Thursday 24 March 2022

Gazije


Ali uvek - to nemoj zaboraviti, Vinstone - uvek će biti opijenosti od moći, sve veće i sve suptilnije. Uvek, u svakom trenutku, postajaće uzbuđenje pobede, draž gaženja po neprijatelju koji je bespomoćan. Ako hoćeš sliku o budućnosti, zamisli čizmu kako gazi ljudsko lice - zauvek.
I zapamti da je to zauvek. Uvek će biti tog lica po kome treba gaziti. Jeretik, neprijatelj društva, uvek će postojati da bismo ga mogli ponovo pobeđivati i ponižavati. Sve kroza šta si prošao otkako si nam dopao u ruke - sve će se to nastaviti, i to još gore. Špijuniranja, izdaje, hapšenja, mučenja,  pogubljenja, nestajanja, neće nikad prestati. Taj svet će biti svet straha isto koliko i trijumfa. Što bude jača, Partija će biti bezobzirnija; što je slabiji otpor, to je jači despotizam.
- Džordž Orvel "1984" (1949)

Granice svakog tiranina zavise samo od granica trpeljivosti potlačenih. Ako nema otpora, nema ni napretka.
- Frederik Daglas (03.08.1857)

***
Gazija (od turske reči gazi) - termin koji je označavao počasnu titulu u Osmanskom carstvu, a danas se koristi u značenju junak, heroj, ratni junak. Izraz potiče iz iranskog jezika i označavao je plaćenike i borce na granici Persijskog carstva. Gazije su u periodima mira svoj opstanak bazirale na pljačkanju i odavale se odmetništvu i hajdučiji. U narodu se često za hvalisavca tj. onoga ko voli da se razmeće može upotrebiti izraz gazija.
Grupe gazija su bile tako organizovane da su privlačile avanturiste i različite religiozne i druge otpadnike svih nacionalnosti. Da dodamo - i članskih knjižica političkih partija.


Aleksandar Vučić, u nekim krugovima poznat i kao predsednik Republike Srpske Napredne Stranke (RSNS) koji se na svom Instagram profilu predstavlja i kao "budućnost Srbije", diplomirani pravnik i samozvani najbolji student prava u istoriji sveta&veka, gazi Ustav ove zemlje svakoga dana, časa, minuta i sekunde, i time gazi po svima nama, građanima države Srbije a ne životinjske farme u koji su on i njegova banda pretvorili ovu zemlju. Gazi on i po sebi, po svojima, po sopstvenoj diplomi i struci, ali ako se to njemu i njima sviđa to je onda njihov a ne naš problem.
Naš - i samo naš - problem smo bili i ostali mi sami. Taj isti Ustav, ma koliko bio vampirski i koštunjav, kilav, ipak je naš i jedina je prava garancija zaštite čovečnosti svakoga od nas. To smo morali znati na nedavnom referendumu, čak i da većina nije ili se pravila da ne zna već je slepo saučestvovala u tom gaženju po svima (pa i sebi).
Naravno da postoji i onaj drugi način zaštite od gaženja i ustavogazitelja, ali niko nije dovoljno lud ili voljan da se bez razmišljanja njega hvata a da prethodno ne pokuša stvar da reši mirnim putem. Problem je što većina ovdašnjih gaženih i dalje ne pokušava. Problem je i to što gaziteljima ni na kraj pameti ne pada da bi mogli drugačije da vladaju osim - zauvek.
Ali, ništa na ovom svetu nikada nije bilo niti će biti zauvek.
On i njegovi besomuci to znaju i zato su toliko sumanuti i bezobzirni u pljačkanju i gaženju (i to ne samo čizmama, potežu oni i automobile i bagere), laganju i međusobnom huškanju i zastrašivanju građana. 
Ako hoćete sliku o BudućnostisrbijeAV, zamislite kradikale u čizmama kako vas gaze gde god stignu - zauvek.
Ako hoćete sliku budućnosti bez kradikala, čizama i gaženja - onda 3. aprila više nema neopredeljenih. Kradikalske gazije moraju biti oterane perom, baš zato što sve vreme prete mačem. Stvar je jednostavna: dovoljno je da što više građana sa pravom glasa izađe na izbore i da Vučići Uveoci sami nemaju većinu (jer upravo to predstavlja njihov glavni ucenjivački potencijal). Gazije treba na izborima oterati da se ne bi smo uskoro međusobno gazili po ulicama - daleko gore nego po supermarketima. Ko god bude došao na vlast posle ove bande moraće da bude podjednako smenjiv i to je jedina slika (njihove) budućnosti koju treba svima njima jasno i glasno predočiti.
Zbog naše dece.
Al' stvarno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...