Monday 15 May 2023

Zeko, jel' se linjaš?


U jednom prastarom vicu, iz davnosvršenih vremena, čuči Meda u nekom šumskom grmu. Čuči i kontemplira dok ekskrementira. U tom trenutku naiđe Zeka, pita Medu šta to radi a ovaj ga odmeri od glave do pete pa priupita "Zeko, jel' se linjaš?" Zeka ne stigne da dovrši svoje "Ne", Meda ga dograbi pa njime obriše sveže iskontemplirano prkno.
I ode dalje.


U ovom sadašnjem vicu, koji smo (u davnosvršenoj budućnosti) prisiljeni da živimo duže od tri decenije, ulogu Mede je preuzeo novi lik poznat kao Svetska Sila, ali sve ostalo radi kao i njegov prethodnik. Zeka je - u strahu su velike oči baš, kao i dioptrija - skratio ime za jedno slovo pa se sada zove Zek, zatvorenik gulaga sopstvenih iluzija, ali i on je (kao u starom vicu) posred šume naleteo na kontemplatora. I baš kada je krenuo da na elektronskoj tabli procentualnim računom sa četiri decimale objasni koliko se on to tačno ne linja, ulete potpuno novi lik koji se do sada nije pojavljivao u vicevima... osim onih sa bradom. Na odjavnoj špici ovog vica piše da se taj lik odaziva na Brada (ne, nije dabar na šatrovačkom niti je u pitanju reč od pet slova iz "Slagalice"). I tako, ulete Brada posred onog Zekovog 'e' od "Ne linjam se", pa sav obeućen usklikne s ljubavlju: "E, a ja se ne linjam ikad najviše!" i postavi se ladno između Zeka i prkna Svetske Sile. "Deder sad da te vidim, Silo Svetska em nepravdo, čime ćeš prkno da odkontempliraš!"
"Obojicom" reče Svetska Sila, "lakše mi je sad kad ste dvoslojni."
I ode dalje.
A njih dvojica ostadoše k'o... znate već šta. I to dvoslojno. Umesto breskve, sa aromom tamjana.
Nakon odjavne špice vica, Brada (sada već sa novom glazurom) je u Zekovo ime poručio hijenama koje bi da zajebavaju na ovu temu, kako bi svima njima bolje bilo da im na to ne odgovori - jer ako on krene da odgovara... Aaa, neee, nije na to mislio. U stvari, čini se da uopšte nije mislio pre nego što je uleteo u kontemplaciju.


Sklona sam da pomislim da je ovo delo kuhinje Vučića kako bi se bes javnosti prema režimu usmerio ka najpopularnijoj instituciji. Mislim da je Vučić patrijarha isturio kao štit da ga zaštiti od odijuma, od negativnih kritika koje su upućene na račun njegove autokratske vladavine.
- Dragana Rakić (N1, 15.05.2023)

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...