Sunday, 20 November 2022

Serbian Gothic


Američki umetnik Grant Wood je autor čuvene slike "American Gothic" (1930), gde vidimo jednog farmera iz Ajove i njegovu kći kako stoje ispred svoje u belo obojene drvene kuće, na kojoj se vidi prozor u stilu tzv. stolarske gotike - po čemu je slika i dobila naziv. Smatra se da ova slika predstavlja satiričan prikaz "običnih" ljudi sa Srednjeg Zapada SAD u vreme ekonomske krize tokom dvadesetih i tridesetih godina XX veka. Neki kritičari ovo delo ne smatraju umetničkom slikom već karikaturom običnih Amerikanaca. Drugi, pak, smatraju da vile koje farmer drži u ruci njega predstavljaju kao "čuvara koji strepi od stranaca i bori se da odbrani ono što je njegovo", aludirajući na palanačku zatucanost stanovnika tog dela SAD.
Šta li je umetnik hteo da kaže fotografijom Tome i Dragice Nikolić - teško da će bilo ko stručan ili normalan uspeti da odgonetne. Jasno je da je kuća iza njih dvoje sva u stilu "srBske gotike" (sa sve pripadajućim duševnim depandansom desno od nje), baš kao i da ovom farmeru od vila daleko više pristaju grabulje. Mada, s obzirom na osnovnu prijavljenu delatnost istog, pre bi se reklo da on u ruci drži grobulje (kako bi to Brnabićka izgovorila). Kako god, ova slika podjednako prikazuje Srbiju danas baš kao što je Grantova oslikavala Ameriku pre sto godina.
Jedina razlika je u tome da su Grantovi likovi izmišljeni (dok kuća iza njih zaista postoji, i to još uvek), a ovi Srbistanski iako su stvarni izgledaju kao da su ispali iz najgorih košmara.
Jedno je slika koju su prozvali karikaturom, drugo je fotografija života koji su pretvorili u karikaturu - i to lošu.


Što je negativac uspešniji, to je uspešniji i film u kome se on pojavljuje.
- Alfred Hičkok

Vidimo se u nekom drugom filmu... reče jedan drugi ovdašnji, prethodnik grobuljara sa donje slike, i sam debelo zaslužan što i dalje živimo u hororu kradikalske gotike srBske.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...