Saturday 8 September 2018

Gazi


Od Miloševića koji je 1989. bio na Gazimestanu (bolje da nikada nije), do Vučića koji 2018. do Gazivoda neće stići (jer neće ni poći, niti je to ikada nameravao - čak ni "crkvozom"), postoji samo jedna jedina stvar, reč kojom se da opisati vlast u Srbiji u ovih trideset proteklih godina:
Gazi.



Gaze, a sebe samopromovišu kao "gazije": bila je to počasna titula u Otomanskom carstvu, dodeljivana vojskovođama i ratnicima koji su se isticali na bojnom polju, prvenstveno u bitkama protiv nevernika. Reč se koristila i za junake, heroje, borce za pravdu. Takođe, u narodu su se gazijama nazivali i razmetljivci, hvalisavci, plaćenici zaduženi da održavaju nestabilnost duž granica carstva koristeći svaku priliku za pljačku sa one strane
Napredne gazije danas nemilosrdno gaze gde i koga stignu, i ne samo po licu; nose čizme (u koje uvlače sve - dugačke gaće, hulahopke, trenerke, lažne uniforme, suknje i šlafroke); biju bitke davno izgubljene, koje vode vojskovođe dezerteri, i to protiv svih neverujućih u njihovu budućnost; razmeću se i hvale, lažu i kradu, pričaju o stranim plaćenicima dok prebrojavaju zaradu u devizama, fabrikuju nestabilnost duž granica iscrtanih samo u njihovim glavama. Pljačkaju striktno sa ove strane.
I obožavaju sultana gazi-Erdogana.
Za takve baš-vucibatine u srpskom jeziku postoje i drugi turcizmi, koji ih možda još bolje opisuju: janičari, bašibozuk, fukara, poturice i ostali čupeci.



"Ako hoćeš sliku budućnosti, Vinstone, zamisli čizmu kako gazi ljudsko lice - zauvek. To je svet koji pripremamo. Svet pobede za pobedom, trijumfa za trijumfom; beskrajnog pritiskanja, pritiskanja, pritiskanja na živac moći. Vidim da počinješ da shvataš kako će taj svet izgledati. Ali na kraju ćeš prevazići golo shvatanje. Prihvatićeš ga i postati deo njega."
- Džordž Orvel "1984"


***
Umesto komentara, citat:
"Gazimestan se, nažalost, dogodio, i tako obesmislio Gazivode. Drugim rečima, Gazimestan je zaista bio (loša) vest. Gazivode su samo odjeci i reagovanja. Dakle, svejedno je gde će Vučić gaziti za vikend."

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...