Monday 19 February 2018

matrikSNS


Matriks je svet-iluzija, stvoren da spreči ljude da otkriju kako su samo robovi uticaja sila van njih. Ovo ti je poslednja prilika, i nakon nje više nema povratka.
Ako uzmeš plavu pilulu - kraj priče. Budiš se u svom krevetu i veruješ u šta god želiš da veruješ. Ostaješ u udobnosti laži, iluzija, sreće i bezbednog blagoslovenog neznanja izmišljene realnosti Matriksa.
Ako uzmeš crvenu pilulu - ostaješ u Zemlji Čuda, i pokazaću ti koliko je duboka zečja rupa. Bićeš oslobođen ropstva u svetu iz snova koji kontrolišu mašine. Moći ćeš da pobegneš u stvaran svet, gde je živeti brutalnu "istinsku stvarnost" znanja, slobode i muka daleko gore i teže.
I upamti: sve što ti nudim je samo istina. Ništa više.

Međutim...


Matriks je jedno - baš kao i crvena pilula Okeanije ili plava Vrlog novog sveta, ali matrikSNS je nešto u potpunosti drugo: u isto vreme, i nešto manje i nešto više. U njemu se ne zna šta je san, istina, stvarnost, ropstvo, kontrola, beg.. i zna se da je sve to odjednom.
Crvenom pilulom se beži u stvaran svet snova, plavom ostaje u realnosti laži, obmana i kontrole. Crveno-plavom članskom kapsulom se sve to postiže jednim gutljajem, bez nepotrebnog premišljanja.
Iz matrikSNSa se ne može pobeći, niti sa njega iskopčati.
Tu su Neo i Veliki Brat jedan te isti lik.
U Matriksu izbori jednostavno ne postoje. U matrikSNSu su izbori - još jednostavnije - besmisleni. 
Orvelova dvomisao je prevaziđena i unapređena u konačnu formu dvobesmisla. Crveno je plavo, plavo je crveno. Stvarnost je iluzija, obmana je realnost. 2 + 2 nisu više ni 3, ni 4 niti 5. Jednostavno: 2 + 2 nisu više nikome bitni, jer sva pitanja i odgovori leže u dvobojnoj članskoj kapsuli.
A ta kapsula ima dva kraja, i oba su ista.

Da bi pobedili Matriks, bilo je potrebno probiti se iz dubina Zemlje do njene površine.
Za matrikSNS, taj put je dvostuko teži: mora se istovremeno ići iz dubina ka površini jednim lakšim (kroz Zemlju) i drugim, težim putem - u suprotnom smeru, poniranjem u sebe. 
Bez toga... ništa. Za to ne postoji pilula znanja, to se uči.
Fora sa crvenom i plavom pilulom Matriksa je u tome da je njihov sadržaj isti: obe sadrže samo destilisanu vodu. A matrikSNS kapsula ne sadrži čak ni to, ona je prazna.
Stvar je u ličnom izboru, ništa više.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...