Saturday 31 May 2014

Skupština klana Harkonen


Izborna skupština DS?
Novi predsednik?
Zaokret?

Ništa od svega pomenutog, to samo Žuta mrlja i dalje izvodi dvostruki aksl po vertikalnoj osi. Osim onog dela koji se tiče načenika Borskog okruga (gde je samo ime drugo, ništavno i preletačko po transverzali DS-SNS), sve ostalo je isto - baš kao što su i svi oni ostali isti. Nema se šta dodati niti oduzeti u odnosu na taj blogpost#171 od 07.07.2009. godine.


Budimo ozbiljni: rotacija dvojice unutar klana Harkonena na poziciji čelnika Demokratske stranke, ne znači ništa za antinaprednjačku opoziciju (koja ionako ne postoji - barem ne u partijaškom smislu). Glosu Raban ili Fejd-Rauta, Dragan ili Bojan - tek, Harkonen ostaje Harkonen. Sve to još manje značaja ima za građane Srbije. Izbor (ovih) potpredsednika DS, makar po imenima izabranih, verovatno ima daleko veći značaj od izbora predsednika, ali zavisiće samo od toga šta uopšte znači biti potpredsednik te stranke.
Ako su oni uopšte više stranka, posle svega što načiniše od sebe, a kolateralno ili namerno i od ovog društva i njegove države.
Ukoliko mislite da preterujem, pročitajte šta su sve prethodnih dana (protiv)kandidati izjavili jedni o drugima, i šta postskupštinski pišu večeras po društvenim mrežama. Ne mislim na bulevarske naslove i foršpane, već na drugi, treći i sve ostale pasuse koji počinju sa "ali", "međutim" i sličnim kontrapunkt-poštapalicama.
Dobrim delom zahvaljujući i domaćim Harkonenima, Srbija sve više podseća na Dinu, peščanu planetu na kojoj žive gigantski crvi čiji se ekskrement (poznat i kao melanž ili začin) koristi kao droga, najcenjenija u tom delu Galaksije. Oko njega se vodi silan interplanetarni rat. U Srbiji je vlast najjača droga, oko koje se crvi pobiše kao besne gliste. Imperijalne sardaukare oduvek imamo, fremeni više ne postoje.

***
Kako to obično biva, Blic ponovo prevazilazi sebe u budalaštinama. Evo njihove prve vesti po okončanju izborne skupštine Žute mrlje:

Blic gramatematika

"U neizvesnoj utakmici za lidera stranke, sa veoma malom razlikom od 184 glasa, Bojan Pajtić, dosadašnji zamenik predsednika, pobedio je u utakmici za lidera Demokratske stranke. Dosadašnji lider Dragan Đilas izgubio je sa manje od sto glasova."
Izgubio ZA manje od sto glasova (naravno, 184 je manje od sto), ili je osvojio ukupno manje od sto? Eh te brojke i slova, ko ih izmisli, baš kao i matematiku i gramatiku.
Nekom žuta, a nekome slepa.
Mrlja.

Thursday 29 May 2014

Aca lukac


Samo da pitam - pošto je Maloga plimni talas kraj Beograda splasnuo, pa se izdajničko pisanje vraća u redovno trpno stanje - ima li nekog, sa dovoljno stručnog kredibiliteta, ko bi mogao da nam objasni šta bi se desilo da koji slučajem Beograd na vodi zaista postoji, i naročito ona njegova trp-Kula?


Branko Bojović u tekstu 'Beograd na vodi - diletantizam kao urbanizam' kaže sledeće:

4. Kula
Planirana kula oko 50m ulazi u rečno korito Save iz potpuno nejasnih razloga. Jedini razlog za to može biti želja da se ostvari originalnost po svaku cenu. Ovakva pozicija kule izazvaće poremećaj protoka vode - uspor uzvodno od kule i ubrzanje protoka u profilu kule. Pozicija kule će otežati manevar brodova i barži. Pojaviće se veliki problemi fundiranja kule, odbrane od leda i drugo, jer Sava pod Beogradom nije potok u Provansi. Oblik kule je neoriginalan tj. on je imitacija londonskog "krastavca". Kula će apsolutno dominirati slikom i siluetom Beograda, odnosno osporiće dominaciju Hrama svetog Save u slici i silueti grada. Planirana kula će isto kao i crna Beograđanka biti deo običnog poslovnog servisa Beograda, odnosno biće simbol ničega.


Šta ćemo sa poplavama, biblijskim odbijanjem Save od Dunava i njenim tokom unatrag, maelstromom koji bi tu nastao, hiljadugodišnjim rekordnim nivoom Save (spikeri Pinka su konačno otkrili najstrožije čuvanu tajnu - Srbi su još pre jednog milenijuma izmislili hidrometeorologiju, ali su prvo Vizantinci, Bugari, Ugri, pa potom Turci, Nemci i na kraju CIA to vešto krili)?
Šta bi bilo sa poslovnim prostorom 'najpoznatijih svetskih brendova koji bi se tu sjatili da otvore svoja predstavništva', niskim pešačkim mostom koji bi se pretvorio u branu za naplavinu (i još nešto, mnogo gore od počupanog i mrtvog drveća)? 
Kako bi prošao stambeni deo BNV sa venecijanskim motivima u gebäudenzwischenraumu?
Šta na sve to kaže naprednjački Prvi Arhitekta, koji je smozgao pa prosuo projekat BNV?

Samo pitam, rekoh - ukoliko drugovi Organi nešto nisu dobro čuli, ili nedajbože razumeli.

***
O Atlantidi postoje samo antički mitovi i sanjarenja lovaca na blago. Taj grad-država-ostrvo nestao je u jednom dahu pod navalom vodenog zida, i od njega su do dana današnjeg ostale samo priče.


Aleksandrija u Egiptu je nešto drugo - jedan od najvećih gradova antike, star 2400 godina (arheologija tvrdi da je prvo ljudsko naselje na tom mestu duplo starije), čije se postojanje održalo do danas. Grad poznat po prvom muzeju u istoriji, biblioteci koja je bila njegov deo i koju su spalili protokrstaši pre tačno 1599 godina. Na ulazu u Aleksandrijsku luku nalazilo se ostrvo Faros sa svetionik-kulom, jednim od sedam čuda Starog sveta. Kula ovog svetionika bila je izgrađena početkom 3. veka p.n.e. i bila je najveća građevina na svetu toga doba. Svetionik je bio posvećen grkoegipatskom vladaru-bogu Ptolomeju I Soteru (Spasitelju) i njegovoj ženi Berenis. Aleksandar makedonski je osnovao grad, njegov general Ptolomej biblioteku (kada je postao vladar). Tri jaka zemljotresa (jedan u X i dva u XIV veku) konačno su ruinirala ovu kulu; tada su potonuli u more deo drevne luke i stambene zgrade na samoj obali.


Beograd je jedan od najstarijih gradova Evrope, prva naselja su datirana u 4800. godinu p.n.e. a sam grad je osnovan u III veku p.n.e. (otprilike u isto vreme kada i Aleksandrija). Ima on svoje kule, ali mu baš nedostaje jedan erektilni kacamarin na vodi u slavu Izbavitelja (pa da sve bude potaman za slikanje), venecijanski kanali između stambenih zgrada, pešački most po meri Jula Brinera. Tako bi i Aleksandrijska luka dobila brata-blizanca, a taj novi Savski pristan bi prikladno mogli da nazovu Aca lukac
A posle, ako hoće, može i da potone.
Trenutno se traže slobodna lokacija i građevinska dozvola za Dolinu Kraljeva; ako može neki plac podalje od Nila, Save i Dunava - bilo bi baš lepo. Uz projektnu dokumentaciju ide gratis mobilna vikend-sojenica sa autogramom Tomislava Nikolića na futeru kibicfenstera.


Previše je tu asocijacija na faraone da bi neke brojke i slova bili slučajni.
A Mojsije? Manite se sad toga, biće još prilika za razdvajanje svega i svačega

I za zlatnu telad.

Tuesday 27 May 2014

Kako odbraniti poslednji bedem slobodne misli


Društvene mreže su poslednji bastion slobodne misli u Srbiji. Štampani i mediji moćniji od štampe se utrkuju u iskazivanju pravovernosti sadašnjoj vlasti. Ako se baš ne takmiče u ismevanju i dezavuisanju osoba koje su se drznule da kritikuju vladara i poteze vlasti (ideje i argumenti ih ne opterećuju), ako baš i ne potegnu svoj kamen u linču, a ono se svakako ne potrude da stanu u odbranu prava na različito mišljenje. Dnevni list "Danas" jedini za sada opravdava naziv - novine, ostali su na nivou propagandnog letka.


Zašto su kritike i snimci koji se pojavljuju na društvenim mrežama smetnja koju vlast uklanja? Mogu li oni zaista uzdrmati "apsolutnom većinom" od cca 25% birača izabranu vlast? 
Ne mogu, naravno.
Ali mogu da umanje efekat brižljivo skrojene medijske strategije. Evo kako.
Za patrijarhalni deo Srbije autoritet vlasti je oličen u liku krupnog čoveka koji energično lupajući šakom o sto i dajući dvosložna naređenja saradnicima, efikasno rešava probleme i tera svoje ne baš vredne sradnike da ta rešenja brzo i bezpogovorno sprovedu. Ako se ubaci crv sumnje da su rešenja bila pogrešna ili kontraproduktivna, slika svemogućeg i sveznajućeg vladara je narušena. Za empatični deo građanstva, čovek koji uprkos snažnom vetru nosi dete iz snežnih smetova ili u nabujalim vodama skoro rizikuje svoj život boreći će za spas svakog građanina, ostaje upamćen kao slika brižnog oca kome je život njegove dece (naroda) preči od svega. Šta u tako idiličnoj slici traži sumnja da bi efekat brige bio daleko bolji da su korišćeni postojeći institucionalni mehanizmi i to blagovremeno?
U takvoj medijskoj konstrukciji lika i dela vladara, ne sme biti pukotina, koliko god da su male i na izgled beznačajne. Zato su intervencije trenutne. Istorija je puna opominjućih posledica jednoumlja.
Na nama svima je da branimo taj poslednji tračak slobodnog izražavanja.


Ljiljana Latinović

Monday 26 May 2014

Srbija nije blog-free zona


Zašto su blogeri pretnja Srpskim vlastima?

Jedno kratko objašnjenje zbog čega blogovi predstavljaju pretnju srbijanskim vlastima, u kontekstu nedavnih privođenja na informativne razgovore:
"Dok ovo pišem, sve vreme mi je na umu da javno izražavanje sopstvenog mišljenja zapravo predstavlja kartu prve klase na putu ka robiji. Tokom prethodnog vikenda, od 23. do 25. maja, dvadesetak korisnika društvenih mreža je po nalogu tužilaštva privedeno u MUP na informativne razgovore, a nekoliko blogova i sajtova obarano u celini ili su sa njih uklanjani pojedini tekstovi. Da su pojedinci bili zadržavani na predviđenih 48 sati, nekima bi taj rok službe istekao baš na Dan mladosti. Iako nije bilo podizanja zvaničnih tužbi protiv privedenih, uglavnom im je spočitavano "širenje panike", "dezinformisanje" i "korišćenje društvenih mreža u cilju omalovažavanja napora koje ulažu vlasti, radi njihove destabilizacije u vreme nezapamćene hiljadugodišnje elementarne nepogode". Ukoliko budu optuženi za krivično delo širenja panike, predviđena kazna je šest meseci do pet godina zatvora.
Privođenja pojedinaca i obaranja web-stranica, kao i narastajuća autocenzura u medijima, predstavljaju jedan uznemirujući trend u Srbiji i širem regionu, što nas sve poslednjih godina svrstava u kategoriju mesta nimalo pohvalnih za slobodu štampe i govora."


Naravno, gornji tekst je izmišljen i nije nigde bio objavljivan. Zamenjen je samo naziv zemlje iz izvornog teksta, plus još par trivijalnih sitnica.
Evo (stvarnog) originala:

Why blogging is a threat to the Ethiopian government

Beza Tesfaye explains why blogging is a threat to the Ethiopian government following the arrests of 9 Ethiopian bloggers: 
"As I write this, I am eerily reminded that in Ethiopia, expressing your views can get you a first class ticket to prison.
From April 25 to 26, 2014, nine Ethiopian bloggers and journalists were arrested. As we celebrated World Press Freedom Day on Saturday, they were being detained in Addis Ababa’s notorious central investigation office. Though charges have not officially been filed, the group is accused of “working with foreign human rights activists” and “using social media to destabilize the country”. If prosecuted under Ethiopia’s controversial Anti-Terrorism Law, they could face the death penalty.
The arrests are part of a disturbing trend in Ethiopia, which has frequently ranked as one of the most repressive places for press freedom in recent years."


Preostali deo teksta nalazi se ovde.

Na sajtu Global Voices možete pronaći još tekstova na srodnu temu:
16.05.2014. Kevin Rothrock - Countdown to the end of Twitter in Russia

***
Srbija nije Etiopija, Etiopija nije Srbija - to je bar svakome od nas jasno. Etiopija je povazdan bila pojam za gladne, a Srbija za žedne preko vode. Srbija ima vode previše - Etiopija premalo. Etiopija ima peska za izvoz - u Srbiji skoro da je postao deficitaran. U Etiopiji ubijaju one koji kukuriču - u Srbiji su ubijali (...) Srbija ima uterivača Šešeljevog zakona o informisanju, a Etiopija ima antiteroristički zakon. Za razliku od Etiopije, u Srbiji vas niko neće osuditi na smrt, a i zašto bi (ponavljao kaznu, ili dijagnozu)? U Etiopiji love "saradnike stranih organizacija za ljudska prava sa kojima preko društvenih mreža destabilizuju zemlju" - u Srbiji MUP "juri samo hakere, ne tviteraše". Više niko nema careve, Tita i Selasija.
Malo pesak, malo voda - u proseku blato.
Ono, obavezno upodobljeno.


Srbija i Etiopija nisu isto.
Ne, nikako.

Saturday 24 May 2014

U lice cenzuri


Aleksandar Sekulić je na svom twitter nalogu danas objavio sledeće:
"Ko hoće da bude potpisnik , nek prenese tekst U lice cenzuri na svom blogu ili fb strani. Tekst je svuda. Onda se javite meni."


U lice cenzuri 

U danima kada, usled nemara, nesposobnosti i neodgovornosti vlasti, hrabri i humani građani preuzimaju funkcije države i pomažu unesrećenima iz poplavljenih i ugroženih područja – vlast troši vreme i energiju na kršenje slobode izražavanja, napadajući i gaseći internet stranice koje pozivaju na odgovornost.
Za samo nekoliko dana, privremeno su onesposobljeni blog Druga strana i portal Teleprompter, a obrisan je ceo blog Dragana Todorovića na portalu "Blica" nakon što je Todorović preneo tekst u kome se navode razlozi za ostavku Aleksandra Vučića. Prinuđeni smo da pretpostavimo da će sličnih primera cenzure biti i ubuduće.
U nedostatku snažne parlamentarne opozicije, uz mali broj štampanih i elektronskih medija koji kritikuju vlast, vlada Aleksandra Vučića i njeni pomagači napadaju kritičku misao na internetu, gušeći slobodu izražavanja. Suočena s neugodnim pitanjima i činjenicama koje joj ne idu naruku, vlast pribegava sili, čime dokazuje da nema argumente kojima bi odbranila svoje postupke.
Zahtevamo da vlast odmah prestane da napada slobodu izražavanja, da prestane da ometa rad kritički opredeljenih internet stranica, te da počne da odgovara na pitanja koja joj javnost sa neospornim pravom postavlja.
Zahtevamo da vlast poštuje i sva ostala prava i slobode, kao i vladavinu prava.
Zahtevamo da se odmah objave imena stradalih u poplavama.
Zahtevamo transparentno raspolaganje doniranim novcem.
Zahtevamo da moralno, prekršajno i krivično odgovaraju svi predstavnici vlasti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, za svaki život koji je mogao biti spasen da oni nisu bili nemarni, nesposobni i neodgovorni, i za svu uništenu imovinu koja je mogla biti zaštićena da su oni reagovali adekvatno.


Zahtevamo kraj cenzure i početak odgovornosti.

***
Spisak blogova, web-stranica i građana koji podržavaju Zahtev nalazi se na originalnoj stranici Aleksandrovog bloga MMCCCLXXXIX (2389.blogspot.com) i na Peščaniku (pescanik.net).

Thursday 22 May 2014

Google vs oguglali


Grupice domaćih izdajnika, sabotera i cinika, okupljenih oko tvitera, fejsbuka, blogova i inih mreža za gubljenje vremena & kritiku bez lopate (koja je zamenila čuvenu motiku), uspele su u nečemu što će tek moriti horde vernih bot-sledbenika lika&dela, nesviklih na društveno korisnu a politikopaćenički visokoštetnu ulogu interneta i pokretnih stepenica.
Pre dva dana je pokrenuta akcija za slanje mejla na stanovitu adresu Mountain View, CA (USA), sa predlogom da Google na svoju naslovnu stranicu postavi referencu sa apelom za pomoć zemljama Balkana koje su ugrožene poplavama.
Ukoliko postoji još neko od korisnika interneta ko ne zna sadržaj tog pisma, ponovićemo:

mailto: 
proposals@google.com
subject: 
Serbia, Bosnia and Croatia need help!
message: 
Serbia, Bosnia and Croatia really need your help.
We are all struggling with disastrous floods that have hit our countries like NEVER BEFORE IN HISTORY. Thousands of people have lost their homes, belongings and everything else they worked for their entire lives. For the first time after the war, people of Serbia, Bosnia and Croatia are united in one goal - to survive.
Please, BE A PART OF OUR SALVATION AND RAISE AWARENESS BY MAKING OUR CRY FOR HELP A FRONT PAGE ON GOOGLE FOR AT LEAST A DAY.
I hope that you will do it.

Akcija je urodila plodom, za manje od 24 časa.
Zahvaljujem se onima koji su me u ovu akciju pozvali, i podjednako svima koji su se odazvali na moj poziv da je šire dalje. Samo tako je njena realizacija bila moguća.


Pored ovoga, Google je postavio na svom crisis-response servisu sopstvenu info-stranicu o svemu što (nam) se dešava ovih dana, pod nazivom Balkans Floods 2014. Stranicu je moguće otvoriti na jeziku po sopstvenom izboru (bosanski, english, hrvatski, српски).
Wikipedia ima ekspresno otvorenu stranicu naslovljenu 2014 Southeast European floods, u 15 verzija (na isto toliko jezika). Tu možete pratiti meteorološku istoriju nepogode, podatke o pogođenim regionima, pomoći koju ugroženim ljudima pružaju javne ličnosti ali i o budućim posledicama: poljoprivredne kulture u pogođenim regionima će se oporaviti za 5 godina, ugljeni kopovi Kolubare najmanje za nekoliko meseci. Tu možete pročitati i objašnjenje zabune koja je nastala u našim medijima povodom toga ko (od država) ima pravo na solidarnu pomoć EU i u kolikom iznosu.

levo: NOAA predviđanje temperaturnih anomalija 11-17 maj 2014
desno: NOAA predviđanje količina padavina za isti period

Na mlaku hajku, nakratko vođenu po domaćim tabloidima, o tome kako strani mediji "ne izveštavaju o poplavama u Srbiji i regionu, kao da ne postoje", odgovor možete naći na kraju Wikipedia teksta, u referencama. Tu stoji da je još 4. maja (mada je pogrešno protumačeno američko zapisivanje datuma, i navedeno "5. april") američka privatna kompanija RMS, koja se bavi kriznim menadžmentom i procenama rizika (sa referencama na svetskom nivou i u korist nekih osiguravajućih kompanija), sačinila izveštaj po pitanju rizika zbog padavina u Jugoistočnoj evropi, u kojoj stoji i sledeće:
"Jake kiše početkom maja uzrokovale su poplave u nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope. Trenutno je teško izneti procenu štete koja je nastala. Neke lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini su 4. maja proglasile stanje pripravnosti. U Rumuniji su padavine 3. i 4. maja izazvale izlive reka u nekim okruzima (pr.aut. - Mehedinci, Karaš-Severin i Gorž su rumunski okruzi koji se na Dunavu graniče sa srbijanskim opštinama Kladovo i Negotin). Zbog pada temperature, u okolini Bukurešta je došlo i do stvaranja tanke poledice. Italijanski gradovi na Jadranskoj obali su od 2. maja pod velikom količinom padavina, što je prouzrokovalo izlive reka i nestanak struje. Do 8. maja funkcionisanje sistema je povraćeno.
Na dan objavljivanja (08.05.2014), izveštaji kažu da se padavine smanjuju a voda u ovim regionima polako povlači. Predviđa se razvedravanje."

karta ugroženih područja sačinjena na osnovu izveštaja Evropske komisije za 16. i 20. maj

Samo sedam dana kasnije situacija je mnogostruko gora, ovog puta na prostoru BiH, Hrvatske i Srbije. Razlog je isti anticiklon od prethodne nedelje. Da je neko od domaćih mozgova pažljivije pratio američku analizu i uporedio je sa nemačim grafikonima, ostavio na miru nadležne institucije i službe da komuniciraju sa susednim zemljama (umesto da se duri i stalno nešto oblizuje), plus saslušao stručne ljude iz RHMZ Srbije, možda bi i danas bilo toliko tamnocrvenih zona na mapama, ali ne bi zasigurno bilo ovog histeričnog licitiranja brojem nastradalih.
Odbrana od poplava se ne gradi dva dana, već godinama i decenijama unapred. Mi smo svo to dragoceno vreme istrošili na rušenje društava i života ljudi.
Važi za sva tri bratski zakrvljena plemena podjednako.

***
Kako god bilo - a biće nam - hvala kompaniji Google što se odazvala apelu građana Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i ko zna kojih još sve zemalja, i preko svojih web stranica pružila podršku i pozvala na pružanje pomoći ljudima čiji su životi i imovina svedeni na puku borbu za opstanak.
Pored tog osvedočenog saradnika CIA i FBI, snajka Danice, evo još nekoliko špijunskih i antisrBskih glasila koja se nisu bavila našom nesrećom:

BBC News (18.05.2014): In pictures - Balkan floods
The Guardian (19.05.2014): Floods in the Balkans - in pictures

Napomena: Ukoliko naprednjačkim botovima & votovima gornji tekstovi nisu razumljivi zbog stranog jezika, neka se žale svom Gospodaru da im prevede. Krenulo ga, u poslednje vreme.
Takođe, one četnoustašomudžahedinske gigante medijskih mrakova i bezumlja ne čitajte, tamo ima svega samo ne pameti, a još je manje pozivanja na odgovornost nesposobnih svesposobnjakovića i firera. Oni se i dalje boćaju glavama živih i mrtvih ljudi. Kao što već rekoh: važi za sva tri bratski zakrvljena plemena podjednako.
Ono što su u vreme izbora od svoje "braće" doživljavali iskreni zagovarači Belih listića, danas isto doživljavaju oni koji pozivaju na razum, kritiku nesposobnih političara na vlasti i njihovog licemerja sa jedne, i nenasedanje na svakojake laži koje kruže po raznim info-portalima što poput otrovnih pečuraka ludara niču na sve strane po internetu.
Interesantno - neka imena se upadljivo ponavljaju, baš kao i oguglale metode diskvalifikacije istih.
Pa i eliminacije.

Wednesday 21 May 2014

Izbavitelj


I bi moleban, i kiša pade na sušna polja.
I sneg. I opet kiša.
I opet bi kontramoleban.
Doduše, kiša ne pade četrdeset dana kako beše propisano,
Ali Potopa beše. I stradanja velikog.
I ne beše duge posle kiše, što nikada bilo nije.
Žrecima nekim, na radost golemu to beše.
I Noje, prorok četvrti, sagradi Arke, ali u njima mesta životinje ne imaše
Iako ta naredba sa Više instance još uvek opozvana nije (po knjigama Zavetnim).
On svesno počini taj greh, na ime svoje gnev Nebeski spreman da prihvati.
Ako treba.

I promeni Noje ime, nazva se Mojsije, prorok petnaesti
Sačeka da se voda povuče, da je lakše razdvoji
I povede Narod Nebeski u Obećanu zemlju.
I ne bi mu dato, sa iste Instance, da u nju i sam kroči
Te povede narod u lutanje pustinjom blatnom, na četrdeset godina. Ili dana.
Ne ometoše ga u tome krici žene jedne jezika poganoga,
Jer Narod Njegov prepozna tu jabuku Satanaelovu,
I počupa je sa drveta Tviterova.
I još neke sa njom, iz roda Njegovoga, 

Zmijskim lažima sitnim zavedene.

Tek kad skonča, tad On opet promeni ime u Izbavitelj, prorok Prvi i Jedini
Jer tako beše zapisano: Da od Njega sve počinje,
I početak,
I kraj.

- iz Knjige Jevanđelja po Muci

***
Po najnovijim pravilima igre, u Srbiji su uvedeni novi obavezni vidovi informisanja stanovništva, koji podrazumevaju obaranje sajtova i blogova Pete kolone izdajnika i defetista, kao i obavezno uvođenje institucije snega & šuma po ekranima i zvučnicima TV i radio prijemnika. OK, ukinućemo mi pretplatu, ali na vama je da ovaj sneg svojeručno razgrnete pa pokušate i sami kroz njega da spasete... znate već šta i koga.
Dat vam je praktičan primer.


Ono što se po tariguzima koje još samo u Srbiji zovu "novinama" u poslednjih nekoliko dana sve manje sakriveno provlači kroz tekstove i "odjeke i reagovanja" dežurnih lovaca na izdajnike, na račun Roma i nekolicine preglasnih i revoltiranih javnih ličnosti ne podseća, već je doslovce prepisivano iz Mein Kampfa i gebelsovskih priručnika za propagandu protiv Jevreja, Roma, slovena i nepodobnih Nemaca. Kada Vođi i Poduhvatu krene nizbrdo, prvo se udara na najslabije u društvu jer su oni krivi za sve. Tada se ukidaju svi zakoni, norme, uzusi i društvene kočnice, i na scenu stupa komanda: 
Sve za spas i izbavljenje Nacije! Po svaku cenu.
Svaki istorijski Vođa-besomuk se samoproglašavao Spasiocem, bez izuzetka. Izbaviteljem. I uvek je bivao iznađen razlog/krivac, zbog čega/koga je izbavljenje bilo potrebno.


Izbavitelj (1976)
kompletan film za Laku noć, Srbijo

Zanimljivo, naslov ovog starog i nadasve aktuelnog filma je preveden na Engleski jezik kao "The Rat Savior" (pacovski spasitelj) a na Nemački "Der Rattengott" (pacovski bog).

No further comments.

Sunday 18 May 2014

11. zapovest


11. zapovest glasi:
Šabac ne sme pasti! Šabac mora pasti!

Naravno, Šabac će biti odbranjen od poplave jer su ondašnjem narodu, spasiocima i silesiji dobrovoljaca popucale kičme da srede nasipe i zaustave bujicu, sa rečne strane. Međutim, ne radi se o toj bujici, već o onoj s leđa, koja se spontano prelila iz autobusa Laste i GSB, sa samo jednom svrhom.
Sada znate već i kojom.
Preksinoć je mnogima stvar bila jasna, a današnja ostavka gradonačelnika Šapca potvrđuje tu teoriju&praksu zavere. Slepcima koji ne žele da vide, ne pomaže ni crtanje niti puštanje video-tripova na sajtu Kurira.
Spašavali decu iz bujice ili ne, najviši državni funkcioneri (premijer, ministar odbrane) ne smeju da rizikuju sopstvenu bezbednost, vozikaju se u spasilačkim čamcima pred kamerama, ali i da (zajedno sa svojim obezbeđenjem) zauzmu mesto nekome ko bi brže bio izbavljen iz poplavljene kuće. Ili nekom od spasilaca stručnih za taj posao, i kojima jeste mesto u tim plovilima - za razliku od budžovana, koji su fotelje privremeno premestili u vojne čamce i pred objektive kamera.
Bilo je bitno pokazati da nam ne može niko i ništa. Šta? Pa... to.
Ozbiljno vam govorim.


Sneg ili blato, voda predstavlja vezivni element naše aktuelne priče. Nauka kaže: Kult vode je duboko ukorenjen u narodnoj religiji, u kojoj voda ima lustrativnu ulogu. Pročišćava, što je ima više to se i teže breme prošlosti njom spira. Naravno, i brzina H2O ima svog udela u svemu tome.
Ukoliko nismo shvatili poruku o "biblijskim razmerama" ove prirodne nepogode, red je da nam se to i objasni: potop i silna vodurina predstavljaju neophodan preduslov kako bi potom Mojsije Ovdašnji imao šta da razdvaja, te povede narod u Obećanu zemlju
Da zastanemo na ovom mestu, i ne širimo dalje "defetističku propagandu" na spoznaju o samoskončavanju, poglede sa Neba (planine) i plemenska lutanja po pustinji narednih četrdeset godina.
Naravno, u spasonosnu Arku mogu samo spolno različiti primerci biračkog tela, i ta poruka je apsolutno jasna. Prajd je morao biti otkazan i zbog toga što bi, u slučaju da antipoplavni moleban proradi, po prestanku kiše na nebu osvanula duga. E, tek to ne bi valjalo...
Nikakva kritika upućena na račun ponašanja Proroka i Žreca neće omesti ili umanjiti napore svih onih koji su upregli poslednje atome snage i znanja da se odupru stihiji. Smetaće jedino Njemu - trenutno najvećem medijskom manipulantu na ovim prostorima, i buljucima njegovih narajcanih orukaša spremnih da u korenu počupaju svaku primisao umivanja i sagledavanja gorke istine. Parola "kad čujem reč informisanje, hvatam se za Velju" - i dalje važi.
Dragi naši lokatori, iako vas (očigledno) nismo istrebili devedesdevete (a nisu pre nas ni Čvorovići), nemojte se zanositi da ćemo posustati na sanaciji terena od domaćeg kukolja. Jer ste nam samo još vi preostali. Pa da potom zatvorimo kafanu, red je.

TBRS
Thom Baychetinus Rex Serborum

p.s.
Mnogi Srbistanci se ovih dana pitaju "kud se dede Thom, na sve strane vidimo samo Jerryja?". Pa, evo i ta misterija je razrešena: izgleda da i on, poput Isusa, luta po Indiji. Čeka da vidi hoće li Jona progutati kita, plus sprema nekakav novi advent. Svoj, naravno.
Kume.

Saturday 17 May 2014

RMZO


Savez radio-amatera Srbije punom parom prati aktuelni potop. Članovi Saveza su non-stop na vezi i pomažu spasilačkim službama u svakoj situaciji kada su veze otežane ili prekinute. Od 1999. godine postoji njihova radio mreža za opasnost (RMZO) koja je pokazala svu efikasnost tokom NATO intervencije, požara, zemljotresa, snežnih oluja ili sadašnjih poplava.


RMZO možete uživo pratiti ovde.
Aktuelniji su i nepakovani, za razliku od "nacionalnih" medija.
Ovu stranicu treba periodično osvežiti (refresh) svakih dvadesetak minuta, zbog velikog broja korisnika interneta koji povremeno zaglave taj link. Radio-amateri su tu sve vreme, oni ne prekidaju svoju komunikaciju.
Komunikaciju radio-amatera preko repetitora R1 na Avali i informacije koje oni prenose, možete pratiti ovde.
Takođe, na sajtu Poplave.rs sve vreme idu aktuelne informacije o poplavama i organizovanoj pomoći ugroženima širom Srbije.

Hvala Gordanu Gruboru i Nemanji Pejiću na linkovima.

***
Ukoliko neko od Negotinaca ima aktuelne informacije (ne dezinformacije, paranoje ili čaršijske abrove!) o stanju nasipa kod Radujevca i Kosnog grla, neka slobodno okači komentar ispod posta. Obično je to tako, kada u opštini imate oficijalni sajt i lokalne medije kakve imate.
Svoju pomoć ugroženima možete doneti u prostorije negotinskog Crvenog krsta, u Hajduk Veljkovoj ulici br. 17. Kontakt telefoni: 019/545-164 i 063/603-190.


appendix
utorak 20.05.2014.

Poput nekoliko sajtova i blogova na kojima su iznesene kritike na račun ponašanja najviših funkcionera i nekih službi države Srbije, sajt Poplave.rs/info je bio uklonjen sa interneta. Alternativni link se nalazi ovde. Da podsetim, u ponedeljak 19. maja i radio-amateri (rmzo) su isključeni iz daljeg učešća u mreži obaveštavanja odlukom nekakvog "načelnika" čije se ime ne zna. Malo nam je prirodna katastrofa, samo fali još i ludilo ovih na vlasti.
Paranoja je ionako trajno trpno stanje na ovim prostorima.
U međuvremenu, oko ponoći je Poplave.rs vraćen na net, redizajniran. Baš kao i RMZO, na predajnik R1 na Avali - ali uz konstantno ometanje i krčanje.

Friday 16 May 2014

Duhovito, sa Dušom


1888. godine u London stiže mladić iz Indije po imenu Mohandas Karamchand Gandhi, nameran da studira pravo i sudsku praksu. Odmah se prijavljuje u advokatsku komoru The Inner Temple kako bi mogao da jednoga dana postane pravni zastupnik pred višim sudovima.
Tokom studija prava, jedan od profesora (neki Piters) se naročito isticao u otvorenoj netrpeljivosti prema mladom studentu, pakiju; zbog činjenice da je tvrdoglavi mladić uporno odbijao da popusti i povinuje se autoritetu sile, njihove "razmene argumenata" bile su javne i veoma česte. O engleskoj nadmenosti i netrpeljivosti prema došljacima iz kolonija, ne treba ni trošiti reči. 
Tako je jednom prilikom, u vreme ručka, Gandi sa poslužavnikom u rukama seo za isti sto u trpezariji za kojim je već sedeo i obedovao pomenuti profesor Piters. Profesor mu se obratio, prepun arogancije: "Gospodine Gandi, vi očigledno ne razumete neke stvari... svinja i ptica ne jedu za istim stolom."
Gandi mu je na to smireno odgovorio: "Nemate brige, profesore, odleteću." I will fly away - mala igra reči koja donosi čist touché. Biserni profesor ostao je sam za "svojim" rasno čistim stolom, bez reči.
Sav zelen u licu od besa, mister Piters je čvrsto rešen da se osveti već na narednom ispitu. Problem predstavlja sam Gandi, koji bez problema briljantno odgovara na svako postavljeno pitanje. U jednom trenutku, profesor Piters postavlja sledeće pitanje: "Gospodine Gandi, zamislite da na ulici nađete torbu punu mudrosti i torbu punu para, koju bi ste od te dve zadržali za sebe?"
"Onu sa novcem, naravno", odgovorio je Gandi bez oklevanja.
Sav ozaren mogućnošću da poentira na naznakama pohlepe neomiljenog mu studenta, Piters uzvraća: "Da sam na vašem mestu, mladiću, mislim da bih ipak uzeo onu torbu punu mudrosti."
"Pa, svako će uzeti ono što mu nedostaje", ravnodušno odgovori Gandi.
Gospodin Piters, sada već na ivici histerije, ispisuje reč "idiot" na ispitnom listu i takvog ga predaje mladom Gandiju. Ovaj uzima papir i odlazi se na svoje mesto. Par minuta kasnije, ponovo dolazi do profesora i kaže: "Gospodine Piters, potpisali ste mi ispit, ali zaboravili ste da mi upišete ocenu."


Iako ne postoji istorijski dokumentovan dokaz da se navedena diskusija zasta ikada dogodila, ona ipak predstavlja jednu od najčešće citiranih situacija koja se vezuje za mladost čoveka koji je svojim potonjim životom i delima dobio nadimak "velika/dobra duša" (kako ga je prvi nazvao nobelovac Rabindranat Tagore), sanskrtski pojam identičan hrišćanskom "svetac".

Evo još nekoliko (dokazanih) izreka Mahatme:
- Za mrtve, siročad i one bez domova nema razlike da li je ludilo razaranja počinjeno pod firmom totalitarizma ili u sveto ime slobode i demokratije.
- Pobeda izvojevana nasiljem svodi se na poraz, jer je samo trenutna.
- Ukoliko u našim srcima postoji nasilje, onda je bolje biti nasilan nego navući plašt nenasilja kako bi se prikrila sopstvena nemoć.
- Lenjost izgleda sjajno, ali zapravo predstavlja žalosno stanje; moramo nešto da radimo kako bi bili srećni.
- Šta god da uradimo, na kraju će to biti beznačajno - ali veoma je važno da ipak uradimo.
- Oko za oko čini čitav svet slepim.

***
Nenasilno ne podrazumeva obavezno i pasivno, ali uvek mora biti inteligentno, zato što će jedino tako istovremeno biti duhovito i efikasno. Setite se zime 96/97, mislite o tome svaki put kada vam zapreti nekakva umišljena sila u vidu podobnih kadrova ili napaljenih boraca za neku, njihovu stvar. Jer svaka stvar obavezno ima početak i kraj. Sve ono između je samo lična percepcija dužine, koja zavisi od tačke gledanja i ničega drugog. 
Bitan je stav koji zauzmete, dragi moji Pitersi. Bez njega nećete moći da razlikujete mišljenje od onog drugog, što ga svako ima. Što reče inspektor Kalahan, onomad...


Manite se komentara na račun kruciformnih bolesnika, tih krstaša bezumlja i blagosiljača ratova i pogroma svih drugih, njihovim gaćama nepodobnih i okuneugodnih. Oni su višestruko dokazano toliko glupi, da u njihovom slučaju čak ni humor ne pomaže.
Dovoljni su im sopstveni molebani & kletvobacanije s ramena.
Listen to the pop-music.

Thursday 15 May 2014

Big Fish


Na danas održanoj prvoj postkonstitutivnoj sednici novog saziva lokalnog parlamenta u Negotinu, izabrani su svi predsednici, zamenici, sekretari i ostali foteljaši, na osnovu čega se da nazreti konačni izgled buduće koalicione liste podobnih kadrova koji će drmati Palankom naredne četiri godine - ukoliko se opet negde usput ne zabroje, po svom dobro znanom staroradikalskom običaju.
I pored predizbornog zaklinjanja do u nebo pa nazad niz oluk, bezbroj puta ponavljane mantre u kampanji obijanja pragova i silovanja poštanskih sandučića, trabunjanja po novinama i na TV-u-transu - čuveno "nikad, ni za živu glavu nećemo u koaliciju sa socijalistima, glasajte za Vučića" - upodobljena monolitnost totalitarnog uma i njegova današnja predstava, kojom se on po ko zna koji put ponovo samopotvrđuje, pokazuju kako to politikopaćenici drže reč. Ili, bolje reći, kako se farbaju glasačke ovce.
Dakle: SNS + SPS tj. 20 + 14 = 34 od prisutna 43 odbornika (bez 2 izdajnika manjka).
Konačno je rešena tajna o postanku života, univerzuma i svega ostalog.
Ostaje nejasno ko je od opozicionih kameleona dopunio ovaj zbir umesto nedostajućeg im Vlajka, tog novostaropečenog člana pionirske organizacije ljubitelja lika i dela Požarevačkog zločinca. U stvari, nije ni bitno - svi su oni isti, i to poodavno znamo.
Dobrodošli u 2002. godinu, dragi moji Negotinci. Tada su vlast formirali SPS i DSS. Danas su ovi drugi u nemalom broju i dalje u odborničkim klupama, samo su im partijske knjižice različite i dobrim delom unapređene.


Neka, i treba da se zna ko je ovde najveći lovac u mutnom, koji itekako ume da u mulju i blatu, po kome se svi valjaju, izlovi pravog kapitalca. Veliku ribu, onu najveću, na čijoj će grbači parazitirati sve do šest meseci pred naredne lokalne izbore, kada pada obavezno "distanciranje". O toj vrsti ribolova postoji posebna emisija na satelitskom kanalu Animal Planet, pod nadasve inspirišućim i odgovarajućim nazivom: Hillbilly handfishin'. U slobodnom prevodu bi to značilo "ljakse lov na somove, golim rukama". 
Baš.
Da li je u pitanju severnoamerički flathead/catfish, vijetnamski pangasius, španski bagre ili đerdapski alavac koga 'vataju na bućku - tek, som i dalje ostaje som.


Ovog puta, za slobodu je pao som-kapitalac od 20 kila.
Sledi gozba u komitetu, još jedna u neprekinutom nizu.

***
I tako, završi se najzad dvomesečno nadgornjavanje i rvanje po blatu glede formiranja buduće lokalne vlasti u Negotinu. Danas je izabran Predsedavajući - još jedan biser u niski ladyspokesmena lokalnog parlamenta, poput ostalih dojučerašnjih tunjavaca-preletača sa Koštunicom utkanim u biografiju. Naravno, izabran je i Predsednik - da se ne zapuste. Ima bre da se zna kad hillbilly opštinom drma zakonodavna, a kad izvršna vlast. Koja brada će ti pušta struju, a kod koju bradu će otvaraš kvaku s lakat pre nego što skineš gaće.
Sledi juriš na ostale funkcije, direktorska i radna mesta, upravne i nadzorne o(d)bore, projekte, investicije i donacije, asfaltiranja, pijace svih boja, istrage poturica, paranoje, autocenzure, strahove + budućnosti koje nam uteruju. Beograd na vodi ili Negotin u blatu - nije bitno, važno je da se završi započeto. Nije više važno ko je kome i kakve antiletke pravio; važno je da su svi tu, preživeli izborno čistilište, i dalje na gomili i budžetu.
Puj-pike, ko vam je kriv što ste bili naivni i glasali za ove koji su vas lagali da neće sa onima bez kojih nikako ne mogu. A Pera vam je svima lepo rekao o kome se radi (i bez odlaska pravo u policiju).


Voda ili blato, dragi moji Negotinci, odlučite sami. Ionako vam se isto hvata. Stvarno - u mulju i samo na pipanje, pa još golim rukama. Čista politička ginekologija. Tako treba, idemo dalje, i pre roka (podrazumeva se).
Još jednom, i po ko zna koji put: laku noć Palanko.

p.s.
Zanimljivo, poslednji ukaz koji je potpisao bivši predsednik opštine, odlazeći dvopadežni Magistar-Milan-u-šoku, jeste proglašenje vanredne situacije u opštini.
Zbog padavina.

p.p.s. (update 22:55)
Provaljena je tajna ko je taj jedan nedostajući glas "viška" do zbira od 34. Radi se o odbornici Vlaške stranke koja je prebegla danas u SNS, pa je novi vladajući skor sada 35/45. Dakle, otvorena je sezona preleta. Prvo - pa žensko.
Halal!

Tuesday 13 May 2014

Znači, strašno!


Pored silnih domaćih dlaka, narode serBski, zasmetala ti bivšemuškobradatažena?


'Ajdebre!
A ovi donji, svi do jednog depilirani u mozak - to kao može?


Rđavom kilomudom i patrijarhalno nevaspitanom narodu uvek tuđa dlaka smeta, jer niz domaću klizi. Ista stvar kao i sa vetrom. Tradicionalno.
Sreća vaša što je Putin ćelav i ćosav, inače...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...