Sunday 14 August 2022

Kapri ili Rumenko?


- Gde si?!
- U crkvu.
- Dokaži, daj popa na telefon!
- Evo baš sad poje. Jer može selfi?
- Može. I posle crkve pravo kući - da me izuješ, gladan sam & sve ostalo tradicionalno domaćinski po redu.


On:
Dok telefonira šeta po kući u zapišanim gaćama, na nogama štrokave nekad bele čarape i sandale na čičak, prdi na luk iz bureka za doručak, na polici kraj TVa ikona ubiva aždahu a na TVu Vučić ne letuje u NDHrvatsku, na zidu kalendar Tita od prošle i Draže od ove godine sa zaokruženim slavama na koje je išo i na koje će tek ide, posteri Miloševića i Koštunice, uramljena njegova slika sa pionirskom maramom ko mali i sa Draškovićem i kokardama ko veliki, članska karta JUL/DSS/G17 i razlednica iz Paraliju s tri Palme ispod stakla na stočiću u dnevnoj sobi, u hodniku prikucan Krs' Častni što ga osvojio zimus kad je u Terazijskoj fontani ispod vode smako gaće Miši Vaciću da bi pre njega stigo na drugu stranu, na kuhinjskom stolu u dve kolone uredno postrojeno negde oko dvanaestak zidarskih zaječaraca koji čekaju da se Ona vrati iz crkve i potrpa u friz da se razlade pre nego što krene da ih prinosi oltaru tradicionalne muževnosti i domaćinštine dok Oltar pomno gleda snimke sa jučeranjeg mitinga SNSPC na svim nacifrekventnim televizijama ne bi li sebe negde ugledo pa onda tero decu na "gle tata na teve, ene me opet skrsčastni". Posle će spava jer sutra poso.

Ona:
Dok telefonira uopšte nije u crkvi, krsti se i slika pred izlogom prodavnice suvenira SPC na Terazijama iz koje trešti duševno pop-mjuzik pojanje, šalje selfije Gospodaru Svom i žuri da se nađe s duhovnikom da ne zakasni na termin uterivanja duhovnosti dogovoren prilikom poslednjeg odlaska u hram iste, subvokalno psuje "samo dok dođem kući ima te izujem mrcino jedna pa će vidiš ti selfi po sred čela pzdtmtrna", opet se prekrsti i namesti sise al sad bez selfija jer kroz Balkansku prošo neki vladika u džipu, konačno se seti da skine maramu kod Zelenjaka, kalkuliše koliko ima vremena da posle uterivanja svrati u dućan na okretnici po kineski Pampers i nešto ostaloj deci za večeru taman dok mu se pivo dovoljno ugreje da nema šanse da se oladi pre Dnevnika, al da ipak namiri pivom Ljubav Svoga Života pre nego što krene da se sprema za izlazak u grad sa instruktorom fengšui joge s kojim treba se nađe kod Ekonomskog zbog dogovora oko preksutrašnjeg trodnevnog vikend odlaska na miting Vulinove partije u Medveđu i Lovćenac. Posle će na splav sa drugaricama pa kući oko pola tri, jer sutra opet mora na jutarnju u jedanes da isteruje uterano čim sve ostale otera na poso, u zabavište i školu, na stadion.

Deca:
Šta deca? Pa deca se spremaju za porodičnu šetnju, da biju pederi. Šta bi drugo očekivo, čitaoče, od pubertetlija u poznim dvadesetim. Između dva odlaska na nacionalni stadion.


Doduše, može sve ovako isto samo obrnuto, da On i Ona zamene uloge. Kao u vicu. Sve zavisi od zavetništva, ionako nema neka drastične razlike čak ni u obrvama. Barem ne primetne. Jer razlike su ovde nepoželjne. Jasno?!
A decu mi ne dirajte, znaju sve sama jer ona su naša napredna budućnos.
I tačka.

- iz edicije On da rađa Ona da brani, epizoda "XXI vek, a meni XIII je"

***
- Pope, šta ćeš: rakiju ili vino?
- I pivo.
- Pope, Kapri ili Rumenko?
- ... obe.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...