Tuesday 27 July 2021

Mrtav ladan


Vučić je naciji dao malo anestezije u vidu "para iz helikoptera": 20 evra za one, 30 za ove, biće za sve i biće još, samo budite dobri i slušajte me. To jest - slušajte Vučića. Ono što, međutim, te subotnje večeri Vučić nije rekao jeste da te pare građani neće dobiti na poklon nego će sami sebi pozajmiti. Što će onda morati i da vrate - doduše, ne baš oni nego njihova deca i unuci - s kamatom, naravno.
Javni dug Srbije ove godine biće povećan za oko četiri milijarde evra: sa oko 26,5 milijardi na kraju 2020, na preko 30 milijardi na kraju 2021. godine. Uzgred, javni dug za vreme "žutih" čitavu deceniju praktično je stagnirao: 31.12.2000. bio je 14,2 milijarde evra a 31.12.2011. godine 14,8 milijardi evra. Sredinom 2012, kada je Vučić preuzeo vlast, javni dug je bio oko 16 milijardi evra. Za manje od 10 godina, dakle, Vučić je uspeo da ga gotovo udvostruči.
Nikada niko u njenoj istoriji nije toliko zadužio Srbiju. Bukvalno. Tako da je Vučić zaista izrastao u pravog lidera. Samo što on neće da se pohvali a šteta bi bilo da se za taj njegov podvig ne zna. Ili neće ili ne ume - jer, evo, tamo gde se pohvalio, pogrešio je. Rekao je, naime, da će ove godine Srbija po bruto domaćem proizvodu nadmašiti Hrvatsku. "To nikad nije bilo", rekao je Vučić.
To nažalost - Vučićevu, razume se - nije tačno. Recimo, Srbija je 1990. godine ostvarila BDP od 51 milijarde evra, a Hrvatska od 32 milijarde evra. I bez Kosova Srbija je imala veći BDP - 42 milijarde evra. Uopšte, u celom tom razdoblju Hrvatska je po stanovniku imala BDP veći za četvrtinu, ali je Srbija, budući duplo brojnija (10 naspram 5 miliona stanovnika), imala znatno veći ukupni BDP.
Čini se da savetnici mnogo lažu Vučića. Po svemu sudeći - zato što on to od njih i traži.



Elemdaklem, AV577 opet mrtav ladan laže.
Ko mrtav ladan laže - taj mrtav ladan i krade, kaže narodna poslovica.
A ko mrtav ladan krade - mrtav ladan ima, veli kradikalska maksima.
I tako svaki dan - svi mrtvi ladni.
Bez trunke stida i srama.

Ma zna Jezda sve to, al se i on već dve godine pravi mrtav ladan.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...