Thursday 17 December 2020

Mile Kitić i orkestar Kako vetar duva


Čekajte, pa zar Štefica M. Dodik nije pre neki dan rekao da nikada zapadnu vakcinu primiti neće jer je čuo da se priča kako ona izaziva sterilitet kod muškaraca, i da će zbogzato primiti samo rusku? Jeste, rekao je. I šta sad, kad se pojavila nova vest da upravo ta vakcina, koju jedan od balkanskih poglavica nikada primiti neće, zapravo ne samo da ne izaziva sterilitet kod mužjaka te sorte već im i produžava vladalački pajser za cirka frtalj? Ma primiće ga, i još ima da traži repete pride.
U neku paru da 'oće?


Pa nije bre Mile neki tamo golub prevrtač, da priča ili nedajbože radi čas jedno čas drugo:
- da se levom hvata za Srce Srbije a desnom potpisuje sporazum kojim Kosovo de facto postaje nezavisno
- da priča kako tamjan i crkvena zvona ćeraju koronu, a kad se razboli trči u bolnicu o državnom trošku
- da Klintonu uplati dva miliona dolara kako bi pobedio Tramp
- da Trampu izbunari ključeve od Bele kuće kako bi Bajden mogao prvi u nju da uđe
- da obori skupštinski cenzus na 3% kako bi "opozicione" supozitorije mogle da statiraju, a sve vreme radi da niko od njih ne stigne ni do stepeništa zgrade parlamenta
- da izmisli ministarstvo za dijalog u zemlji u kojoj sme da postoji samo njegov monolog
- da kaže kako će ukinuti TV pretplatu čim dođe na vlast, pa je onda nekoliko puta poveća
- da priča kako je Đilas izmislio naziv "Milosrdni anđeo" za NATO bombardovanje Srbije, pa onda ode na krkaknluk sa Blerom, Šrederom i Klintonom
- da ide na krkanluke sa američkim ambasadorom po mehanama širom Srbistana pa onda priča kako neke ambasade svetskih sila rade o glavi njemu i Srbiji
- da se hvali kako mu brat Ši poklanja respiratore, pa onda te iste poklone plati... bratu Šiju, naravno
- da kaže kako se nikada nije putovalo vozom brže od Beograda do Subotice, pa postavi dva metra šina
- da kroz Usta Sauronova Nestorovića priča kako je korona najsmešniji virus pa uvede policijski čas za plakanje, da vakcine ne postoje a pusti ostale kerove iz Kriznog štaba da laju kako će vakcinacija biti obavezna za sve
- da priča kako će sa 1,8 miliona vakcina uspeti da vakciniše 6,9 miliona građana Srbije
- da tvrdi kako su izbori pošteni i po zakonu, u zemlji koja ima 600 hiljada glasača više od broja punoletnih građana
- da tvrdi kako nikada neće a jedva čeka da hoće
i još bezbroj tih "jal' je snijeg, jal' su labudovi" fazona ketmanizma, kome je Balkan endemsko žarište.
A ne, Mile takav nije - niti biti neće.
Jok.
Mile je čovek od reči, i kada kaže da oni koji su pobedili na lokalnim izborima u Republici Srpskoj (a nisu iz njegove ekipe) mogu samo da sanjaju pomoć i donacije "odozgo" - on ne laže. Kako bre da laže, pa svi smo videli da nije ni trepnuo kada je to izgovorio, a to je krunski dokaz istinitosti svake tvrdnje koje izgovaraju poglavice na Balkanu. Dobro - i poligraf.
Ne, ne, ovaj Mile se nikada neće povijati kako vetar duva.
Samo... nije Mile bitan u ovoj priči. On je samo (jedna od) slika i prilika svog uzora i poslovnog partnera u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. I zato, što kaže narod, kao na stočnoj pijaci - gledaj Mileta, biraj Vučića. I obrnuto, što zavisi samo od toga sa koje strane gledate Drinu.
Bitno je jedino da lova kaplje bez prestanka, jer to je univerzalni jezik svih ovdašnjih patridiota koji se već treću deceniju prave da se međusobno ne razumeju; jezik koji ne poznaje granice, vere, nacije, teritorije i partijske knjižice.
Potpuno je nebitno to što su obe "vesti" - o muškom sterilitetu i penilnoj augmentaciji izazvanim vakcinom protiv Kovid19 - lažne. Naročito prva, koju besramno dalje širi javna ličnost koja ima nemali uticaj na javno mnenje - Mile revnosno (i za pare, naravno) dalje viralno širi jutarnju zapovest o zlom Zapadu i predobroj Rusiji, ali i podsvesno na taj način odaje izvor iz koga ta zapovest potiče. Ni prići mu nije blesavi Kenijac koji je na svoj fejsbuk profil okačio zajebanciju o vakcini koja produžava "crnjanskog", a Šećerbergovi admini (revnosnije čak i od Mileta) odmah na sva zvona udarili da je to laž. Zanimljivo: kako to da fejsbuk ne cenzuriše Dodikovu izjavu da vakcina izaziva sterilitet, a cenzuriše stanovitog doktora (Daktari) Mugambi Arujarua iz Kenije koji objavi da ta ista vakcina produžava muški ponos.
Da li je to i fejsbuk pobalkanio, pa ima pravilo po kome i laž i istina imaju po dva lica?
Da se ne zanosimo, fejsbuk je idealno mesto za ketmane poput Dodika i njegovog ortaka Vučića. I Cukerberga, pod ruku sa tom dvojicom.
Pravo pitanje glasi: zašto uopšte verujemo likovima koji se uopšte ne kriju da lažu?
Tačan odgovor na to pitanje donosi instant oslobođenje od straha od tih i takvih, i njihov pad.

***

Objava da je "vest" o vakcini koja produžava muškost lažna sadrži jednu stvar koja podjednako žulja podsvest, pored redovnih Vučić-Dodikovih vežbi orvelijanske dvomisli - oni u naslovu imaju, ni manje ni više, upravo reč iz Rečnika Engsoca koji je jedini dozvoljen u državi Velikog Brata, opisanoj u knjizi "1984".
Reč "untrue" (ne-istina) se navodi kao jedan od eksplicitnih primera ispravnog govora koji se ima koristiti u komunikaciji, pod pretnjom drastičnih sankcija za kršenje propisa. Čitaj: nestajanje počinioca, tj. smrtna kazna.
Ali, kad smo to, na globalnom nivou, prešli sa običnog na govor osamdesetčetvrte?
Barem na to pitanje znamo odgovor: prešli smo onog dana kada smo čak i najobičniju zajebanciju počeli da cenzurišemo kao društveno-nepodobnu i po vlast nepoželjnu reč. Nakon toga sve je postalo dozvoljeno.

p.s.
Kad smo već kod jezičkih igrarija, Mile Kitić se zaista može prevesti na engleski kao "Mile Do Dick".

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...