Sunday 21 September 2008

Taxi za Nebesa

Ma, jeste danas počeo Jesenji vašar, ali o tome za neki dan.
Danas je Mala Gospojina, cr(k)veno slovo. Ortodoksno. OK, ali da li je to dovoljan razlog za ono što mi se desilo večeras oko 19h, u taxiju između Samarinovca i Negotina.
Ušli smo u kola, dobro veče - guten abend, dokle - do kuće, vežite se polećemo.
A onda počinje 5 minuta hristijanske salinizacije, tj. soljenja pameti:
- E, ovu pesmu do sada niste čuli, da vam je pustim.
- (ćut)
Na displeju cd plejera vidim "title 02 - NA GOLGOTI". Pomislio sam, neeeeee opet neki guslarski patriotizam! Aha, pazi da nije. Jok bre, počinje pop-tenor o slavi i veri Isusovoj etc etc etc
Mišku nije dosta, posle minuta ćutanja prisutnih nastavlja:
- Ovu pesmu do sada sigurno niste čuli, u njoj se peva o slavi Isusovoj i o boljem životu, ko veruje a treba verovati, o drugom svetu i mestu koji su bolji od ovoga etc etc etc
- (ćut)(plovak podešen na hot-bolied water polako počinje da poigrava)(prošli smo kanal)
- Mora se verovati, evo ako ne čujete da pojačam (pojača!), znate ovaj svet nije dobar onaj jeste, kada ON dođe spasiće (pravo)verne etc etc etc
- (pokušam da ga bridžujem na vašar i vreme - džabe, ne reaguje)(opet ćut)
I onda - užas! Crveno na semaforu!!!! AAAAAAAAAAARRRGGHHH! Preacher man zna da do kraja vožnje ima još samo stotinak metara, uzima dah i zvekne rafal:
- Da, kao što rekoh, treba verovati, Isus će spasiti sve smerne, mile, skromne, boguugodne (ovce), oni što ne veruju propašće
- (vidim da na netu ruski "naučnici" predviđaju za 2012. poravnanje planeta i propast sveta - doduše, tada su i naši izbori - pomislih dok ovaj melje li melje)
- Eto mnogi ne veruju i zato će propasti, treba verovati, Isus spašava duše, garantuje bolji život, grešni će ispaštati, smerni ići u srećno i blaženo Carstvo Nebesko gde je bolji život etc etc etc
- Hej, STANI BRE OVDE, tu stanujemo, kud si krenuo u Kobišnicu!
Pljunem 200 kinti za fix linijsku tarifu (na taximetru piše 189.00?!), doviđenja - viderzen, laku noć - naht. I pokažem mu dva (tako karakteristična) prsta od kojih se tak'i naježe. Kažiprst+malić. Rozi. Eto.
Po pitanju omiljenog mu adventa, svečano izjavljujem:
Neće ga biti, što se mene tiče. Ne mislim na drugi Džizusov povratak, nego na moj drugi ulazak u TAJ taxi.
Ako pop Pera ne može da mi sveti vodicu (pijem samo Aqua Vivu, ništa hlor ništa vodovod ništa česmovača - dobro, može i crno pivo), ako jehovnjaci na mom pragu moraju prvo da potpišu pristupnicu za neku stranku da bi smeli da zinu, ako budisti moraju da sačekaju da se prvo obrijem pa ako su ispred vrata - zbogom, ako su DSS-ovce prošle kako su prošle kada su skupljali potpise za obaranje Živkovića ... e pa i ja više ne BOOM ušel u taj taksi. Sikter bre.

† † † † † † † † † † † †

12 krstića za 12 Zapovesti. Namerno cr(k)venih. Kako bre to? Eto tako:
#11. Ne sviraj kada nemaš sluha.
#12. Ne teraj druge da slušaju tvoje baljezgarije.

U stvari nema nikakve razlike između raznoraznih crkvenjaka, politikanata i inih dušebrižnika. Važno je da budeš dobar, miran, ne talasaj, ne štrči, 144000 će biti spaseno i učlanjeno, svet jeste b/w nego kako - skoro monohromatski, kakve more nijanse i slično. Evo omota CD-a "The Gray Race" američkih pankera Bad Religion. Da li uočavate na ovim licima (na omotu ih ima ukupno stotinak) bilo kakvu razliku: versku, političku, rasnu, seksualnu, profesionalnu, geografsku, etnografsku, jezičku, kulturalnu ili bilo koju drugu?

Siva rasa. Sivi svet. Svi isti. Svima super, s karamelom.

E, pa evo im onda i omot prve ploče te iste američke bande. Baš me interesuje koliko neko može da bude ošamućen pa da poveruje kako se ovaj simbol sa omota zaista odnosi na veru/religiju. A politika? A pare, USA = Novi Rim, šverceri života i lopovi budućnosti, kleronacionalizam, kleptopatriotizam, neofaraonizam srbijanskih lokalpatriota, ... nije a, nego molim.

I da se posle još pitamo da li su i zašto gastarbajteri, iseljenici, izbeglice, egzilanti, dijasporci (ma kako god ih zvali) - nepismeni (ili 1/2), nezainteresovani za korene (ne Korene "Oca Nacije" ili korenje Nosatog Lažova iz Haga), jezik, pismo, politiku i veru. A gde je tu nada? Nema to nikakve veze za pominjanim Vlasima. Aleksandar Karađorđević Jr. nije Vlah nego Srbin. A Milan Panić? Da li se neko još seća kako je stvarno pričao Boža Đelić kada se pojavio prvi put u javnosti? Aman kakve to veze uopšte ima sa temom posta?
Ima - čovek se uklapa (ne utapa) u sredinu u kojoj se oseća prijatno. Čak i ovde, danas u Srbiji to je tako. Znamo da nije dobro, a i dalje se uklapamo u mulj. Ne talasaj. Ne sklanjaj zavesu, ne pali svetlo. Ne teraj maglu i sivilo. Ne kvari Yinn-Yang kolektivizma (onaj bez tačkica na suprotnim stranama). Zažmuri da te ne vide. Pevaj u čoporu. Budi tužibaba. Prvo dogovori prekid pa onda izmisli razlog i započni štrajk. Ljubi bližnju svoju, nikako bližnjega. Vjeruj.

Imam jedno pitanje za sve mutivode i uninijansirajuće molere:
Šta stvarno vidite na ovoj slici?
- Crnu ovcu
- Propovednika
- Reklamu za Perwoll Black u odnosu na varikinu
- Opštenarodno pomirenje uz ispiranje Tajdićem

p.s.
TAXI-preacher reče i ovo:
- Ovaj svet je loš jer ljudi lažu. Bog nije čovek pa da laže. Zato će onaj svet biti sigurno bolji jer je to On obećao.
...
Po čijem liku je ono beše čovek stvoren?
Aaaaa, neeeee - iskvari ih Lučonoša! Ma nemojte, baš on? Pa ako je čovek sazdan po Liku, onda je i Lik sam kvarljiva roba, zar ne. Zapravo, problem je u tome da mr.S. može da iskvari i Njega samoga?! Kao što i On ima moć da ispravlja, ali prečesto neće. Podjednakih su moći?!!
♀♂
Stop. Prešao sam na teren pomenutog Yinn-Yanga, ali onog sa tačkicama na suprotnoj strani.

4 comments:

Radmilo Kračunović said...

Užas.
Danas popodne su mi na vrata došli jehovnjaci ...

Peščanik said...

...sve ti je to isto samo svako svoju "politiku"ima.
Isto je i sa agencijama za osiguranja, zivotna koji te spopadaju preko mejla, telefonom, dolaze na vrata i ostalo svasta nesto...
Tako da,nema razlike.

Goran said...

има нечег у том небеском. мајку му, не могу да се отмем утиску да је србија ипал кренула ка небеском царству. ево,. читам данас на б92 блогу да је правни факултет у београду увео правило да све књиге буду на ћирилици због обнове националне свести и да ће изучавање житија ускоро да буде обавезан предмет. овај врховни духовни "вођа" из зајечара је пре неки дан изјавио да му је необјашњиво зашто има тако мало деце на веронауци у неготину. можда су ови таксисти само испостава правоверне цркве српске да би широким народним масама, у виду путника, објаснили какав је прави живот. а, можда и грешим и човек нема ништа са спц-ом већ је изасланик неке од сотонских секти, неки јехова, адвентиста, баптиста, или (још горе) можда је прешао у румунксу православну.

Peščanik said...

Jos kada krenu strani studenti da ratuju sa cirilicom pa krene padanje iz ispita, lakse im je da savladaju cirilicu naravski, ima pare da namlate.
Svetski nivo.Oni ce nama da suzavaju svest.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...