gde smo uopšte, u kojim i kakvim kosmičkim sferama?
Pa, tu smo.
Ali, dosadno je više pisati stalno ISTO o ISTIMA, iznova i iznova. Aman, rekoh već, ne maže se bre na lebac, pa to ti je. A oni o kojima pišemo množe se kao amebe u etiopskom stomaku, stari krpelji ne odumiru dok se novi samo doštancavaju pa odmah udri po krvotoku. Dobro, ponegde to još uvek nazivaju budžetom, narodnim parama i sličnim izmišljotinama koje postoje samo u bajkama. Opet - narodnim.
Budale i bitange? Naravno - prete. Pa zato i jesmo tu: da im solimo pamet i nerviramo ih.
Zapravo, tu smo zbog svih vas koji ove stranice čitate, prepričavate drugima, pišete komentare koji predstavljaju takođe vredan deo celog ovog bloga.
A pojavio se i Senad Hayfield Poljo, ubica dosade.

Pa, da ipak danas podvučemo nešto?
Hajde ... malo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Vratimo se na Dan Prvi.
Sreda, 30. jul 2008. Godine Ludačke. Dan posle radikalsko-koštunjarskog divljanja po Beogradu, u ime Srbovanja.
Svi znamo gde su danas Tom & Jerry. U crtanom filmu po imenu SNS.
Tom(a) Nikolić je evoluirao, od ofucanog radikalskog mačora sa bunjišta (koji je Borisa Tadića na mitinzima Kradikala, pa i pomenutom divljanju dan pre našeg Prvog, konstantno nazivao ustašom), do danas EUropejski poželjnog i pohotnog macana čija se štrokava biografija ne vidi od bljeska novih porculanskih zuba unutar napakovanog facialisa (neka budala bi to nazvala "osmehom") koga se ne bi postideo ni Blejk Karington. Ma, i frizura mu nešto malo vuče na tu stranu. Mislim - američku, jelte.
Jerry Vučić je bio i ostao apsolutno nebitan lik svakom iole ozbiljnom čoveku.
U stvari, sve ovo što o njima napisah nije bitno.
Bitno je da su Boris Tadić i Demokratska stranka debelo zajebali stvar u ovoj zemlji. Koristili su izbeljivač Tajdić previše i oprali biografije svim pijavicama iz devedesetih. To izjavljujem javno i izazivam svakog ko boluje od žutocrvenog slepila da dokaže suprotno. Prethodne dve godine se ne mogu poreći, poništiti, prevideti. Svi to znaju.
Ama, vidi se bre. Vidi se i da ih Dinkić svaki čas takođe pomalo zajebe na lokalnim izborima koje žutocrveni mozgovi sporadično organizuju ne bi li na njima izgubili.
Kao što svi takođe znaju da će jednog lepog dana Boris Tadić i Tom(a) Nikolić potpisati sporazum o formiranju koalicione vlasti koja će krojiti živote građanima Srbije.
Stradije. Može i Mrtvog Mora, jer i ova zemlja i ovaj narod sve više na to liče.
U 2009. i 2010. godini, Tom & Jerry nisu išli na Sajam knjiga. Niti čitaju niti pišu više. Ali, i dalje vrebaju. Hm, ne sviđa mi se što je mišja rupa sve veća, svakoga dana. To me brine.
Stvarno, čudan je to put, od potpaljivača američke ambasade do korisnika usluga američkih marketinških agencija u političke svrhe.

U prvom postu je bio spomenut i Čeda. Nažalost, njegova stranka je zabrazdila u agroliberalizam sve dublje i dublje. E, i ja sam baš neki lojalan član biblioteke... Seoske. Ne možeš se kititi urbanom pričom tako što preko razglasa puštaš "Ever fallen in love" od Buzzcocksa i misliš da si in, gradski.
Jok bre - граЦки.

***
U ovoj zemlji postoje neki ljudi koji imaju interesantan fenomen, poremećaj koji optika kao grana fizike ne može da objasni. Takvi veruju u bajke i vide dugu koja ima samo dve boje: crvenu i žutu, umesto celog spektra. Takođe, veruju da ima blaga na njenim krajevima.
Tjah, a kada dođu do tog kraja onda ... ugaze. U nešto drugo, i po boji ali i koeficijentu gustine.
Pa onda pozovu narod, vrište upomoć, da spašavamo više ciljeve.
Narode nebeski, duboko si propao.

Postoji nauka koja ovo može da objasni, ako već optika ne može.
Neću da kažem koja, mnogo boli.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...