Thursday 11 June 2020

Tri dana juna


Samo u poslednja tri dana, domaći mediji su objavili nekoliko (na prvi pogled ne baš tesno povezanih, iako to one jesu) vesti, koje međusobno povezuju dve stvari: izbori u Srbiji i pandemija koronavirusa. Ukoliko ste ih već pročitali, to ste najverovatno uradili "rendom" (jedna od engleskih reči, poslednjih godina veoma omiljena kod ovdašnjih političara koji misle da im IQ momentalno raste čim je izgovore). Hajde da tih nekoliko vesti, objavljenih u poslednja tri dana, od 9. do 11. juna, poređamo hronološki pa na taj način od njih sastavimo sliku mogućih poteza koje će kradikalska vlast povlačiti u narednih par nedelja.


9. jun

15:49
PANIKA Da li je korona ušla u RIK?!
Jedan od članova Republičke izborne komisije pozitivan je na virus Covid-19, pokazali su rezultati današnjeg testiranja na kojem je bio. Samim tim je zavladala panika u RIK-u jer je pitanje koliko je još ljudi zaraženo. Takođe, postavlja se pitanje šta je sa ljudima iz stranaka koji su proteklih dana predavali liste za predstojeće izbore 21. juna. (Direktno)
18:59
Drugi talas kampanje i korone
Ako nam se i činilo da je ova izborna kampanja bila možda manje agresivna i ne toliko primetna, turbo ubrizgavanje tek sledi. Narednih dana sve će biti mnogo agresivnije. Broj novoobolelih od korona virusa, preminulih, hospitalizovanih i na respiratorima verovatno će nastaviti da pada narednih dana, možda čak dođemo i do 0 uoči 21. juna, iako ni sada statistika nije baš zadovoljavajuća i iako se sve više mogu čuti primeri novoobolelih po državnim ustanovama kojima se govori da ćute i ne alarmiraju javnost. Kod nas se, kako se bliže izbori, sve više i sve naglije popuštaju mere prevencije u cilju širenja epidemije korona virusa, bez statističkih osnova za to. Sve je sada dozvoljeno. Svesno idemo na novo zaražavanje stanovništva, ulećemo u drugi talas u petoj brzini. Posle 21. juna, kampanja i ispiranje mozgova će se završiti, a mi ćemo svi verovatno ponovo u karantin i pod policijski čas. Postavlja se pitanje samo šta će zvanično biti novo žarište. Predizborni skupovi? (Danas)

10. jun

11:14
Trg u Novom Sadu priprema se za miting SNS, odluka o dolasku 30 hiljada pristalica do sutra u podne
Alelsandar Vučić: Mi sada imamo jedan problem. Može da se dogodi da po treći put otkažemo predizborni skup. Planirali smo za petak skup u Novom Sadu na kojem se očekuje 30.000 ljudi. Da li ćemo ga imati, odlučićemo sutra do 12 sati. Ako ga ne bude, biće svakako upućena poruka da je važno da se izađe na izbore, i da se radi o pitanju ozbiljnosti i odgovornosti. Vidim da postoji neka vrsta gladi kod naših ljudi, da pokažu koliko su željni političke borbe. Ali, izbori dođu kao diplomski ispit, ne može da se promeni ocena u pet dana, već morate da radite sve vreme. SNS prati broj zaraženih, jer ne bi želeo da ugrozi zdravlje ljudi. (021info)
13:54
Kon: Možemo da vratimo određene mere, situacija pomalo zabrinjava
I dalje imamo epidemiju, tako da možemo vratiti određene mere, poput zabrane javnog okupljanja. U vezi porasta novozaraženih virusom Covid-19, ako i dođe do drugog talasa, smatram da neće biti potrebe za uvođenje vanrednog stanja. Porast broja zaraženih jeste situacija koja pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen. U fazi smo smirivanja, ali su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih. (021info)
17:10
Tek stiže haos: Na Infektivnoj nagli skok broja zaraženih
U poslednjih nekoliko dana u Infektivnoj klinici u Beogradu naglo je povećan broj primljenih pacijenata. Infektivna klinika je puna, krcata pacijentima, a svi smo znali da će se ovo dogoditi jer smo neodgovorni i previše opušteni, a tek nas čeka haos na zimu. Da nije izbora sve bi bilo mnogo drugačije. Brojka zaraženih raste iz dana u dan. Narod se ponaša neodgovorno i to je razlog buktanja virusa. Da je Infektivna klinika u Beogradu puna pacijenata zaraženih koronavirusom, potvrdilo je više lekara koji zbrinjavaju obolele. (NovaS)
18:49
Vučić otkazao sve predizborne mitinge SNS
Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić predložio je večeras na sednici Izbornog štaba da svi predizborni skupovi stranke, uključujući i veliki skup u Novom Sadu i završni skup u Nišu, budu otkazani, a taj predlog je kasnije i usvojen. Obrazlažući svoj predlog na sednici Izbornog štaba, Vučić je naveo da organizovanjem masovnih predizbornih skupova ne želi da ugrozi zdravlje ni jednog jedinog čoveka, jer je zdravlje i bezbednost građana Srbije iznad politike. (Direktno)
18:51
Zaraženi reprezentativci Srbije, ekipa u izolaciji
Pre nekoliko dana Aleksandar Atanasijević je obelodanio da je pozitivan na Covid 19, a posle testiranja prisustvo virusa potvrđeno je kod Marka Podraščanina, Srećka Lisinca, Dražena Luburića i trenera Igora Žakića. Petorica zaraženih su u kućnom karantinu, dok je ostatak reprezentacije, koji je bio u kontaktu sa pozitivnima, u samoizolaciji u jednom beogradskom hotelu. (Sport Klub)


11. jun

07:13
Kineski tim u Srbiji: Epidemija još nije završena, pooštrite mere
Zbog toga što je došlo do popuštanja mera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu, i budemo i dalje oprezni. Naš savet jeste i da tamo gde se beleži povećanje možda treba pooštriti mere, vratiti određene mere. Kineski stručnjaci stigli su 21. marta prvim avionom iz Kine koji je u Srbiju dopremio i neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv virusa korona. Planirano je da ostanu dve nedelje, a ostali su dva i po meseca. Nakon više od dva i po meseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona, kineski stručnjaci su sinoć otišli iz Srbije. (021info)


Šta mislite, koji je od scenarija moguć? Zapravo, kod kradikala je sve moguće, tako da je bolje zapitati se šta je od silesije "mogućeg" - verovatnije:
a) Da izbora:
- bude
- ne bude
b) Da novog vanrednog stanja (uključujući i policijski čas po kategorijama stanovništva):
- ne bude
- bude
c) Da to novo vanredno stanje bude:
- postizborno
- bezizborno
Moguće opcije su sledeće:
1. ima izbora - nema vanrednog stanja
2. ima izbora - ima vanrednog stanja - postizborno
3. nema izbora - nema vanrednog stanja (verovatnoća ove opcije je 0%, odmah odbaciti)
4. nema izbora - ima vanrednog stanja - bezizborno (verovatnoća 100% ukoliko izbora ne bude)


Vučićeva odluka da otkaže sve predizborne javne skupove SNS, ne mora automatski da znači da izbora neće biti. Izbora (u svom izvornom smislu) 21. juna svakako neće biti, već samo glasanja, a to su pojmovi koji se de profundis razlikuju (izbor je suština, glasanje je forma). Vučiću ovo glasanje baš treba, i on će ga svakako održati tog dana za koji je bilo zakazano. On je spreman da ga organizuje pa čak i da mu niko na glasanje ne izađe (što je, ipak, u ovoj zemlji nemoguće), jer zna da je "izbore" na dan raspisivanja 4. marta već dobio, da su toga dana bili i legalni i legitimni, da su mu već tada sa svih strana sveta stigle i čestitke za veliku pobedu, da će stvarni izborni rezultati (a ne oni od 4. marta) biti uveče 21. juna na njegovom stolu sve dok on ne odluči ko će, šta i koliko od toga dobiti.
Ovakva logika kaže - izbora će biti, što mogućnost za odgovor sužava na opcije 1 i 2 tj. na to da li će u igri biti i neka od dve varijante pitanja pod b).
Dakle, sve se svodi na pitanje: hoće li biti ili neće vanrednog stanja nakon izbora (sa sve pripadajućim policijskim časom po kategorijama stanovništva)?
Ako neće, čemu onda silna medijska frka oko broja novozaraženih, i to sa daleko većim fokusom na estradne likove (pevaljke, politikante i medijske manijake) nego na običan svet koji je u buljucima pozitivan (čak se ne zna precizno da li se te brojke odnose na virus ili na antitela; u stvari, sigurno znaju, ali podatke objavljuju na način koji zbunjuje javnost).
Ako hoće, na najboljem su putu. Gaze istim stopama iz prve polovine marta, dobro utabanom i već poznatom stazom. Medijska priprema je u punom jeku:
- tu su zaražene poznate ličnosti (što ne bi bio zaražen i ti Mali Čoveče, bedniče nijedan, atomu glasački);
- tu je struka (u kampanji, koja traje još od početka marta);
- tu su paničarski prepakovani izveštaji sa svih strana sveta o istom (al' tamo, kod Njih, koji su obavezno nenapredno gluplji i neefikasniji od Nas najnaprednijih);
- tu su obavezno i "stranske" pohvale glede gorespomenute napredne efikasnosti;
- tu su neizostavni "bratski" predlozi na temu izoštravanja i pooštravanja;
- u svakoj izjavi, od Vučića pa do šefa mesne kancelarije, postoji "neodgovoran i previše opušten narod".
Al' baš u svakoj.


Kada sve ovo provrtimo kroz sećanja, podsetimo se kako dugotrajnog tako i nedavnog iskustva sa ovom ekipom koja Srbiju razara i rasprodaje već 30 godina, u obzir uzmemo gargantuansko (džinovsko i neutaživo) ludilo u njihovim glavama (koje je obavezno, kao preduslov za članstvo u Klubu), kada se više ne pravimo blesavi da ne znamo koliko vole da lažu i kradu, kada shvatimo da od svega toga nemaju nameru ni na tren da odustanu - šta nam ostaje kao mogući odgovor na pitanje sa početka?
Nezahvalno je gađati se brojkama, jer čak i treća decimala iza zareza ume prečesto da se obije o glavu onome ko se brojkama igra. Zato bi, možda najpribližniji, odgovor mogao da glasi:
Nakon održanih izbora 21. juna, veća je verovatnoća da će Aleksandar Vučić i njegova SNS sa koalicionim partnerima, uvesti neku od "fleksibilnih" varijanti povišene zdravstvene gotovosti, dovoljno rastegljivu da (ako zatreba) odmah mogu uvesti policijski čas i novo kategorisanje stanovništva, pa čak i neke do sad nepraktikovane (i rigoroznije) mere ograničavanja svih mogućih (i nemogućih) vidova građanskih sloboda. To će na prvom mestu zavisiti od samih kradikala, od postizbornog ponašanja opozicionih partija koje će bojkotovati izbore, kao i od reakcije samih građana koji će neminovno početi da osećaju finansijske "blagodeti" epske borbe Aleksandra Vučića sa epidemijom COVID-19.
Manja je verovatnoća da to ne urade, jer se ne bi toliko očigledno za isto pripremali.
Mada, šta god da urade (a uradiće), ne bi bilo neverovatno ili nemoguće, jer sa njima je sve moguće.

Biće toga još.
Iskustvo nam je, nažalost - takvo.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...