Monday 26 April 2010

31

Kalendarski mesec april ima 30 dana.
Negotinski Crvendaći, posle današnjeg izbora, sijaju kao pun mesec - od sreće. Najzad. Jbg, oni su jači od ovog meseca, oni imaju 31. Glas odbornika.
Ko je glasao i zašto za takve, i pored sveg zaklinjanja?

30+1
Recite vi to meni.
Ja ne znam.

Sunday 18 April 2010

Otisak Otisaka

Vanredni lokalni izbori za odbornike Skupštine opštine Negotin održani su u nedelju 7. marta 2010. godine. Od tada pa do dana današnjeg još uvek nije formirana nova vladajuća koalicija iako se nedeljama o tome spekuliše, kalkuliše, k(m)uva i abruje.
Nedeljama... Na današnji dan, u nedelju 18. aprila 2010. godine, prošlo je tačno 42 dana od tih izbora. Narodski daleko razumljivije - шеснедеље kako se to uobičajeno kaže kod nas. Naredna pomana pokojniku, posle one od Prve subote...
Interesantno, ali po prvom planu bilo je predviđeno da se baš na tih šest nedelja održi Blogosfera2010 u Negotinu sa temom "Politika i internet", sve u svetlu baš pomenutih izbora. Neće baš biti tako, jer još uvek nismo uspeli da pronađemo sponzore koji bi nam pokrili troškove. A i ta priča sa politikom još uvek nije gotova, to svi vide i čekaju taj najavljeni 26. april i konstitutivnu sednicu novog saziva SO Negotin.


(napomena: strpite se malo oko učitavanja ovog fajla, težak je 55MB i učitavanje zavisi od brzine priključka na internet koji posedujete)

I kako baš da se potrefi da mi u ovaj čas link ka svom video klipu pošalje naš stari drugar sa Negotinskog Foruma, Marvin.
Odgledajte njegov video-esej o Negotinu. Recite svima koje poznajete da urade isto. Linkujte dalje. Neka što više ljudi vidi na šta ličimo i mi i ovaj grad. Dokle smo sami sebe doveli.
Neka ovo bude jedini predlog za Otisak svog ovog vremena uludo protraćenog u kampanji za izbore. Kao podsetnik nama u Negotinu, i kao nauk svima drugima kojima slede izbori.
Kako stoje stvari oko formiranja te koalicije, sve se znalo još 7. marta u ponoć. Sve vreme su se vrteli jedino oko personalnih rešenja i uskakanja na funkcije, i ništa drugo nisu radili niti učinili za ovaj grad. Ništa korisno, da se korigujem.

Žao mi je, ali koliko je mučan otisak koji ostavlja Marvinov filmčić, tj. istina, toliko mi je podjednako simbolična i ova slika sa Bukovskog puta.
Okretnica za auto-trke oko kojih su se lomila koplja tzv. vlasti i i tzv. opozicije u Negotinu. Danas su zamenili uloge, ali trke i dalje o(p)staju i biće ih ponovo.
Notwelcome to Negotin.
Ja u životu nisam video simboličniju i precizniju horizontalnu saobraćajnu signalizaciju od ove.

Dolazite u Negotin?
Okrenite se, i vratite nazad.


... vidi se ko se sprema da polaže vozački :)

p.s.
Evo Ringovog grafikona koji mi je poslao.

Pogledajte i procenite sami.

p.p.s.

Evo još i ovo, pa da polegamo ...

Wednesday 14 April 2010

Negotinski фNрмопNсцN

Ovaj post ide čisto onako, malo, radi kondicije dok se ne raziđe dim ...
Negotinski firmospisci - ili bolje, фNрмопNсцN.

Ђ
Ko će ovakvog "majstora" da uzme za ozbiljno? Isti tak'i, naravno.

ZABRANJENO PARKIRANJE BUŠIM GUME!
U stvari, nisam baš siguran da li je ovo upozorenje ili oglas o obavljanju određene delatnosti?! Kako god bilo, gastarbajterska kokoška, na čijoj kući preko puta Zelene pijace stoji ova poruka, prva parkira svoja kola na nepropisan način - nije ih uterala u garažu, već popreko, posred pešačke staze na trotoaru. Pešaci moraju da se kreću kolovozom u ulici Milentija Popovića. Šta bi bilo da su njoj izbušili gume, zato što je sama to napisala?

Feniksova bibarnica
Ne bre, nije siroma Čokoj kriv za ovo, nego baš taj čuveni negotinski фNрмопNсaц koji mu je to i napravio. I naplatio, podrazumeva se.
Mislim, živa riba ... jok, mrtva.

Otrovi
E, ovo je već za kolokvijum iz Filosofije na Poljoprivrednom fakultetu.

samo (MIRNO), nikako drugačije
Ako su na ovakav način napisali i svoje zahteve koje žele da im ispune, onda im je valjda jasno šta će se desiti i ko će na kraju da se smeje. I to vrlo Češirskim osmehom, zubatim, od uha do uha.

***
Ima toga još, na svakom mogućem i nemogućem mestu u Negotinu.
Dosta je i ovoliko.
Zaista, ovaj narod baš ima vlast kakvu zaslužuje.

Thursday 1 April 2010

Dim


Kao što rekoh, u četvrtak - o dimu.

Prilikom izbora novog poglavara Rimokatoličke crkve, organizuje se takozvana konklava (conclave), okupljanje kardinala sa svih strana sveta. Sam pojam "konklava" odnosi se na neku zaključanu prostoriju ili zgradu, s obzirom da je od XIII veka uvedena praksa da kardinali prilikom glasanja ne smeju da imaju nikakve kontakte sa spoljašnjim svetom (štos je bio u tome da se onemogući uticaj vladara i vlastele na konačni izbor Pape).

Danas se izbor odvija unutar Sikstinske kapele u Vatikanu. Interesantno je i to, da pravo glasa nemaju kardinali stariji od 80 godina.
Kardinali glasaju putem glasačkih listića na kojima napišu ime jednog od prethodno utvrđenih kandidata. Postupak glasanja se ponavlja sve dok neki od kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu.
A dim, gde je tu dim u celoj priči?
Pa, ukoliko Papa nije izabran, glasački listići se spaljuju a iz dimnjaka kapele vije se crni dim. Ukoliko Papa bude izabran, glasački listići se takođe spaljuju a nad Vatikanom se pojavi oblak belog dima kojim se okupljenim vernicima objavljuje da je izabran novi Pontif. Boja dima zavisi od toga da li je u plamen u kome sagorevaju glasački listići ubačena vlažna slama.
Ovu priču ste mogli da pročitate i u knjizi "Anđeli i demoni" Dena Brauna, po kojoj je potom snimljen i holivudski blokbaster.

Crn i dim i beli dim, glasački listići.
Ehm...

Prosto ne mogu da se otmem utisku da je Milošević u jednom trenutku pomislio da ga 2000. biraju za Papu, kada je naredio spaljivanje čuvenih glasačkih listića sa Kosova. Ono nije bio beli dim, radilo se o suzavcu.

Dim jeste bio crn. Požarevac nije ipak bio izabran za Papu. A nije da se nije trudio.

I opet ćete se pitati, kakve bre sad sve ovo ima veze sa Negotinom?!
Pa, možda i ima.


istok-zapad

Pre neki dan, dok sam se vraćao kući, video sam na nebu iznad Negotina oblak gustog crnog dima koji se odjednom izdigao na istoku, iz pravca Kobišničkog puta, prešao preko grada i nastavio ka Badnjevu i Bukovu, na zapad. Pojma nemam o čemu se tu radilo, a ne znaju ni drugi koje sam pitao.
Danas je četvrtak. Opet taj četvrtak. Četvrti četvrtak, otkako su u Negotinu održani vanredni lokalni izbori, a još uvek nije izabran Papa Negotinski. Pardon - vlast. Kako stoje stvari, i neće skoro. Lokalni kardinali zajebavaju, izvode besne gliste.
I dalje se vije oblak crnog dima nad Negotinom. Niko da ubaci već jednom tu mokru slamu.
Pa, mogu oni tako i do Božića, zar ne?

Kao u onoj dečijoj pesmici:

Seno, slama
Seno, slama
Zob
Zob
Zob

Konji jedni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...