Friday 12 September 2008

Dan Oslobodjenja

Ovo je najčuvenija tabla sa imenom ulice u Negotinu.
Bez pogovora.
Danas je Dan Oslobođenja.
Ili bi bio da IH nije. A možda ... ni tada.
U stvari, ni dan danas se ne zna ko je koga i od koga ZAISTA oslobađao tog Dvanajestog septembra četrdeset četvrte. Mislim, 12.09.1944. godine.
Te Negotin je oslobođen od nemačkih okupatora, te oslobodili ga Rusi, ne nisu Rusi nego partizani, ne nisu ni partizani nego Nemci pobegli, ne nisu pobegli nego se povukli, nisu se povukli nego emigrirali ...
Još ima onih koji se sećaju da su tada "na pravdi Boga" dva negotinca izgubila glavu ni krivi ni dužni jer su se našli na oslobodilačkoj liniji vatre - baš u centru, tu gde je sada Opština. Kao, imali brade (jedan bio pop) pa Naši (koji: Rusi ili partizani?) mislili da su četnici. Plus maligani.
Partizana nešto ne beše od 41 do 44, ali su se namnožili naročito od 46. Posebno prvoborci.
Rusi, k'o Rusi. Dođu i odu. Pa ako nešto ostane za njima, ostalo je. I danas isto. Zna Dinkić to dobro. Kao u starom vicu: Kuneš se danas u Ruse? More, bolje pitaj babu ...
O ovome, na Opštinskom sajtu piše:
"Posle višegodišnje okupacije, Negotin je od Nemaca oslobođen 12. septembra 1944. godine i od tada nastavlja da se razvija kao centar sreza, pa zatim opštine sa 38 sela ."
Opština Negotin je "pre oslobođenja" imala 59 naseljenih mesta.
Pa da, Negotin je bio okupiran 1941. kao i cela tadašnja Kraljevina Jugoslavija. Pokvareni Nemci, dođoše u našu kasabu i prvo što su uradili - proterali Bugare koji su se brže-bolje zaleteli do ovde. I u tom periodu je razvoj stagnirao sve do oslobođenja. A danas je Negotin toliko "razvijen" da nije mali broj onih koji se sa setom prisećaju okupacije i nerazvijenosti. Kada povremeno dođu kući, iz Nemačke.
Eto ti sad.
Kako to da danas neočetnici+hardkorkomunisti slave kao Dan Oslobođenja opet neki Dvanajesti? Ali, ovog puta - maj. I to 1833. kada je Turcima konačno sinulo da je ovde klima nezdrava, pa - džada!. Značiznači Turci, značiznači!
Znao sam da su oni u pitanju.
Srbi. Turci. Nemci. Rusi. Bugari. Partizani. Četnici. Komunisti. Patriote. Domoljupci. Prvoborci.
Ma nema veze.
Nekada su delili Septembarske nagrade, danas dele Majske. I uvek se slikaju, da ih pamte. Skoro isti.
Dvanajesti je bre to, ej!

3 comments:

Anonymous said...

Da je zakljucak za zezanje kao sto nije bilo bi komicno da nije tragicno.
Bas o tome je jedne grupa ljudi vodila razgovor pre nekog vremena.
Pored ne bas tako siromasne istorije Negotina i pored licnosti kao sto su Djordje Stanojevic I Mokranjac , Hajduk Veljko naravno, majske nagrade se dele u znak oslobadjanja Negotina.
Kakve to veze ima sa sportskim uspesima i ostalim upesima Negotinaca , neznam. Sportski? Bravo za rezon.I ocemu mi da razgovaramo...
Obeleziti dan DA i uvek ali, ali..
Bitno je slikanje, i pojavljivanje. Zasto i kako i ima li smisla i logike koga je briga za to.
Zali Boze.

Peščanik said...

A zato slikuvanje u maju...
A zvezda sa osam kraka u samom centru prestavlja sta?

Peščanik said...

Sve je gledam, pa mi lici jos malo na grb Azerbejdzana, osam grana turskh naroda.

A bas sija kada padne kisa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...