Wednesday 24 September 2008

Srednja gradjevinska

Dobar dan deco, danas na času ge(r)ometrije radimo nekoliko zadataka.
Ko uradi najbolje dobija tender.

zadatak br.1

Nacrtajmo prvo jedan oktagon, tj. geometrijski poligon sa osam strana. On se može nacrtati na razne načine, ali uvek pomoću lenjira i šestara. Za šta nam služi ovaj oktagon, deco? Da bi smo lakše nacrtali oktagram, ili zvezdu hindu boginje Lakshmi.


Idemo dalje. Na redu je još jedan oktagram, poznatiji i kao osmokraka zvezda. Njega lako dobijamo iz oktagona, spajanjem svih uglova osmougaonika linijom.


Sada, gumice u ruke i obrišite sve unutrašnje linije iz oktagrama koji smo prvo nacrtali.
Taaako, fiiino. Još malo, da se vide samo spoljašnje ivice.
Lako je, zar ne?


Ponovo gumice u ruke i da doradimo i drugu sliku koju smo nacrtali. Dobićemo konture osmokrake zvezde. Ako niste znali to je jedan od oblika simbola Malteškog krsta kao i Reda vitezova Svetoga Jovana.. Dobro je.

Hajde da sada spojimo ove dve figure u jednu. Dodajmo im dve koncentrične kružnice spolja i jednu sa unutrašnje strane u odnosu na prvu figuru koju smo nacrtali. Dobijamo sledeću geometrijsku figuru:

Odlično! Zadatak broj 1 je uspešno rešen.

zadatak br.2

Nacrtajmo sada ponovo prvu figuru iz zadatka br.1 ali ovoga puta u formi simbola Rub-el-Hizb. Ovo je islamski simbol. "Rub" znači gospodar, vladar, zaštitnik. "Hizb" znači grupa, partija, sekta. Takođe se koristi i kao oznaka za kraj poglavlja u Arapskoj kaligrafiji.

Dakle, znači gospodar čega? Hajde ti Perice. Ne znaš, sramoto nijedna. Za kaznu na tablu, sunđer u ruke i obriši unutrašnje linije i nacrtaj malu kružnicu pomerenu gore ulevo.
Bravo, čak si i ti uspeo da rešiš zadatak br.2.

zadatak br.3

A sada, da vidimo kako se snalazite u prostoru: spojite slike iz zadataka broj 1 i 2 i tako konstruišite rešenje zadatka broj 3.

Svaka čast deco, biće od vas prava braća Dunđerska. Uh, muku mu ljutu, još malo pa kraj časa! Da vas još nešto naučim dok ne odzvoni.
Pomenuti oktagram se koristi još i kao geometrijski prikaz cveta ruže. Da, da. A da li ste znali da Slobodna braća Dunđerska postoje u svim zemljama, svim nacijama i svim religijama? Niste?! Eto, sada znate i to.
Do kraja časa zapevajmo složno sada svi:

Dat Rosa Mel Apibus
[zvono]

Eto, završi se čas. Sada svi na odmor. Pazite šta radite, držim vas na oku.

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $

Naravoučenije ...

... i ruža, i pčela, i med, i Oko (Svevideće), i Dunđeri. Svi na jednom mestu.

3 comments:

Peščanik said...

Da se smrznes....

Tako si ga odradio da je svaki komentar suvisan.

Anonymous said...

Nisam ja, nego Tončev, Zidar, VHDD & Co.
p.s.
Pozz Lakija od ekipe zaludnih komunalaca kada se čuješ sa njim.

Anonymous said...

naravski



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...