Friday 13 September 2019

Mano a borsa (Murat je bio...)



Samo što ja ne ličim na Lazara, a ovde nema junaka kao što je Murat. Znate... [pauza] Ovde... [opet pauza] Ovde nema junaka kao što je bio Murat, ni ozbiljnog stratega kao što je bio Murat. Nema takvih, verujte mi. Murat je bio veoma, veoma ozbiljan čovek, ozbiljan vojskovođa. Murat je bio... [još jedna pauza, glasno izdiše kroz nos, gestikulira levom rukom] za ove naše, ovi mu nisu ni skute da mu nose.


Bilo je to na početku faze srbistan-janičarskog dupeuvlačenja sultanu Erdoganu, pa ne čudi ovolika količina lupetanja u samo 25 sekundi. O bilo čemu, ne samo o Muratu i "ovima našima".
Nego, šta to Vučić - dok se murati i pritom mlatara rukama - poručuje svima oko sebe?
Gest "mano a borsa", koji je uobičajen među Italijanima širom sveta.


Ma che stai a di? / Ma che vuoi?
U slobodnom prevodu sa italijanskog na srpski, ovo bi otprilike značilo "Ma šta to pričaš? Šta hoćeš?"
Kada pričamo o sterotipima vezanima za Italijane, često spominjemo upravo ovaj gest: vrhovi prstiju jedne (ili obe) šake (it. mano) su spojeni uspravno (nalik obešenoj vreći - it. borsa), pri čemu se šakama maše gore-dole. Poruka koju nam italijanski sagovornik ovim gestom šalje glasi: Šta dođavola pričaš? / Šta dođavola hoćeš? Italijani često koriste ovaj gest u konverzaciji - ne samo u razgovoru "uživo" već i kada pričaju preko telefona, pa čak i kada pričaju sami sa sobom. Kod njih je to prešlo u podsvesni gest, kome se oni ne mogu odupreti - baš kao ni treptanju ili pravljenju najboljeg sladoleda na svetu.
Italian hand gestures everyone should know (CNN Travel, 29.05.2015)

"Mano a borsa" je italijanski gest, koji Italijani koriste kada im tokom razgovora nešto nije jasno. Ponekad i vrte ili klimaju glavom, ali ne obavezno. Čine ga ispruženim prstima ruke čiji su vrhovi spojeni, dlanova okrenutih nagore, pomeranjem šake gore-dole u zglobu ili iz lakta. Gest podrazumeva pitanje upućeno sagovorniku: Šta hoćeš? / Šta to govoriš? / Koja je poenta tvoje priče? na koje se uglavnom od sagovornika očekuje da odgovori. Gest se čini jednom ili sa obe ruke, zavisno od toga koliko onaj ko ga čini želi da svom pitanju da na težini.

***
Vučićev problem je u tome što on očigledno ne zna šta ovaj gest predstavlja, a nesvesno ga čini. Da zna, dobro bi porazmislio u kojoj meri kontroliše svoje ruke koje odaju sve ono što se roji u toj glavi. Kao da je u potpunosti zaboravio na čuveni Merkel-Raute ("Merkel-romb" ili "Trougao moći") rukama, koji su mu preporučili savetnici znajući koliko je težak za (samo)kontrolu onaj unutrašnji, nikad izmenjeni radikal Rukomlat Vučić.
Zaboravio, pa krenuo tokom napada logoreje sam sebe da propituje:
Šta bre to pričaš? Šta ti hoćeš? Koja je, aman, svrha svega toga što na ta usta izlazi?
Opet se sa samim sobom svađa.
U stvari, kod njega postoji još jedna "zvrčka" vezana za ovaj gest: on je previše gledao sve nastavke Kopolinog filma "Kum", primio se na mafijaški gestovni govor u kome, pored značenja koje smo ovde dali, gest "Mano a borsa" ima još jedno.
Kada ga Kum načini, on time daje do znanja da neko o kome govori ima "big balls". Velika muda. Ima petlju. Hrabar je da uradi ono što niko drugi neće ili ne sme.
Eto, takav je bio Murat.
Ali takav nije Onaj-koji-ga-hvali.
Doduše, zaista postoji gest sličan ovom, kojim se kaže da je nešto mnogo dobro, ukusno ili hvale vredno, ali ne pokazuje se na način na koji je to uradio Oborknez Srbistana. Tada se vrhovi ovako skupljenih prstiju poljube ili samo prinesu usnama napućenim kao za poljubac.
Eh, te puste ruke, usne... izdajničke.




... Murat je bio ...
[mano a borsa]
... Za ove naše ...

E moj Murate, kad si spao da te hvali jedan Propađot.
Propalom Kumu, i janičaru u pokušaju, ove njegove ... poruke (ehm) ... treba svakodnevno utrljavati u nos - dok ne odlepi. Potpuno je nebitno što je to bilo pre tri godine, danas je sve isto - pa i gore. A to "utrljavanje" je (iz dana u dan) sve lakše uraditi, baš kao što je njegovim gazdama sve teže da ga kontrolišu.
Nešto će tu, sve je izglednije, uskoro pući.
Ili neko.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...