Wednesday 28 September 2016

Pivo


Dan cirkanja piva (28. septembar)


Podignimo čašu omiljenog pića i nazdravimo u čast Dana ispijanja piva! Pivo se pravi od doba Neolita i spada među najstarija pića koja je ljudski rod izmislio. Neke od prvih pivara sagrađene su još 1040. godine. Pravo je malo čudo kako i zašto je druženje uz pivo postalo toliko popularno kod dvonožnih stanovnika Planete. Doduše, popularno je i kad se očetvoronože usled preterivanja u tom istom druženju...
Nećemo cepidlačiti.
Uz stotinak tradicionalnih i novoizmišljenih varijeteta piva, ovaj dan pruža svim pivopijama odličnu priliku da se podjednako oprobaju sa domaćim i internacionalnim varijantama svetlog, tamnog, amber, flaširanog, točenog, voćnog, čokoladnog, sa medom i ko zna još kakvim sve ukusima, mirisima i bojama. Čak i onom nemačkom idiotarijom od svetlog piva fabrički armiranog viskijem.
Sva "uzbuđenja" ovog dana, koji se sada obeležava u mnogim zemljama, nikada nisu bila dostupnija - što važi i za Srbiju, zahvaljujući lancima megamarketa i pabova ali i sve većem broju privatnih malih pivara koje rade po tradicionalnim (domaćim i stranim) receptima za proizvodnju piva. Ništa lakše nego okupiti ekipu, skoknuti do omiljenog lokala, marketa, ispred dragstora ili trafike (šta reći kada čak i tamo možete uloviti po koje stransko & brendirano pivo), pa nazdraviti u čast ovog Dana. Naravno, važi se i za pivske festivale i prezentacione "hepeninge", koji postoje i u Srbistanu.
I sve sa merom, iako je upravo to najteži deo ovog "praznika".

5 zdravstvenih razloga za konzumiranje piva


Pivo optužuju da goji jer je prepuno ugljenih hidrata.
OK, ali u umerenim količinama (u Britaniji postoji standard koji nalaže da se na ambalaži obavezno mora navesti neškodljiva dnevna količina konkretnog piva, posebno za muškarce, žene i trudnice - obratite pažnju na to kada sledeći put uđete u neki od domaćih marketa koji na policama ima pivo uvezeno iz UK) ono može imati pozitivne efekte po naše zdravlje:
1. Pivo je odličan izvor hranljivih mikroelemenata. Pored drugih sastojaka (niacin, riboflavin, folati itd), u njemu je visok sadržaj vitamina B6, kao i pristojne količine dijetetskih vlakana i proteina. Vitamini se na dnevnom nivou, ipak, najbolje unose kroz hranu (voće i povrće), ali ne dozvolite da vas to odvrati od par malih ili barem jednog "zidarskog" piva dnevno. Ne šteti, provereno.
2. Pivo može da ojača kosti. Neke vrste piva sadrže obilne količine dijetetskog silicijuma, koji povećava gustinu kostiju i štiti od osteoporoze. Najviše silicijuma ima u vrstama piva koja sadrže više ječmenog i hmeljnog slada.
3. Pivo sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Jedno pivce dnevno pozitivno utiče na količinu lipida i fibrinogena u krvi (protein povezan sa zgrušavanjem).
4. Pivo smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Iako se smatralo da to važi za vino, izgleda da i pivo ima isti, ako ne i veći pozitivan učinak. Umereno konzumiranje piva (pomenute količine 0,3-0,5 litra dnevno) povećava nivo tzv. dobrog (HDL) a smanjuje lošeg (LDL) holesterola. Definitivno, jedno malo pivo dnevno drži kardiologa podalje od nas.
5. Pivo smanjuje rizik od nastanka kamenca u bubrezima. Istraživači smatraju da pivo, u odnosu na druga alkoholna pića, zaista ima jači ovaj efekat zbog većeg sadržaja vode, što ga čini jakim diuretikom. Ovo se naročito odnosi na tamnije vrste piva. Jedinjenja koja se nalaze u hmelju mogu da uspore oslobađanje kalcijuma iz kostiju (koji je glavni uzročnik stvaranja bubrežnog kamenca).
Osim navedenih prednosti, pivo je dobro za vid, brže kreativno razmišljanje, smanjuje rizik od diabetesa 2, pomaže bržu rehidrataciju organizma posle fizičkog napora, podiže samopouzdanje, ojačava imunitet i olakšava borbu protiv infekcija, puno je antioksidanata i smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Kažu i da pivo produžava život.
Videćemo.

500 godina nemačkog Zakona o pivu


Kada je bavarski herzog Vilhelm IV 24. aprila 1516. godine doneo Ukaz o čistoti (Reinheitsgebot), kojim se decidirano definiše da se "pivo pravi od hmelja, ječma, kvasca i vode, te da se bilo koji proizvod koji sadrži neki drugi sastojak ne sme nazvati pivom", uz propisane sankcije za kršenje istog, teško da je mogao pretpostaviti da će taj ukaz biti osnov jednog od najstarijih i još uvek važećih saveznih zakona u današnjoj Nemačkoj. Takozvani "Zakon o pivu" je ove godine napunio pet vekova od svoje inicijalne varijante. Kroz vekove je bio dopunjivan i popravljan (baš poput nemačke države), ali ono što je bilo zamišljeno kao glavni razlog donošenja pre 500 godina, predstavlja njegovu suštinu i danas.
Da štiti brend proizvođača i zdravlje potrošača.
Pa kako se kome zalomi, ako ga ne ispoštuju. 


U Srbiji ima mnogo onih kojima je 365 puta godišnje Dan šamaranja piva - manje kao praznik, daleko više kao uteha. Možda je to tako i zbog notorne činjenice da nam sa zakonima nikako ne ide od ruke, što očigledno predstavlja trajno trpno stanje, duže nego što je to slučaj sa švapskim zakonom o pivu.
Ako je tačno da pivo poboljšava vid, videćemo onda i to - hteli ili ne.

#

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...