Tuesday 17 November 2020

Aport


Psi su visoko društvene životinje koje vole da učestvuju u bilo čemu što radi njihov gazda.
- Off The Leash Dog Cartoons


Ivan Petrovič Pavlov, ruski lekar koji se pored medicine bavio i fiziologijom i psihologijom, bio je pionir bihejviorizma (pristup u psihologiji koji se bavi proučavanjem zakonitosti ponašanja kod ljudi i životinja). 
Eksperimentišući na psima, otkrio je proces formiranja tzv. uslovnog (kondicioniranog) refleksa. Svaki refleks uključuje nadražaj (stimulus) i odgovor (reakciju). Svaki uslovni refleks je naučen na osnovu prethodno postojećeg refleksa ili tzv. bezuslovnog refleksa. U Pavlovljevim eksperimentima sa psima, bezuslovni refleks je bila proizvodnja pljuvačke kao reakcija na nadražaj hrane. Dakle, pas je gladan pa kada vidi fin komad mesa krene mu pljuvačka. Uz pomoć tog bezuslovnog refleksa, Pavlov je učio pse novom, uslovnom refleksu, koji prethodno nisu poznavali. U tom novom refleksu ista reakcija, poput spomenutog lučenja pljuvačke, biva izazvana nekim drugim nadražajem umesto hrane. Tako su, na primer, psi naučeni da balave (pljuju?) na nadražaj zvuka zvona. Da bi to postigao, Pavlov je neko vreme prvo primenjivao zvonce i hranu zajedno. Nakon toga su psi naučili da reaguju samo na zvonce kao da im je ponuđena hrana (iako nije) - i to je bio taj uslovni refleks. Da bi ta procedura bila uspešna, bilo je potrebno prvo zazvoniti pa tek onda ponuditi hranu, nikako obrnuto. Takođe, simultana prezentacija zvonjave i hrane nije bila efikasna za formiranje uslovnog refleksa.
Bihejvioristička terapija se temelji na pretpostavci da je određeni simptom/reakcija samo pogrešno naučeno ponašanje, te da se kao takvo ono se može i odučiti. Svako ponašanje je stečeno učenjem, pa se (kontra)učenjem može i poništiti.

***
Zvonce, hrana, balavljenje, pljuvanje, lajanje, ujedanje, kerovi... Lepo ih je Maja Gojkopavlovna izdresirala da nakon zvona prvo zabalave i popljuju pa onda trkom u skupštinsku mehanu, tako da njen pobratim Ivančuk Dačipavlov neće morati čak mnogo ni da zvoni jer su ti kerovi - pogađate - poodavno otpušteni sa lanca. Baš kao u naslovu sajta sa koga je preuzeta "kereća" karikatura u sredini gornje slike.
A dvonožne karikature oko one u centru samo čekaju mig svog pravog i jedinog Gazde da krenu... sa aktivnostima uobičajenim za tu sortu visoko društvenih životinja, naravno.
Znaju oni dobro da se sve naučeno itekako da odučiti, zato sve više pljuju i ujedaju kao besni. Naročito u strahu da skupštinsko zvono bude zamenjeno onim za kraj šetnje u krugu Zabele.

I tako, stigli smo do posta #2000 na ovom blogu.
Bezuslovno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...