Friday 28 May 2021

Let's protect women at work (peticija)


Primorane na seks sa nadređenima, silovane po fabrikama... milioni žena suočavaju se sa seksualnim zlostavljanjem na radnom mestu. Međutim, u nedeljama koje slede, moći ćemo svi da pomognemo u pokušaju donošenja revolucionarnog sporazuma kojim bi žene širom sveta bile zaštićene od nasilja na radnom mestu! Pokrenuta je peticija, adresirana direktno na francuskog predsednika Makrona, koji je domaćin velikog globalnog Samita, na kome je da ubedi sve zemlje učesnice da podrže donošenje sporazuma u toj oblasti koji bi bio poštovan na međunarodnom nivou.


Više od 120 žena koje rade po fabrikama konfekcije u Lesotu, izjavljuju da su bile primorane na seks sa svojim pretpostavljenima na radnom mestu. Neke od njih tvrde da su čak bile silovane u prostorijama fabrika u kojima rade. Poseban su slučaj tamošnje fabrike džinsa "Levi Strauss", čiji menadžeri zaduženi za projekat "dobrobiti zaposlenih", na temu seksualnog nasilja i uznemiravanja zaposlenih žena izjavljuju da je to "složen problem, koji je veoma taško otkriti na radnom mestu". 
A te žene nisu usamljene - 80% anketiranih radnica zaposlenih u konfekcijskoj industriji u Bangladešu, iskusile su ili svedočile seksualnom nasilju i uznemiravanju na radnom mestu. "Svaki komad odeće koji izađe iz tih fabrika, natopljen je našim znojem, krvlju i dostojanstvom", tvrde one.
Milioni žena širom sveta doživljavaju to isto.
Donošenje međunarodno priznatog i poštovanog Sporazuma, u narednih nekoliko nedelja, predstavljalo bi revolucionarni potez koji bi pomogao zaštiti žena od nasilja na poslu ma gde da se nalaze na kugli Zemaljskoj.
Do sada je sporazum ratifikovalo 6 zemalja, ali daleko više je potrebno kako bi on stupio na snagu. Upućen je direktan poziv, građanska peticija u cilju alarmiranja kompletne međunarodne javnosti, direktno francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koji će za nekoliko nedelja biti domaćin velikog međunarodnog Foruma.
Danas, u svakoj četvrtoj zemlji na svetu uopšte NE POSTOJI bilo kakva zakonska forma koja pokriva oblast seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, a i u onim zemljama u kojima to postoji - ne funkcioniše uvek. Uzmimo Francusku kao primer: 30% žena tvrdi da su bile seksualno uznemiravane ili napastvovane na poslu.
Donošenje pomenutog Sporazuma bi preokrenulo stvari. Po prvi put u istoriji, sve države na svetu bi morale da usvoje na nacionalnom nivou zakone pomoću kojih bi bilo zabranjeno seksualno nasilje na radnom mestu, preduzimane preventivne mere a žrtvama tog nasilja bila obavezno omogućena zaštita i lečenje posledica.
Upućeni smatraju da je ovo trenutak da se u ovu priču uključi još više zemalja.
Brojni primeri seksualnog nasilja i nasrtaja u nama izazivaju osećaj nemoći, ali uvek postoji nešto što u nekom trenutku možemo učiniti kako bi smo u što većoj meri zaštitili žene širom sveta. Evo prilike da nam se i veliki pridruže, kako bi smo svi bili ponosni na ono što zajedno možemo postići.
Svetski lideri će se sastati na velikom međunarodnom Forumu o ravnopravnosti, koji će u organizaciji UN biti održan od 30. juna do 2. jula ove godine u Parizu; zbog toga je ova peticija pokrenuta, radi pritiska na njih da podrže i postignu Sporazum koji bi imao zakonsku težinu. Cilj je prikupljanje najmanje milion potpisa širom sveta, koji bi bili prezentovani domaćinu i učesnicima predstojećeg Foruma.
Ovo je poziv okupljenim svetskim liderima da podrže zaštitu žena na njihovim radnim mestima. Proširimo ga i dalje, pomozimo da što više zemalja što pre ratifikuje ovaj Sporazum i primeni ga kroz nacionalna zakonodavstva.

***
Peticija:
Predsedniku Makronu, svetskim liderima i vladama država
Kao građani širom sveta, pozivamo vas da hitno utičete na eliminaciju rodno zasnovanog nasilja na radnom mestu. Pozivamo vas da ratifikujete i efikasno primenite Konvenciju o nasilju i uznemiravanju #190 Međunarodne organizacije rada (MOR/ILO) i njoj srodnu Preporuku #205, kao i da sprovedete reforme domaćeg zakonodavstva u toj oblasti.

Potpišite i delite dalje: AVAAZ - Let's protect women at work!

Međunarodna organizacija rada:
Linkovi:
Radomir Konstantinović u "Filosofiji palanke" kaže da je palanka svuda moguća, bilo gde na svetu. Zato su mogući i belosvetski Jutke, Palme, Bajatovići, Dačići, Ročulji, Lepe Ace i mnogi drugi neimenovani i bezimeni koji su se izlegli iz inkubatora neiživljenih malopačića, frustriranih sopstvenim (najčešće pubertetsko-fantazijskim) manama koje obilato - u znak osvete sudbini - prosipaju na sve strane oko sebe.
Najčešće - po ženama, domaćinski.
Ništa tu oni nisu originalniji od braće im širom sveta; najčešće su samo plagijatori tog zla, i to tradicionalno loši.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...