Wednesday 17 November 2021

Veseli narode...



Veseli narode, čekaju vas konjaci
Čekaju vas vasi snovi, navijajte sportski
Naprijed promatraci odlučni
Čekaju vas stadioni
Praznite se, praznite se
Pazi što vičes
Juriš u javna kupatila
Tu su vaše strasti, tu su tajne kamere
I zato pazi što vičeš
Pazi što vičeš

⚽ ⚽ ⚽

Ministar finansija Sinša Mali izjavio je da je u budžetu za 2020. opredeljeno 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona i očekuje da narednih dana bude izabran projektant, pošto je tender pri kraju. Četiri ponude su pristigle. Projekat će da digne taj deo Beograda jer master plan pokriva 600 hektara. Tu će biti i stambeni, poslovni kvartovi, zabavni parkovi…Sport je odavno prestao da bude samo sport, to je i biznis. Gadi se devet novih stadiona u gradovima širom Srbije, od čega će u prvoj fazi biti izgrađeno njih šest.
- Danas, 26.12.20219.

Ovako će izgledati Nacionalni stadion - zavirite u "srpski Vembli" od 55.000 mesta i 250 miliona evra: Nacionalni stadion je doskora mogao da se vidi samo na televiziji kada ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazao u emisiji na Prvoj, a sada su fotografije dostupne i na portalu Telegraf. "Spolja čelik, iznutra drvo i prirodni materijali" objasnio je Vučić koji je naveo i da će "stadion biti skup, ali i lepši od Alijanc arene u Minhenu". Predsednik Vučić je fudbalsko zdanje nazvao "nasušnom potrebom" koja će doneti i sportske i komercijalne dobiti jer se očekuje da kvadratura u okolini stadiona odmah skočiti za bar hiljadu evra sa trenutnih 850, 900 evra.

Naša zemlja bi 2025. godine konačno trebalo da dobije "Nacionalni stadion" koji će, kako je najavljeno, nositi ime "Srbija" i čija izgradnja će koštati oko 257 miliona evra. Budući stadion će se nalaziti na delu gradske opštine Surčin, na delu Surčinskog polja, istočno od državnog puta, kod Obilaznice Beograd, između petlje Surčin-jug i petlje Ostružnica. Na ukupno 114 hektara državnog zemljišta gradiće se jedan od najmodernijih stadiona, iz takozvane Kategorije četiri, koju je odredila UEFA. pored stadiona tu biti smeštena i fudbalska akademija, tržni centar, a verovatno i muzej Fudbalskog saveza Srbije. Takođe, do stadiona će ići i redovna linija Beogradskog voza.

⚽ ⚽ ⚽

Dvesta pedeset i kusur miliona evra za Koloseum kojim vlast namerava da kupuje (u manjoj) kvazinavijačke patrole batinaša i (u daleko većoj meri) strasti sluđene većine građana Srbistana - iz sopstvenog džepa, naravno - mažući im preko svih čula glazuru lažnog domoljublja. Ili bolje reći kleptopatridiotizma, tog buđavog hleba na kome pašićevski nakot opstaje već vek i po na ovom prostoru. Nema nikakve razlike između ove najnovije budalaštine Vučića Uveoka, sa jedne, i ponašanja palanačkih vlasti širom naše zemlje ponosne koje kupuju čaršijske glasove poklanjanjem dresova, lopti i mreža seoskim fudbalskim klubovima i dodeljivanjem otvorenih kafanskih računa njihovim "trenerima". Isto, u potpunosti. Sto hiljada dinara ili sto miliona evra, sve su to naše pare. Pardon, narode, to su tvoje pare za tebe a mi ćemo uzeti samo minimalni deo za manipulativne troškove.
Kao i obično.
Jer, kako smo došli na vlast, tako možemo i veoma brzo otići sa iste.
Jer, znate vi vrlo dobro šta i kako se radi sa vašim glasovima.
Da ne gubimo vreme posle, kada dođe ono pod stavkom "kasno".
Dvesta pedeset i kusur miliona evra za "Srbiju", "nacionalni stadion", "srpski Vembli", "nasušnu potrebu" "skuplju ali i lepšu od Alijanc arene u Minhenu". Kad već spomenu i taj Minhen, da Vođa slučajno ne namerava na tom novom stadionu i nekakva masovna stranačka okupljanja? Samo pitam, čisto da svi zainteresovani - a i šire - na vreme izvuku iz soški odgovarajuće Zastave.
Dvesta pedeset i kusur miliona evra... a u Srbistanu - gromoglasan muk. Sa i bez "srpskog Vemblija". Ovde bre i Dule Savić, koji je išao glavom tamo gde niko nije smeo nogom,  odavno daje samo autogolove.
Muk, jebote.


Navijajte sportski.
Praznite se.
I pazi šta vičeš, veseli narode...

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...