Sunday 29 October 2017

51st State of Trumpamerica


Ukoliko prođe predlog novog zakona Republikanaca, mnogim ženama će abortus biti zabranjen i pre nego što one saznaju da su trudne

U toku naredne sedmice, predstavnici Republikanske partije planiraju pretres na temu novog zakona kojim će pokušati da zabrane abortus nakon šeste nedelje trudnoće - mnogo pre nego što prosečna žena čak i posumnja da je možda trudna.
Umesto da finansijska sredstva usmeravaju u sveobuhvatne školske programe seksualnog obrazovanja, koji dokazano smanjuju stopu trudnoća - pa shodno tome i abortusa - zakonodavci troše hiljade dolara poreskih obveznika na napor da zabrane veštački prekid trudnoće. Do sada im još uvek nije uspelo da taj postupak stave van zakona, ali oni se i dalje svom snagom trude da taj temelj slobode izbora žena lome delić po delić, ne bi li ga nekako konačno urušili:
Poput predloga njegovih kolega u parlamentima pojedinih država u SAD, čini se da je i predlog tzv. Zakona o fetalnim otkucajima srca republikanskog zastupnika Stiva Kinga osuđen na propast, jer bi njegovo usvajanje narušilo zakonsku zaštitu žena koje žele da prekinu trudnoću, garantovanu presudom u slučaju Rou protiv Vejda. Međutim, King je uveren da će, pre nego što žalbe na račun njegovog "zakona" dospeju pred Vrhovni sud, predsednik Donald Tramp biti u prilici da imenuje nove sudije Vrhovnog suda koje će biti spremne da odbiju prigovore i donesu ključnu odluku, što bi Republikancima konačno dalo odrešene ruke da abortus stave van zakona.
"Do časa kada ovaj predmet stigne pred Vrhovni sud, tamo će već sedeti neka nova lica - ne znamo tačno koliko različita, ali ja sam po tom pitanju optimista", kaže King. Ta njegova (samo)uverenost u prolazak otvoreno neustavnog predloga zakona pokazuje koliko su se Republikanci pod Trampom osokolili, ako uzmemo u obzir činjenicu da aktuelna Administracija uopšte ne krije svoju nameru da rasturi ustavom garantovana prava žena u oblasti rađanja.
Toliki nedostatak sluha kod vlasti za ovu temu je užasavajuć. Pa svi znamo šta je sve zaista neophodno za smanjenje stope abortusa - naime, rešavanje problema siromaštva podiže procenat žena kojima su dostupna kontraceptivna sredstva, čime se izbegavaju neželjene trudnoće na prvom mestu, baš kao i mogućnost prenatalne nege ukoliko one odluče da zadrže trudnoću. Osetnu razliku bi predstavljala dostupnija sredstva za dečju negu ali i obavezno plaćeno porodiljsko odsustvo sa radnog mesta.   
Međutim, priznavanje i prihvatanje činjenica do sada nije bila jača strana Trampove administracije.


Sve mi se više čini da u Srbiji ima nekih drugova i gospode, čija su usta redovno i licemerno prepuna mizoginog rodoljublja i antiamerikanizma (dobro, primamo kola i dolare - ali samo to!), koji se sve više otvoreno nude za guvernera 51. države Trampove Kruciformne Amerike. Ovaj zakon "Šest nedelja" bi u zadušničko-mitomanskoj sredini poput naše prošao bez problema, za primer onim slabićima u preostalih pedeset država.
Laka ti bila ova vetrovita noć, Džamahirijo Srbistanska.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...