Friday 1 September 2023

Nismo pali s Marsa


Školski predmet "Vrline i vrednosti kao životni kompas" podmetnut je obrazovnom sistemu zemlje u kojoj su magnetni ali i svi drugi polovi poodavno zamenili strane, koja se ispod staklenog zvona samo(za)dovoljno valja po blatu do guše vođena mlohavom ručerdom marsovskog padobranca i njegovih lopovskih supozitorija - kao da se ne nalazi na istoj planeti sa ostatkom ljudskog roda.
Možda se i ne nalazi.
Priča se da su Kinezi u 11. veku izmislili kompas nalik ovom današnjem.
Priča se da su Srbi u 21. veku, hiljadu godina kasnije, pogubili sve kompase.
Ni život se ovde više nešto ne snalazi, u vremenu i prostoru.


Jesam reko da novi predmet smrdi na veronauku?
Vrednosti su malo istrošene pa ih manje pominju u promociji, ali zato vrlina, ta davno zaboravljena reč, doživljava povampirenje. A od koga bolje učiti vrline nego od čarobnjaka sa zlatnim šlemom i privatnim neoporezovanim biznisom sa ispostavom u svakom selu, čiji su glavni proizvodi magla, nacionalizam i mržnja prema drugom i drugačijem?

Ministarka prosvete i ministar vojni su u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba potpisali Sporazum o organizovanju nagradnog literarnog konkursa za učenike gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji. Ovakva čast nije ukazana predmetu maternjeg jezika i književnosti, ali i slobodnim nastavnim aktivnostima u vidu literarne sekcije, verovatno još od juna 1989, kada je Kosovska bitka bila u fokusu svake prosvetne, vojničke i crkvene misli u Srbiji - zapravo jedina i najvažnija politička agenda tih dana. Tema nagradnog literarnog konkursa, kada je u pitanju jačanje patriotizma, neizostavno mora da bude iz Prvog svetskog rata. Zato je ponuđena samo jedna konkretna tema: "Momčilo Gavrić - mali junak Velikog rata". Za pobedničke radove, kako prenose mediji, Ministarstvo odbrane je pripremilo ozbiljne nagrade, a ministar ne sumnja da će oni koji budu ocenjivali pristigle radove imati pune ruke posla i da im neće biti lako da donesu konačni sud. Stvarno, tema o osmogodišnjem dečaku koji je izgubio porodicu u ofanzivi Austrougarske na Srbiju, a potom zatražio od oficira srpske vojske top da bi se osvetio neprijatelju - pri čemu mu je ovaj odgovorio da je "top velik za njega ali da bi mogao da ga naoruža bombama" - sasvim je primerena obrazovnom sistemu u Srbiji u jesen 2023. Ministarka Đukić Dejanović i ministar Vučević su uvereni da će skretanje misli srednjoškolaca na žrtveni put najmlađeg podnarednika, pokrenuti kod omladine pozitivne misli, ojačati patriotski zanos i naučiti ih nešto o ljudskoj vrlini. Naravno, jedina vrlina koju oni vide je žrtvovanje omladine za otadžbinu, što je oduvek bila najvažnija aktivnost obrazovnog i vojnog sistema u Srbiji. Zašto bi danas bilo drugačije?

***

U njegovoj glavi ima mnogo ljudi
Jer on je tako daleko od doma
Nismo pali s Marsa
On je pao s Marsa

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...