Saturday 1 August 2020

Ima li pilota u AVionu?



Hronologija pada srpskog civilnog i (naročito) vojnog vazduhoplovstva postaje sve zanimljivija:

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd srušio se u blizini aerodroma Nikola Tesla. Nema preživelih.
- 13.03.2015.

Drama u Nikolićevom avionu: Motor na avionu "Falkon", kojim je leteo predsednik za Vatikan, prestao je da radi iznad Jadranskog mora - saopšteno je iz kabineta predsednika. Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu izbegnuta nesreća. "Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umeću našeg pilota, izbegnuta je tragedija. Verujte da smo u jednom trenutku bukvalno padali kao kamen" rekla je za Novosti Stanislava Pak, savetnica predsednika Srbije.
- 17.04.2015.

Iako se avion navodno okrenuo iznad Jadrana, podaci sa sajta FlightRadar pokazuju drugačije. Vladin "Falkon" imao je u subotu probni let, nepuna 24 sata pošto se sa pola puta za Rim vratio zbog navodnog kvara na motoru. Međutim, tokom ovog leta nije bilo nikakvih problema. Ni na motoru, niti na bilo kom drugom delu aviona. Ako kvara nije bilo, ostaje da se utvrdi zašto je pilot, koji je u Vatikan vozio predsednika i njegove saradnika na sastanak sa papom Franjom, kontroli leta prijavio "problem na motoru" zbog čega se i vratio za Beograd. Blic je objavio da je do problema na letu u stvari došlo kada je osoblje aviona prosulo kafu po instrument-tabli aviona.
- 20.04.2015.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, danas je na manifestaciji "Balkanski skok prijateljstva 2016", u tandemu sa instruktorom iskočio padobranom iz aviona. Nakon doskoka, prošao je standardnu inicijaciju te brigade tako što ga je vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, inače aktivni padobranac, udario nogom u zadnjicu.
- 20.05.2016.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, danas je u okviru manifestacije "Balkanski skok prijateljstva 2017", u tandemu sa instruktorom iskočio padobranom iz aviona sa 3.000 metara visine. Nakon što je doskočio na tlo, rekao je da je Srbija zemlja slobodnih ljudi i da je uvek bila na pravoj strani sveta.
- 19.05.2017.

Piloti se tuku, avion pada, putnici vrište... ovo je Vučićev prvi spot u kampanji za predsednika.2017.
- 18.02.2017.

Kao i prošle godine, ministar Aleksandar Vulin je učestvovao na tradicionalnoj manifestaciji "Balkanski skok prijateljstva 2018" i sa tandem-partnerom iskočio padobranom iz aviona "Antonov AN-2" sa 3.000 metara visine. U toku dana se sastao i sa predstavnicima veteranskih udruženja.
- 19.05.2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, narednih mesec dana neće leteti avionom zbog zdravstvenih problema koje je imao prethodnih dana. Lekari sa VMA su bili izričiti - let avionom mogao bi da izazove pogoršanje zdravstvenog stanja, i sve dok se ono ne stabilizuje, Vučić će morati da izbegava ovaj vid prevoza.
- 18.11.2019.

"Ako bude problem sa respiratorima, sam ću da sednem u avion, odem u magacin i sam ću da donesem respiratore koje smo sami platili - pa da vidim ko će da me spreči! Zato ja idem tamo, ako ne bude drugog rešenja", rekao je Aleksandar Vučić u emisiji "Upitnik" na RTS-u.
- 07.04.2020.

Srbija i Kina potpisale memorandum o saradnji u istraživanju svemira.
- 05.06.2020.

Ministru odbrane Aleksandru Vulinu komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO, general-major Duško Žarković, uručio je počasni letački znak pilota, na današnjoj svečanosti povodom Dana roda avijacije.
- 31.07.2020.

Ljubodrag Stojadinović: Ovo je novo ponižavanje vojske. Kod nas se sve raspada, i to na jedan od najtragičnijih načina u istoriji bilo koje Srbije. Događa se nešto što se do sada nije događalo. Ako je nekadašnji dezerter - koji je za 14 dana završio vojnu obuku i čovek koji je kao vojni analfabeta došao na mesto ministra odbrane - postao počasni pilot, ja sam uveren da je on sada ubeđen da ume da leti i da će pokušati da leti. I ne verujem da postoji bilo ko u Ratnom vazduplovstvu koji je u stanju da ga u tome spreči. Teško je sprečiti Vulina da leti, i posle svih čuda to i ne bi bilo neko čudo. To su oni jogi letači, bili su čak i politička partija, i on je verovatno iz te trupe došao u Ministarstvo. To je čovek koji bi mogao da leti samo u Letećem cirkusu Montija Pajtona.
- 01.08.2020.

***
Da neće, možda, pilotznačkar Vulin da vozi helikopter?
Ne, neće. To su već apsolvirali.
Ukoliko ste naivno poverovali da će on voziti onaj "Falkon" sa nultim zbegom nakon Velikog Pada - prevarili ste se. Mesto pilota tog aviona je trajno zauzeto još od 2017. godine, i tačka. 
Vulin, zapravo, vežba za napad na novi Svetski trgovinski centar, kako bi sprečio predstojeći jesenji nasrtaj na finansijski sistem Srbije, tj. na predsednika Aleksandra Vučića. Samo, za razliku od Vučićeve arapske braće i prijatelja - onomad, Vulin namerava da iz aviona iskoči pre fatalnog kontakta. Taj skok je pomno, i sa partnerom, uvežbavao pune tri godine. Zato - i padobranac i pilot. Sad samo još avion da nađe, po svojoj meri.
Pardon - AVion.
Samo, poput njegovog AVođe, i Vulin zaboravlja da što više letiš to jače tresneš o zemlju. Ta dvojica su se baš nameračili da odlete čak do Sunca, da provere jesu li severnokorejci zaista sleteli tamo. I ako jesu, kako su smeli da to urade pre AV Desnog i AV Levog?
I zašto još uvek Vulin nije dobio značku pilota svemirskog broda?

Kineskog, naravno, jer samo oni imaju tehnologiju jaču od ruske.

Langzam bre, biće i toga.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...