Sunday 25 September 2016

Neka čudna matematika


Unutarstranački izbori kod demokrata su došli, i prošli. Birali su i izabrali tako kako su birali i izabrali, ostaje im sada samo da to do narednih unutarstranačkih izbora odpate. Jer, teško da će više iko osim njih samih patiti za bilo čim što ima veze sa tom strankom. Naravno, za to oni nisu krivi od sinoć; dvanaest godina urušavanja stranke i prenemaganja pred biračima da bi im samo uvalili još po koju šibicarsku foru pred izbore, nisu od juče. Ali jesu od Tadića, i od ekipe njegovih likova koji nemaju nameru da odustanu od šibicarenja umesto da menjaju ovo društvo i njegovu budućnost.
Nema nikakve svrhe baviti se novoizabranim personalnim rešenjima u DS, pa to nećemo ni raditi.
Međutim, postoje neke stvari, u vezi jučerašnjih "najdemokratskijih izbora među demokratama", koje se mogu svrstati ili 1) u glupost i diletantizam, sveprisutne u domaćoj politici, ili 2) u bezobrazluk, koji je takođe sveprisutan i takođe u politici. Ovo važi za sve stranke u Srbiji, demokrate ne predstavljaju izuzetak.
O čemu se radi?
O načinu na koji "neko", ko prati izbore za predsednika svoje stranke, izveštava članove ali i javnost o tome kako protiče izborni dan. Naročito o trenutnom stanju izbrojanih glasova koje je dobio svako od kandidata ponaosob.
U čemu je problem?
Ukoliko za unutarstranačke izbore važe osnovni principi koji važe i za bilo koje druge izbore, onda se to odnosi i na brojanje glasova, njihovu klasifikaciju, preraspodelu i prezentovanje. Dakle, kada pogledamo kako demokrate izveštavaju o tome, moramo se zapitati da li oni uopšte znaju, ne samo razliku između važećih i nevažećih glasova, već i matematiku uopšte.
Pogledajte samo kako izveštavaju o tome na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici (barem je tako predstavljaju), jer na zvaničnom sajtu ne postoje tabele prezentovane u nastavku ovog teksta. Pored toga, neki drugi portali su periodično od njih preuzimali te izveštaje i dalje delili informacije, a da niko nije obratio pažnju niti komentarisao određene računske nelogičnosti (osim jednog komentara na fejsbuku).


58 - 80

21:30 - Na 58 (od 112) obrađenih biračkih mesta, situacija je bila sledeća:
- Od upisanih 7744 glasalo je 5059, od toga 32 nevažeća i 4942 važeća glasačka listića; razliku od 85 glasača verovatno čine oni koji su uzeli glasački listić ali nisu hteli da ga ubace u glasačku kutiju.
- Ako je glasalo 5059 demokrata na tih 58 mesta, kako je onda ukupan zbir glasova koji su osvojili kandidati 5128? Kako to da je broj osvojenih glasova - podrazumeva se da su to samo važeći listići, kojih je bilo 4942 - veći za 69 od broja onih koji su glasali, tj. za 186 od broja važećih listića?

22:00 - Na 80 (od 112) obrađenih biračkih mesta, situacija je bila sledeća:
- Od upisanih 14290 glasao je 8701, od toga 62 nevažeća i 8556 važećih glasačkih listića; razliku od 89 glasača verovatno čine oni koji su uzeli glasački listić ali nisu hteli da ga ubace u glasačku kutiju.
- Zanimljivo je da se na novoobrađena 22 mesta među 3642 novoizašla glasača pojavljuje 30 novih nevažećih i 20 neubačenih glasačkih listića... baš kao što je zanimljivo i da na ta 22 biračka mesta ima 6546 upisanih članova DS sa pravom glasa. Nekakva relacija se (možda) i može naći kod nevažećih, ali kod nedostajućih...
- Ako je glasao 8701 demokrata na tih 80 mesta, kako je onda ukupan zbir glasova koji su osvojili kandidati 8935? Sada je zbir osvojenih glasova po kandidatima veći za 234 od broja onih koji su glasali, tj. za 379 od broja važećih listića? Razlika je sada još veća.

101

23:00 - Na 101 (od 112) obrađenom biračkom mestu, utvrđen je rezultat kao na slici. Nakon toga, stranački organ zadužen za sprovođenje izbora više se nije oglašavao posle objavljivanja pobede kandidata koji je osvojio najveći broj glasova u prvom krugu. To je ono što je prezentovano medijima, i tačka.
Zaista, neka čudna matematika.
Neko je u DS, očigledno na kraju ukapirao da im račun u onim "sivim" tabelama nikako ne valja, pa je na kraju objavio samo donji grafikon. Ako im je autor softvera za praćenje ovih izbora isti kao i za one čuvene od pre nekoliko godina (kada nisu svi prisutni delegati mogli da glasaju niti su svi glasovi na kraju bili izbrojani, ali se zato znalo da je Đilas pobedio Pajtića) ili još čuveniju skupštinu klana Harkonen (kada je Pajtić obalio Đilasa), šta od njih treba očekivati ukoliko sutra opet dođu na vlast?
Pa isto, kao i kada su bili na vlasti pre pada.

fejsbuk stranica DS (facebook.com/demokrate)

Prosto je neverovatno da u radnom izbornom telu niko ne vodi računa o tačnosti podataka koje objavljuju, koliko god da se više bave sobom a ne time šta će reći javnost. Dokle god budu tako radili, dotle će im se razni bivši i budući "savetnici", "državnici" & slični mangupi u njihovim redovima svaki čas čuditi i bezuspešno truditi da shvate ono što odbijaju da vide:
Ko narodu prodaje priču o tome kako u tržišnoj ekonomiji, kakva treba da bude i domaća koju bi da kreira DS, "nema besplatnog ručka", mora da prihvati važenje tog (svog) principa i za izbore.
Poštovane demokrate, danas više nema besplatnog glasa.
To dobro znaju Vučić i Ljajić, kupujući glasove državnim parama. Ako bi ste i vi da radite poput njih, onda bolje nemojte ni da izlazite na izbore. Nikada više.
Fora sa plašenjem glasača manjim i većim zlom, samo dodaje vetar u jedra tehnologiji straha koju koristi sadašnja kradikalska vlast - i ništa drugo. Njih je moguće pobediti jedino kvalitetom, a ne trulim kompromisima, koketiranjem sa palanačkim nacionalistima i popovima, odmahivanjem rukom i podsmevanjem svakoj kritici - pa čak i onoj da ne znate osnove matematike. Možda je u pitanju greška u softveru, ali sve dok to neko na objavi sa zvaničnog mesta, ostaće izražena sumnja da je "opet nešto muvano oko izbora". Što bi deca rekla, iz aviona se vidi da se tu nešto ne uklapa...


Glasove ćete "kupiti" samo tako što ćete poštovati one kojima se obraćate u želji da glasaju za vas. Kako? Pa prosto: za početak, krenite od poznavanja matematike za prvi razred osnovne škole. Tu se sve nauči - kako treba, ili pogrešno. Ionako će se jednoga dana sve videti, onako kako je naučeno.
Obavezno.
I još nešto: glasovi se ne kupuju (sa i bez apostrofa), već se samo pozajmljuju. Razlika je suštinska. Kada to shvatite i naučite da poštujete, tada će možda i ova zemlja konačno videti prvi tračak nade da ima šanse za bolje od ovog zla.

izvor:

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...