Monday 5 September 2022

CirkuZ


Ne krivite klovna što se ponaša kao klovn.
Zapitajte se zbog čega i dalje idete u cirkus.


Da li ste negde već čuli ovu izreku?
Iako vas može nasmejati, ona bi vas u stvari mogla naterati da se zamislite. Analogija koja se podrazumeva, sugeriše vam da bi trebalo preispitati i uskladiti svoja očekivanja i akcije. Očigledno, treba očekivati da u cirkusu ima klovnova i treba očekivati da se oni ponašaju kao... klovnovi. Dakle, ne uzbuđujte se ukoliko odete u cirkus i ukoliko se upravo to tamo dešava. Ako vas nervira što stvari tako stoje, trebalo bi da razmislite gde ste i zašto ste baš tu gde jeste. Možda je to vaše radno mesto, vaše redovno okruženje, susreti u vašem životu ili čak krug vaših prijatelja.
Šta tu nije u redu? Da li je krivica zaista u nekom određenom elementu te (vaše) sredine, koji se ne ponaša onako kako bi trebalo? Ili je njegovo ponašanje upravo onako kakvo bi trebalo da bude u toj sredini - a vi ste onaj ko se nalazi na pogrešnom mestu?
Ukoliko se klovnovi u cirkusu ponašaju kao klovnovi a vama se to ne dopada, onda je to odraz vas a ne klovnova. Tu nešto treba promeniti, ali to verovatno nisu klovnovi. Možda su to ipak samo vaša očekivanja i stav... ili možda lokacija?



Ako ti smeta što se klovnovi u cirkusu ponašaju kao klovnovi, ne menjaj cirkus već ne idi tamo. Ne saučestvuj. Ako ti smeta što su ti klovnovi (ponašajući se klovnovski, jedino kako znaju i umeju) život pretvorili u cirkus, onda ne menjaj život, ne pridružuj im se - već najuri bagru iz njega.
Prosto.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...