Sunday 19 July 2020

Vlažni dečački san jednog pedesetogodišnjeg studenta


Po drugi put u životu sam postao student, ovoga puta - Visoke sportske škole strukovnih studija, u želji da postanem košarkaški trener za klince. Ne biste verovali koliko sam srećan što posle mnogo godina krećem u ostvarenje dečačkih snova. Ne postoji ništa lepše nego kad subotu i nedelju provedete s mladim igračima, s nekom decom koju nešto možete da naučite.
- izjava osobe koja se na Instagramu predstavlja kao "buducnostsrbijeav"


Nadam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati mnogo više talenta za posao košarkaškog trenera, nego za posao koji sad obavlja. Kako se sad ponaša kao predsednik države nisam siguran da može da bude trener u kolektivnom sportu, ali s obzirom da želi da radi s mladima i da je ekonomski obezbeđen, moguće da bi to radio opuštenije i zdravije. Vučić voli sport, košarku i Crvenu zvezdu. Bilo bi dobro da što pre postane trener, samo da mu Čović ne bude šef u klubu, to je teška sudbina.
- Dušan Vujošević, košarkaški trener (Nedeljnik, 18.07.2020)

Polucija (lat. pollutio; doslovno: prljanje, zagađenje) u svom užem (i najčešćem) značenju predstavlja izraz za nehotimično ili neizazvano lučenje sperme kod muškarca do koga najčešće dolazi prilikom spavanja. Za ovaj fenomen se koriste izrazi "noćna emisija" i "vlažni snovi". Polucija je karakteristična za pubertet, mada se može povremeno javljati kako u adolescenciji tako i kasnijim životnim periodima. Kod odraslih muškaraca polucija se može javiti u stanjima tokom kojih su izloženi dugotrajnom suzdržavanju od snošaja; takođe, može biti znak neurotičnog reagovanja ili neke bolesti, kada se može javiti i više puta tokom noći.
Najbolji način za pravilan psihoseksualni razvoj, afirmaciju ličnosti i doživljavanje polnog nagona je bavljanje sportom koji omogućuje fizičko angažovanje i emotivno doživljavanje zadovoljstva. Dolaze u obzir i druge društvene aktivnosti, koje doprinose boljem socijalnom razvoju ličnosti, i koje pružaju takvoj osobi veću sigurnost u društvu, što je dobra osnova za lakše ostvarivanje kontakta sa suprotnim polom.


Tačan naziv te škole, koju je osoba koja se na Instagramu predstavlja kao "buducnostsrbijeav" upisala, glasi: "Visoka sportska i zdravstvena škola". Školarina, po godini: 1100 evra. Popust od 5% na uplatu školarine solarno. Bez polaganja prijemnog ispita, na Visoku sportsku i zdravstvenu školu može se upisati lice koje je studiralo ili studira na drugom fakultetu ili visokoj školi. Postoje i posebne pogodnosti prilikom upisa: učenici koji su srednju školu završili sa odličnim uspehom, ostvaruju 10% popusta na cenu školarine prilikom upisa u prvu godinu studija; ako je dvoje upisanih studenata iz iste porodice, jedan student ostvaruje pravo na popust 50%; na studijske programe Sportski trener i Strukovni fizioterapeut, moguće je upisati se i sa završenom trogodišnjom srednjom školom uz polaganje diferencijalnih ispita iz Srpskog jezika i Biologije. Prilikom upisa, navedene pogodnosti se ne mogu sabrati, već se budući student odlučuje za popust koji mu najviše odgovara.
Prijemni ispit je besplatan. Prilikom popunjavanja online prijave obavezno navesti željeni datum polaganja prijemnog ispita. Kandidat koji polaže prijemni ispit, mora da dostavi sledeću dokumentaciju (najkasnije 5 dana pre prijemnog ispita): original ili overene fotokopije diplome i svedočanstava sva četiri razreda srednje škole; izvod iz matične knjige rođenih; lekarsko uverenje za upis na fakultet/visoku školu; potvrdu od kluba/saveza da se kandidat najmanje tri godine bavio sportom za koji konkuriše (uslov važi samo za upis na studijski program Sportski trener). Za studijski program "Sportski trener" potrebno je, pored napred pobrojane dokumentacije (donosi maksimalno 40 bodova), na prijemnom ispitu ispuniti prag znanja od minimum 51 bod (od mogućih 60) tj. položiti kvalifikacioni ispit provere praktičnog znanja iz određenog sporta, test opšte kulture iz oblasti sporta, test psiholoških sposobnosti, a sa svakim kandidatom se vodi i razgovor u cilju procene sklonosti za pedagoški rad. 
Doduše, objave na sajtu Škole deluju donekle konfuzno, jer u jednoj piše da se "prijemni polaže onlajn" i da se "kandidati koji polože prijemni ispit mogu upisati do 24. jula", dok u prvoj narednoj stoji "Tokom trajanja godišnjeg odmora, od 27. jula do 24. avgusta, biće organizovana Otvorena vrata za buduće brucoše, sa ciljem da se informišu o studijskim programima i polaganju prijemnog ispita. U ovom periodu vršiće se i upis kandidata koji su položili prijemni ispit."
Datumi objava nisu istaknuti.


***
Hajde u neku paru da je osoba koja se na Instagramu predstavlja kao "buducnostsrbijeav" upisala trenersku školu samo da bi i njega jednog dana mogli da zovu "struka". Ejbre, upiše za trenera na "Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi" - bolje da upisao je za medicinsku sestru (na toj istoj školi), pa kad ga prisilno pošalju u neku COVID-ambulantu da može ladno da šmugne u Nemačku? Priča se da ih tamo dosta traže...
Praktično znanje je već polagao u Novom Pazaru (2015), Majdanpeku (2017) i Velikom Gradištu (2019). Opštu nekulturu i psihološku nesposobnost polaže svaki dan. Sklonost za pedagoški rad? Za našu decu, nego šta!
Što ne upisa i brata, da plate pola školarine?

Juče upiše, večeras diplomira a sutra objavi oglas: "Treniram živce. Povoljno."


Nakon što je uništio skoro sve što iole vredi u ovoj zemlji, konačno se dohvatio svoje ur-frustracije: košarke.
Ko, bre?
Onaj, koji je u detinjstvu uvek imao loptu ali niko nije hteo s njm da se igra Uvek najveći i najkrakatiji, ali za njega nikad mesta u igri pod košem i kontaktima sa suprotnim polom. 
Onaj, neurotičan i lažljiv, sa pedeset godina u prknu, koji je danas sve beskrupulozniji u osveti celom svetu zbog sopstvenih pubertetskih patnji i fantazija. 
Onaj, koji zaista misli da ozbiljan političar treba da kači svakakve budalaštine po Instagramu, kao da je neka klinka od trinaest godina.
Klinci će zaista imati šta i od koga da nauče o basketu: od banana do reketa - baš sve. Pa kad tako napredno istrenirani nagrnu u ostvarivanje kontakata sa suprotnim polom... Na vreme, a ne pod stare dane k'o neki.
Beše to predsednikova noćna emisija u po bela dana.
Polucijski čas koji traje 25 sati dnevno.
Za našu decu, naravno.

Ima u ovoj priči i jedna sitnica, koja žulja: osobi, koja se na Instagramu predstavlja kao "buducnostsrbijeav", ni na kraj pameti nije da se povuče iz politike, posveti porodici i unuku Marku. I to ne zbog Marka, unuka.
Jokmore.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...