Tuesday 26 September 2017

Nije tvoje da razmišljaš


Na naslovnoj strani Danasa za sredu, 27. septembar, čak 2 (slovima: dva) razmišljanja:


Razmišljanje #1: Kića


O povlačenju ministra odbrane zbog stambene afere razmišljaju i u vladajućoj partiji, i deo naprednjaka je za ostavku Aleksandra Vulina. Vrh SNS i veliki broj naprednjaka, smatraju da bi on morao da podnese ostavku posle niza afera tokom boravka na vlasti na različitim funkcijama. Vulin više ne treba da ima zaštitu SNS, smatraju oni. Ostavka bi bila bolja opcija od smene, jer bi na taj način zadržao bar malo svog dostojanstva. Ako ne podnese ostavku, mogao bi možda biti i smenjen. Jedno od pitanja koje bi ostavka ili smena otvorila jeste koju će funkciju Vulin obavljati posle toga. 
Prestonički abrovi vele da će Vulinovu smenu pokrenuti lično premijerka, a umesto njega ular odbrane preuzeće "po prvi put u istoriji" žena - kako bi se pred beogradske izbore umanjila šteta koju je Drug Crni naneo vladajućoj koaliciji.


Inače, paralelno sa "drugarskom" hajkom na osobu čiji su inicijali identični Vođinim, već nekoliko dana (opet po prestoničkim abrovima) traje čistka kadrova koje je AVlin postavio po državnim institucijama u prethodnom ministrovanju. Ne kažu i koga postavljaju umesto njih, ali ako se zna da su Vulinovi lokalci mesecima na sva usta olajavali koalicione socijaliste, te da će "na naredne lokalne izbore širom Srbije namerno ići sami, kako bi potom lakše sa SNS pravili koalicije bez SPS", onda se i ne treba čuditi ako (ili kada) ugledate Dačićevu sliku u nekom od "socijalnih" i inih fondova širom naše zemlje ponosne.
Opet.
Dakle, Konj22 u poslednje vreme postaje sve više vidovit, skoro kao Informer i HappyTV... osobe.


Ne znam zašto mi odjednom pade na pamet čuvena formulacija iz devedesetih "interno raseljena lica", plus večita "drugovi i drugarice partijski članovi em kadrovi". Nekada su prvu koristili da ne bi ljude nazivali izbeglicama i morali da im pomažu, danas se obe upotrebljene zajedno odnose na potkožne preletače.
Problem sa "razmišljanjem" #1 je sledeći: taj deo drugova-članova Velike Partije, koji razmišlja o šut-karti Vulinu, je li to onaj do pola pun ili onaj od pola prazan?
Naravno, pitamo zbog tetke.
Da dolije il' odlije, ako zatreba.

Razmišljanje #2: Mića


Pored silnih levih i desnih smetala, lažnih i (ne)važnih opozicionara, samo je još falilo da i Đitler razmišlja. O kandidaturi za beogradonačenika, naravno. "Pa šta, nije odavno" neko bi već rekao. Pa ništa, ako bi da vam s njim bude opet onako "lepo" kao nekada. Ta kriptorasistička, kriptonacionalistička, samozvanotehnomenadžerska, hiperdžentristička, kvazidemokratska i licemerna baraba bi još, i to na foru "daj samo ove da smaknemo pa će se posle dogovorimo". Tako bi ladno mogao i Tadić da se samokandiduje, pa da na BG-izborima na listi listom budu kandidati skoro svi iz ekipe koja je jahala glavni grad u periodu 2008-2013.
Da li drug Dragan još uvek ima na umu svoju rečenicu iz 2008. godine, kako mu "treba Vučić i njegova oštrina u organima vlasti"? Pa Vučić je već tamo, u vlasti, red je i da se Draganče priključi toj oštrini. I organima.
Ne, nećete ih tako ni smaknuti niti se dogovoriti, i bolje bi bilo da beograđani razmišljaju o tome, a ne mislilac Đitler. On je neko ko će uvek govoriti isto ali će vam to tumačiti potpuno različito pre i posle izbora, u stilu:
- pre: Ova vlast ništa ne valja i nanosi veliku štetu gradu i beograđanima. Treba je smeniti.
- posle: A kada sam ja to spomenuo predsednika Vučića? Njegova oštrina i autoritet mogu mnogo da doprinesu boljitku svih građana glavnog grada, sa njim se mora, i treba, obavezno sarađivati. Politika je umetnost mogućeg, kako to kaže moj kolega brat Ničić, a ja kažem - i jedina neminovnost!

***
Gangsteri Kića i Mića (Rocky and Mugsy) daleko kraće i efektnije opisuju ova "razmišljanja":
Kića: (šamara Miću) Nećeš ti meni više da razmišljaš!
Mića: Ali šefe, pa ti dobro znaš da ja ne umem da razmišljam...
Kića: Nastavi tako.


"To" (ovi stvarni, domaći, što bi da razmišljaju, a ne Kića i Mića iz crtaća) nikada nije bilo sposobno da razume poruku koju je slala Borghesia u pesmi 133 Venceremos: "nije tvoje da razmišljaš". Nije, ti Mali Čoveče kome ne daju preko crte, jer se uvek nađe neko, poput gorepomenutih (iz mnoštva istih), ko bi da to radi za tebe o tvom trošku.
Dokle bre tako - ne bitange, već ti. Da, ti, Mali Čoveče, veći od svakog od pacova koji te teraju u mišju rupu.

p.s.
Vulin i dostojanstvo u istoj rečenici... jbt.
Možda.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...