Wednesday 27 January 2021

160/210


Vučićevih 100 + 30 + 30 = 1000 Dinkićevih
A za penzionere još 50 bakšiša pride.
Kako "čega"? Pa evra, naravno.
Pardon, ispravno je reći: Pa evra, napredno.
Kolektivni pritisak našeg društva je od danas 160/210.
Predinfarktni.


Kradikalska matematička formula sveopšte devalvacije razuma glasi:
a) leva strana jednačine ništavila
- poplašimo vas koronom i sumanutim "merama" kriznog štaba
- potkupimo vas kusurom od para koje vam godinama krademo od plata i penzija
- poplašimo vas pa podjarimo protiv stranih plaćenika i domaćih izdajnika
b) desna strana jednačine ludila
- vi ne date Vučića
- ne date Kosovo
- ne date popove i ostale Jutke
- ne date Đilasu
- radi ste da koljete tviteraše i ostale lajavce
- na aerodromu ste plačipičke dok ispraćate decu u inostranstvo ali do glasačkih kutija idete usvinjeni u majonez iz sendviča umotanih u letak SNS kojim brišete usta.
I sve to & tako, redom, jer ste "morali" da budete sa druge strane znaka jednakosti sa Vođom i njegovom bandom.
Red bi bio, sada, da oni koji podržavaju kradikale žive tako kako su sami tražili, a oni koji ih ne podržavaju onako kako bi voleli bez kradikala. I šta sad, kao, ovo je prozivanje i prizivanje podele društva?!
Neće moći. Srbija je toliko duboko i fundamentalno podeljeno društvo, da smo skoro svi postali isti.
Nada u bolje i drugačije leži, još uvek, u onom "skoro". Koliko god da ga malo u ovom trenutku ima.
Evo šanse za referendumsko izjašnjavanje za ili protiv ove vlasti, domaći zadatak za opoziciju: 30 evra rastegnutih na 6 meseci, do sledećeg podmićivanja, ne znači nikome u ovoj zemlji ama baš ništa; ko tvrdi drugačije, ili pojma nema sa životom ili laže kao pas. Onaj ko je iskreno protiv ovih lopova, to ne treba da uzme. Svi opozicioni lideri, članovi i simpatizeri neka daju lični primer. I neka pozovu ostale da se priključe. Pa da vidimo da li je zaista više od polovine onih koji su protiv ovog režima, po bilo kom osnovu.
Kako ste, inače, mislili da bude drugačije: uzmete ove pare pokradene od svih građana (pa i vas samih) i proprane kroz budžetsku muljažu, a da ne glasate za bandu na vlasti?
Za ovih nepunih devet godina kako su kradikali i njihovi sateliti na vlasti, toliko je para pokradeno da im je ovo novo, najavljeno podmićivanje glasača jeftinije čak i od redovnog kafanskog bakšiša. A da smo u kafani od države, standardnoj balkanskoj krčmi, to znaju čak i oni koji ništa ne znaju.
Ali, "ako ne uzmem čak i taj sitniš, oni će opet to da pokradu, pa što onda da ne uzmem". Pokrali su oni beskonačno mnogo više nego tih par desetina evra po glavi, i pokrašće još uzeli te pare ili ne. Dakle, ako uzmeš - kradu, ako ne uzmeš - opet kradu. Te pare, koje sada u najavi dele, imaju samo jednu svrhu - da za par desetina evra i dalje ćutiš na krađu desetina milijardi tih istih evra.
Zašto onda u tome saučestvuješ, prihvatiš kolektivnu krivicu za pljačku (baš kao i za ratove po komšiluku, devedesetih) koju će ti svakako spočitati i utrljati u nos kada jednoga dana zaglave pred sudom?
Eto šanse opozicionarima da urade nešto neočekivano i konkretno, besplatno odrade predizbornu referendumsku kampanju.
Eto šanse srbistancima da pruže otpor, iskažu građansku neposlušnost. Pokažu da i dalje postoje van glasačke mašine vladajuće bande kriminalaca koja je od građana ove zemlje ukrala sve, pa i državu.
Zamislite samo situaciju da se ovom pozivu za vrhovni institucionalni mito i korupciju na državnom nivou odazove manje od polovine punoletnih građana, uključujući i penzionere. Svi oni koji redovno ne izlaze na izbore i oni koji redovno ne glasaju za ovu vlast. Da svi oni, na taj način, jasno i glasno poruče: "Da, znamo da su to naše pare kojima želite da nas podmitite i držite na kratkoj uzdi, kako bi smo bili mirni i mutavi. O da, znamo da ćete i njih maznuti kao što ste mnogo više maznuli do sada i da vas u tome skoro nikako ne možemo sprečiti. Ali mi ne želimo da saučestvujemo u vašoj pljački naše zemlje, šta god vi pričali da je razlog zašto odbijamo ovaj novac. Jer, znamo da je svakom lopovu oduvek najlakše bilo da se sakrije i nestane u masi ali mi nismo ta, vaša masa. Ostanite sami u svom lopovluku, koliko god da vas trenutno ima, jer će vas biti sve manje kako se kraj vašem zlu bude približavao."
I, šta sad s tim: kao, nemoguća misija, ideali za budale, neozbiljno razmišljanje, neko nema ni toliko... blablatruć? Bravo, dobro došli, još jednom, u carstvo ćutanja, uživanja i relativizacije, priklanjanja naizgled jačima, okretanja glave od sebe i drugih.
Zar je toliko teško biti svoj, umesto račundžije biti uračunljiv, razuman umesto bezuman, čovek umesto ovce?
Hajde da, makar ovog puta, zajebete ali-kaida fazone "da, ali..." i jednostavno kažete: dosta.
To bi vam vratilo makar deo sebe, koji sigurno košta daleko više od bačene koske teške par desetina evra.

***
Već sada je jasno kako će izgledati glasački listić za naredne izbore, kad god oni bili održani.
Suma sumarum, glasaće se novčanicom od punoletnih 160 tj. mnogoletnih 210 evra.


Malo morgen nećemo, tries evri je tries evri - plus revakcinacija za šes meseca!
Neje be to kinta za bacanje, e.
Kako ste, inače, mislili da bude drugačije: uzmete ove pare pokradene od svih građana (pa i vas samih) i proprane kroz budžetsku muljažu, a da ne glasate za bandu na vlasti? Previše je to infantilno za punoletne osobe, koje od lične imovine poseduju i pravo glasa.
Bate, neće da može tako.


No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...