Thursday 16 August 2018

Novi odisaji, u najavi?


Beše nekakva konferencija za medije u Kosovskoj Mitrovici (Sever), sa multinegacijskim opravdanjem zašto je do nje uopšte došlo. Da ostavimo po strani gomilu gluposti koje su na samom početku rafalno naizust bile izdeklemovane od strane glavnogovornika, ali izveštavanje sa ovog "događaja" ne ide na čast nekim od izvikanih medija.
Konkretno, radi se o izveštaju objavljenom na portalu TV N1 Srbija.


Evo kako N1, već u drugoj rečenici, izveštava, tj. prenosi vest koju je plasirala agencija Beta:
  • Gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji  ... naveli su da ako do rešenja ne dođe štetočinskim delovanjem srpske opozicije, da će biti prinuđeni da ih potraže u njihovim kućama i vilama, kako bi ih upitali zašto su to uradili srpskom narodu.
Na snimku objavljenom na KosovoSever Portalu (KSP), objavljen je snimak cele vanredne konferencija za medije Srpske liste, gde izjava preneta na N1 zvuči nekako "drugačije":
  • Đilasu, Jeremiću, Jankoviću i Obradoviću ...  ukoliko iz udobnih fotelja nastavite da govorite ovo što govorite, mi ćemo vrlo rado povesti svoj narod zajedno sa sobom, pa da odemo kod vas u vaše vile u Beogradu, i da uživamo malo u blagodetima vašeg života, a vi dođite ovde i onda popujte kako i šta treba da radite.
Po jednima, ovo je KZN ekipe koja čini većinu u skupštini (i vlasti) Kosova, po drugima je to KZN gradonačelnika nepostojećih gradova - Beta ih besmisleno naziva "gradonačelnicima opština", što predstavlja katastrofalno neprofesionalno ponašanje i nepoznavanje suštine onoga o čemu se (valjda) piše. OK; možda je to tamo zapravo jedno te isto, ali osnovne norme novinarske profesije iziskuju da se to jasno kaže. Doduše, nekome (ko za to prima platu) je moralo za oko da zapadne i to da su na KZN desetorice bila prisutna njih osmorica. 
Možda vest Bete i nije greška već "nešto" drugo, ali N1 je sve to uredno prepisala i objavila.
Problem je sledeći: Beta/N1 verzija vesti je žestoko potpalila strasti na društvenim mrežama. KSP je portal koji slovi za pro-kradikalski pa mu antivučićevski korisnici društvenh mreža posvećuju manje pažnje a shodno tome i veruju u vesti koje se tamo objavljuju, dok za N1 uglavnom važi suprotno - koliko god se oni trudili da dokažu da i njihov kredibilitet, pouzdanost pa čak i istinitost objavljenih informacija zaslužuju toliku pažnju.
Kako god bilo, domaći komentari na N1 vest se mogu svesti na "fašističke poruke sa Severa Kosova", "poziv na linč" i slično, a da komentatori uopšte nisu pogledali KZN (čija god da je zaista bila) i tamo čuli šta je zaista bilo rečeno. Slično je bilo i u komentarima na vest KoSSev - niko ne čita vest do kraja niti pogleda snimak, sve je to razumljivo - ali...


Ali.
A da malo svi zajebemo te "ali-kaida" fore, i skoncentrišemo se na suštinu, jer upravo na ovaj način i ovakvim reakcijama kradikalska banda - protiv kojih je, nadam se, svako ko ovo čita - ponovo postigla svoj cilj.
Ova KZN je bila najobičniji igrokaz u stilu Punch & Judy lutkarskog pozorišta za decu, tj. Vučićeve (Profesorove?) glasače sa Kosova, a i one "300, 500 i više hiljada kilometara daleko". Ekipica koja podržava kosovsku vlast i aktivno učestvuje u njoj, lepo po direktivi sazove konferenciju za svoje medije, odgovori i pitanja na njih stignu mejlom iz Beograda, svi glume smrtnu ozbiljnost, spin-doktori im u šareni papir upakuju šarene laže za naše i crne kec-pikove za izdajnike koje predstavnici 90% kosmetskih Srba u dahu izrecituju - i gotovo.
Suština ovog obraćanja jeste huškačka, cilj joj jeste odvraćanje pažnje sa glavnog klovna u cirkusu "Srbija" i svaljivanje krivice na "bandu četvorke" (kradikali su, činjenično, koliko staljinisti toliko i maoisti) pojačanu za jednu kosovsku izdajnicu i jednog popa izdajnika. Krivice - za šta? Pa to se moglo na KZN jasno videti u idiotskom odgovoru na pitanje šta o Vučićevom predlogu glede razgraničenja misle oni prisutni koji žive južno od mitrovačkog mosta na Ibru. A ne misle ništa, jer i da misle isto im se hvata kada to ne smeju da kažu, pa onda udri po izdajnicima i kilometraži.
Jedna od poruka ove KZN jeste i neizgovorena pretnja opozicionim (ehm...) perjanicama, i to se da osetiti između redova i nereda u izjavama od prvog do poslednjeg minuta KZN, ali ne onako kako je to Beta izvestila a N1 prenela. Jer, upravo deo koji najviše deluje preteći - i koji je, naravno, izazvao najviše burnih reakcija - nije bio takav kako je objavljeno. Prozivanja i poluskrivenih pretnji je bilo tokom cele KZN, ali ne na takav način upravo na mestu za koje su se Beta i N1 dohvatili.


Usijanih glava i strasti se ne ide na usijane glave i strasti, pogotovu kada su i jedne i druge iz istog plemena. Ukoliko Vučić i njegova banda nameravaju da, nakon ratovanja sa svima iz komšiluka, konačno zavade i uvuku Srbe u međusobni obračun, upravo izveštavanje poput današnjeg na N1 predstavlja ono što ne treba raditi - potpaljivanje "naših" protiv "njihovih" jer su oni to isto prvi uradili. Jedna televizija koja pretenduje na nacionalnu frekvencu, poput N1, sebi ne sme da dopusti izveštavanje u pinkformerskom stilu, jer je tu na njihovom terenu, na kome su oni neprikosnoveni. Nažalost, to je slika domaćih medija u XXI veku, i tu nema mnogo pomoći. Mali Čovek tu ne može ništa da promeni.
Umesto toga, trebalo je preneti tačno šta je, ko i odakle danas rekao (ne šta je izgovorio, već šta je zaista Vučić kroz njih kazao), objasniti atmosferu "igre senki" (pardon - konferencije za medije), naglasiti koji delovi jasno ukazuju na pretnje i šta to sve može da izazove. Proveriti da li je baš sve tačno u onome što Beta plasira medijima koji nisu bili prisutni na KZN. Tako, a ne - tras, evo varvara, dolaze nam na pragove kuća i vila beogradskih, drnčite cevke da ne bude reprize Boja kod Stare pivare.
Trebalo je podsetiti da je sve ovo već bilo bezbroj puta viđeno upravo od strane tzv. jedinih legitimnih predstavnika Srba sa Kosova - od Karađorđevića do Karavučića, i uvek u režiji crveno-crne pašićevštine.
Ovako, ispada kao da je jedan veliki deo reakcija i komentara po društvenm mrežama pisala neka opoziciona Vjerica Radeta, i niko drugi. Tako se ne ruši ova i ovakva vlast, koliko god da ih ne podnosite; baš kao što se ne ruši ni ovim što rade "prozvani" iz opozicije, niti se tim "rušenjem" bilo šta suštinski menja na putu da se iz Srbistana ponovo vratimo u Srbiju.


Preskočimo Sun Cuovo filozofiranje iz "Umeća ratovanja", Srbiji je poodavno potrebno Umeće neratovanja.
Ne radi se ovde o "ne izazivajte ih", već "ne gasite vatru benzinom". Život nije crtani film o miševima iz Meksika. TV N1 nije smela da bez provere pusti "vest" koju je dobila od agencije Beta, naročito zbog toga što čak i vrapci-selice ovde znaju da Beta i lažni Tanjug najveći broj svojih agencijskih vesti dobijaju direktno iz pres-službe SNS. Jer, od tog, nekakvog novog i "kosovarskog narodnog odisaja" zapravo nema ništa. Ovo lupetanje po KZN je bilo sračunato i samo sa jednim ciljem: da zaplaši neodlučne i neobaveštene, prvenstveno Vučićeve glasače, i dodatno ih koaguliše u ćutanju pred konačnim skidanjem gaća - kako državnih, tako i ličnih.
A u Srbiju se iz Srbistana nećemo vratiti prizivanjem nekog novog "Narodnog odisaja", poput onog od pre 130 godina koji je vlast upriličila opoziciji - (i) tada radikalska, danas kradikalska, a sve vreme idiotska. Pardon, oni sebe već vek i po zovu "narodna", bez obzira na boje barjaka koji (trenutno) ističu. 


Lektira (za ponavljače):

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...